• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Ardei umpluți fără carne, la cuptor- rețeta vegană cu bulgur și ciuperci

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 sept. 2025 · Publicată: 3 aug. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
263 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Poftă de ardei umpluți? Se rezolvă simplu și rapid! Încearcă această rețetă de ardei umpluți fără carne, cu bulgur și ciuperci și vei descoperi o mâncare de post extraordinar de gustoasă , sănătoasă și cu puține calorii!

caserola transparenta cu ardei umpluti si lingura de lemn

Bulgurul este unul dintre ingredientele valoroase și pe nedrept ignorate. De câte ori postez vreo rețetă cu bulgur pe rețelele sociale, mă minunez cât de mulți oameni mă întreabă ce este bulgurul și unde se găsește.

Eu gătesc foarte mult cu bulgur și din ce în ce mai des am început să înlocuiesc cu el chiar și orezul din rețetele clasice, de exemplu la pilaful de pui sau în sarmale.

Dar știți de ce este extraordinară rețeta de ardei umpluți cu bulgur pe care v-o arăt astăzi? Pentru că am folosit doar 2 linguri de ulei la toată tava cu 13 ardei umpluți pe care o vedeți în fotografii, astfel că un ardei umplut după această rețetă are sub 70 kcal! În plus, pe lângă bulgurul bogat în fibre și ciupercile bogate în antioxidanți, am folosit și alte super-alimente, precum turmericul (curcuma) și drojdia nutritivă (inactivă).

Haideți să vă arăt și vouă cum să faceți cei mai buni și cei mai dietetici ardei umpluți fără carne!

ardei umplut cu bulgur și ciuperci desfăcut
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem ardei umpluți fără carne - rețeta pas cu pas
  • Cum servim acești ardei umpluți fără carne
  • Cum se păstrează
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Dar acum vreau să vă spun câte ceva despre ingredientele principale și cele opționale. Iată ce ne trebuie:

  • ardei gras - eu am folosit ardei mici, verzi, dar puteți folosi orice fel de ardei gras, roșu, galben, sau chiar și ardeii kapia
  • ulei - am folosit de de floarea soarelui, dar puteți folosi și ulei de măsline
  • ceapă uscată - este cea care dă gust ardeilor. Eu am pus ceapă roșie, pentru că asta am avut la îndemână, cea galbenă e la fel de bună
  • morcov - aduce gust și culoare în umplutura de ardei
  • ciuperci - eu am folosit ciuperci Champignon, dar puteți folosi și ciuperci Pleurotus sau ciuperci de pădure, de exemplu gălbiori sau hribi
  • bulgur - bineînțeles că puteți folosi orez, dacă așa doriți, dar ar fi păcat să nu încercați ardeii cu bulgur
  • pătrunjel - pentru o notă de prospețime în umplutură
  • suc de roșii - pentru sosul în care fierb ardeii în cuptor
  • condimente - sare, piper, cimbru, dafin, toate după gust

opțional, mai puteți adăuga:

  • turmeric - îl folosesc din ce în ce mai mult pentru proprietățile lui puternic antiinflamatoare
  • drojdie nutritivă - eu am adăugat pentru a îngroșa sosul pe care l-am turnat în tavă. La alte rețete de ardei umpluți de post am îngroșat sosul cu puțină făină. De data aceasta am vrut o rețetă cu mai puține glucide, așa că am înlocuit, practic, făina cu drojdie inactivă și mi-a plăcut foarte mult rezultatul
  • cuburi "magice" din legume, bineînțeles, vorbim despre cele făcute în casă - aduc foarte mult gust și îmbogățesc atât umplutura, cât și sosul în care fierb ardeii. Dacă le aveți, nu ezitați să le folosiți!

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem ardei umpluți fără carne - rețeta pas cu pas

legume calite in tigaie

1. Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți aici ciupercile tăiate cubulețe presărate cu un praf de sare, până când își reduc volumul și se evaporă apa pe care au lăsat-o.

ciuperci calite in tigaie

2. În altă tigaie puneți o lingură de ulei și căliți ceapa taiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare și un ardei gras tăiat cubulețe mici. Adaugați de la început un praf de sare și puțină apă. Nu vrem să prajim legumele, ci doar să le înăbușim 3-4 minute.

adaugare bulgur in umplutura pentru ardei

3. După ce legumele se înmoaie, stingeți focul și adăugați bulgurul. Amestecați ca să se îmbibe cu aroma legumelor.

pregatire umplutura pentru ardei fara carne

4. Dacă aveți, puteți pune acum și 1 sau 2 cuburi "magice" din legume congelate făcute în casă.

apa turnata in tigaia cu legume pentru ardei umpluti fara carne

5. Turnați aprox. 120 ml apă și amestecați să se dizolve cuburile.

umplutura cu bulgur pentru ardei umpluti

6. Puneți ciupercile călite peste legume. Tot acum puneți pătrunjelul, turmericul, sare, piper și cam 2-3 linguri de suc de roșii.

ardei pregatiti pentru umplut

7. Îndepărtați cotoarele și spălați ardeii atât la interior, cât și la exterior. Dacă vreți să îi gătiți cu cotoare, atunci și acestea trebuiesc curățate de semințe.

cum se umplu ardeii pentru gatit

8. Umpleți ardeii ajutându-vă de o linguriță, dar nu îndesați prea tare compoziția. Bulgurul trebuie să aibă loc să se umfle la cuptor.

sos turnat in tava peste ardei umpluti

9. Într-un vas puneți: sucul de roșii rămas, 400 ml de apă, sare, piper, cimbru și drojdia nutritivă. Dacă aveți, puteți pune și aici 1-2 cuburi de legume pentru un gust mai bogat. Așezați ardeii într-un vas potrivit ca mărime și turnați peste ei amestecul de suc de roșii.

ardei umpluti fara carne inveliti cu folie de aluminiu

10. Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu un capac sau cu hârtie de copt) și dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.

ardei umpluti fara carne gatiti in tava la cuptor

11. După cele 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și lăsați ardeii să se mai gătească încă 30 de minute sau până când se îmnoaie bine și se rumenesc ușor deasupra.

ardei umpluti fara carne la cuptor

12. Lăsați ardeii să se răcorească 10-15 minute, apoi sunt gata de servit.

Cum servim acești ardei umpluți fără carne

Vă recomand să puneți pe masă, alături de ardeii umpluți și o pâine proaspătă de casă, fie că e dospită cu maia sălbatică, fie că e dospită cu drojdie.

