• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Rasol de pește cu legume și sos de hrean

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 18 iul. 2023 · Publicată: 21 feb. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
58 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Oricând dorești un prânz simplu, gustos și consistent, încearcă rețeta de rasol de pește cu legume și hrean. Rapid, natural și sănătos!

Rasolul de pește este una dintre acele mâncăruri rustice, de o simplitate cuceritoare și care reușește mereu să fie pe gustul tuturor celor din familie. Avem pește bun și sănătos, legume fierte întregi, toate scăldate generos cu un sos de hrean . Sau mujdei de usturoi, de ce nu? 🙂

Rasol de peste cu legume

Crescând pe malul Dunării, rasolul de pește, ca și saramura de crap, a fost foarte des în meniul familiei noastre și a rămas una dintre mâncărurile cele mai apreciate, care ne adună pe toți în jurul mesei.

Banner selgros

Cum nu prea ducem lipsă de pește de apă dulce pe aici, cel mai des facem rasol de șalău sau de știucă. Uneori facem rasol de șalău cu scordolea și nuci, o rețetă pescărească, dobrogeană, absolut deosebită și delicioasă.

Astăzi însă, m-am gândit să vă arăt că un rasol poate fi la fel de bun cu orice alt pește. Dintre toți peștii pe care îi găsim cu ușurință în stare proaspătă la pescăriile din toată țara , păstrăvul mi se pare cel mai potrivit. Este gustos, cărnos și are puține oase.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Extra-sfaturi
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
  • Alte rețete cu pește

Ingrediente

Ingredientele sunt puține și dintre cele pe care le avem mereu în casă. Doar peștele trebuie ales cu grijă, să fie proaspăt și potrivit pentru această rețetă.

Peste potrivit pentru rasol
Din ce fel de pește putem face rasol?
  • pește - cei mai potriviți pești pentru rasol sunt: șalău, știucă, păstrăv, cod, macrou
  • legume - la rasol folosim mai ales rădăcinoase: cartofi roz, morcovi, ceapă, rădăcină de pătrunjel, păstârnac și țelină
  • condimente - sare, boabe de piper și frunze de dafin

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Legume pentru rasol
Legume pentru rasol de pește

Cum se servește

Tradițional, rasolul de pește cu legume se mănâncă cu mămăliguță caldă, dar firește că după gust, îl puteți mânca și cu pâine.

Sos de hrean simplu și cu smantana
Pentru servire: sos de hrean simplu sau cu smântână

Sosurile pe care le adăugăm peste pește și peste legumele fierte, fac de fapt deliciul rețetei.

Puteți face un sos de hrean cu oțet sau puteți amesteca hreanul ras cu smântână sau iaurt grecesc și veți obține un sos fin și cremos.

La fel de bine puteți servi acest rasol de pește cu legume și cu o maioneză dietetică din iaurt sau cu un mujdei de usturoi, dacă vă place.

Rasol de peste cu legume

Cum se păstrează

Rasolul de pește se servește cald, imediat după gătire. Nu este o mâncare pe care să o păstrezi de pe o zi pe alta. Dacă totuși ați făcut mai mult și a mai rămas și pentru a doua zi, îl puteți încălzi în supa în care a fiert, dacă ați păstrat-o, sau în cuptorul cu microunde.

Întrebări frecvente

Pot folosi pește congelat?

Da, rasolul se poate pregăti și cu pește congelat.

Câte calorii are rasolul de pește?

Rasolul de pește este o mâncare dietetică și sănătoasă, cu puține grăsimi și puține calorii. O porție de rasol de pește are aprox. 276 kcal.

Se poate mânca rece?

Dacă folosiți un pește slab, de exemplu șalău, rasolul se poate mânca și rece. Dar pentru peștii grași, cum ar fi macroul, e de preferat să îl mâncați cald.

Extra-sfaturi

  • Nu fierbeți legumele în exces, ci doar până intră ușor furculița în ele. Legumele trebuie să rămână ușor crocante.
  • Îndepărtați capul și coada peștelui înainte să îl puneți la fiert, ca să nu ocupe inutil loc în oală. Le puteți păstra pentru a face o ciorbă din cap de pește cu orez.
  • Puteți fierbe peștele întreg, va arăta mai bine pe platou. Dacă totuși aveți pești mari, e de preferat să îi porționați în bucăți potrivite înainte să îi puneți la fiert.
  • Dacă faceți sos de hrean sau mujdei de usturoi, în loc de apă, puteți folosi puțin din supa în care au fiert legumele și peștele.
  • Nu aruncați apa în care au fiert legumele și peștele! E plină de vitamine și are un gust minunat. Folosiți-o ca bază pentru o supă sau pentru o ciorbă.
  • Dacă s-a mâncat tot peștele și au rămas doar legume fierte, o idee bună, ar fi să le folosiți la o salată a la russe.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Rasol de peste cu legume

Rasol de pește cu legume

Oricând dorești un prânz simplu, gustos și consistent, încearcă rețeta de rasol de pește cu legume și hrean. Rapid, natural și sănătos!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 buc păstrăv (aprox. 250 g/bucată)
  • 3 morcovi
  • 5 cartofi
  • 1 felie de țelină
  • 1 rădăcină rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ceapă medie
  • sare, piper boabe, dafin

pentru servit

  • la alegere: hrean, usturoi, lămâie, pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați legumele de coajă și le spălați. Le puteți lăsa întregi, sau le puteți tăia jumătăți. Puneți legumele într-o oală încăpătoare și turnați apă cât să le acopere bine. Puneți sare, piper boabe și frunze de dafin. Fierbeți legumele acoperite cu capac timp de aprox. 20 de minute sau până când intră ușor furculița în ele.
    rasol de peste cu legume - legumele la fiert
  • Curățați peștele de solzi dacă este cazul și îl eviscerați. Îl spălați bine și îndepărtați capul și coada (le păstrați pentru o ciorbă). Dacă aveți pește mare, e de preferat să îl tăiați în bucăți potrivite înainte să îl puneți la fiert.
    rasol de peste cu legume - pregatire peste
  • Adăugați peștele în oală și îl lăsați la fiert 10-15 minute. Timpul de fierbere depinde de peștele folosit și de dimensiunea acestuia.
    rasol de peste cu legume - pestele la fiert
  • Scoateți legumele și peștele pe un platou, presărați pătrunjel proaspăt și le serviți imediat cu sos de hrean, maioneză sau mujdei de usturoi.
    Rasol de peste cu legume - servire
Nutrition Facts
Rasol de pește cu legume
Amount per Serving
Calorii
276
% Daily Value*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
73
mg
24
%
Carbohidrați
 
21
g
7
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
29
g
58
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alte rețete cu pește

  • Păstrăv cu smântână ca în Bucovina
    Păstrăv cu smântână - rețeta tradițională ca în Bucovina
  • stavrid pane
    Stavrid pane. Rețeta de stavrid în crustă de pesmet
  • Doradă la cuptor cu cartofi
    Doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin
  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
58 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.