Dacă simțiți nevoia să puneți ceva peste ardei, vă recomand smântâna de caju dacă sunteți vegani sau țineți post sau un iaurt de casă dacă sunteți vegetarieni.

Vă las toate rețetele mai jos:

  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • smantana vegetala de caju reteta de post
    Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
  • Pâine cu făină de secară și semințe
    Pâine cu făină de secară și semințe - rețeta mea preferată (cu maia naturală)
  • Cum se face iaurtul de casă
    Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

Cum se păstrează

Păstrați ardeii umpluți la frigider, într-o caserolă cu capac. Când vreți să îi mâncați, se încălzesc ușor în 2-3 minute la microunde sau în aprox. 15 minute în cuptorul mare, la 180 de grade.

ardei umpluti in caserola de sticla cu sos

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
    Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
  • reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc
    Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume
  • ciulama de post cu ciuperci
    Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină - o rețetă simplă și ieftină
  • Musaca de post cu ciuperci
    Musaca de post cu ciuperci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ardei umpluti fara carne la cuptor

Ardei umpluți fără carne - rețeta vegană cu bulgur și ciuperci

Încearcă acești ardei umpluți fără carne, cu bulgur și ciuperci și vei descoperi o rețetă vegană simplă și gustoasă, cu puține calorii.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
Număr de porții: 13 ardei umpluti
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 10-15 buc ardei gras (depinde de mărime)
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă uscată mare (eu am avut ceapă roșie)
  • 1 morcov mare
  • 500 g ciuperci
  • 100 g bulgur
  • ½ legătură pătrunjel
  • 400 ml suc de roșii
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 frunză de dafin
  • ½ linguriță turmeric (opțional)
  • 3 linguri drojdie nutritivă (opțional)
  • 2-4 cuburi "magice" din legume făcute în casă (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți aici ciupercile tăiate cubulețe presărate cu un praf de sare, până când își reduc volumul și se evaporă apa pe care au lăsat-o.
    ciuperci calite in tigaie
  • În altă tigaie puneți o lingură de ulei și căliți ceapa taiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare și un ardei gras tăiat cubulețe mici. Adaugați de la început un praf de sare și puțină apă. Nu vrem să prajim legumele, ci doar să le înăbușim 3-4 minute.
    legume calite in tigaie
  • După ce legumele se înmoaie, stingeți focul și adăugați bulgurul. Amestecați ca să se îmbibe cu aroma legumelor.
    adaugare bulgur in umplutura pentru ardei
  • Dacă aveți, puteți pune acum și 1 sau 2 cuburi "magice" din legume congelate făcute în casă.
    pregatire umplutura pentru ardei fara carne
  • Turnați aprox. 120 ml apă și amestecați să se dizolve cuburile.
    apa turnata in tigaia cu legume pentru ardei umpluti fara carne
  • Puneți ciupercile călite peste legume. Tot acum puneți pătrunjelul, turmericul, sare, piper și cam 2-3 linguri de suc de roșii.
    umplutura cu bulgur pentru ardei umpluti
  • Îndepărtați cotoarele și spălați ardeii atât la interior, cât și la exterior. Dacă vreți să îi gătiți cu cotoare, atunci și acestea trebuiesc curățate de semințe.
    ardei pregatiti pentru umplut
  • Umpleți ardeii ajutându-vă de o linguriță, dar nu îndesați prea tare compoziția. Bulgurul trebuie să aibă loc să se umfle la cuptor.
    cum se umplu ardeii pentru gatit
  • Într-un vas puneți: sucul de roșii rămas, 400 ml de apă, sare, piper, cimbru și drojdia nutritivă. Dacă aveți, puteți pune și aici 1-2 cuburi de legume pentru un gust mai bogat. Așezați ardeii într-un vas potrivit ca mărime și turnați peste ei amestecul de suc de roșii.
    sos turnat in tava peste ardei umpluti
  • Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu un capac sau cu hârtie de copt) și dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
    ardei umpluti fara carne inveliti cu folie de aluminiu
  • După cele 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și lăsați ardeii să se mai gătească încă 30 de minute sau până când se îmnoaie bine și se rumenesc ușor deasupra.
    ardei umpluti fara carne gatiti in tava la cuptor
  • Lăsați ardeii să se răcorească 10-15 minute, apoi sunt gata de servit.
    ardei umpluti fara carne la cuptor
Nutrition Facts
Ardei umpluți fără carne - rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
Amount per Serving
Calorii
68
% Daily Value*
Grăsimi
 
3
g
5
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
263 shares

Comentarii

  1. Geanina a zis

    octombrie 09, 2024 at 8:43 am

    5 stars
    A fost conform așteptărilor, mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 09, 2024 at 7:33 pm

      Mă bucur foarte mult că v-a plăcut! Să va fie de bine și vă aștept cu drag și la alte rețete!

      Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.