• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete dietetice

File de cod la cuptor cu muștar și parmezan

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 mai 2024 · Publicată: 28 ian. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
89 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Cauți o idee ușoară și rapidă pentru prânz sau cină? Acest file de cod la cuptor în crustă de parmezan e gata în mai puțin de 30 de minute! E aromat, delicios și sănătos, o rețetă de pește perfectă pentru familie! 

reteta file de cod la cuptor

Codul este un pește cu gust blând, versatil care se adaptează bine diverselor arome. În plus, este ușor de gătit prin mai metode comode: la grătar, la tigaie sau la cuptor. Preferatul meu este codul gătit la cuptor - minim de efort, fără fum și miros puternic în bucătărie. Iar rezultatul este atât de gustos!

Și redfish este un pește minunat, la fel de gustos și la fel de ușor de gătit. Dacă vă place peștele și mai ales peștele gătit la cuptor, încercați și rețeta mea de redfish la cuptor cu sos de unt!

Mergi direct la:
  • De ce să gătești file de cod la cuptor
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Cu ce să servești acest file de cod la cuptor
  • Alte rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce să gătești file de cod la cuptor

  • Codul este un pește alb, slab, cu puține grăsimi, dar este o sursă excelentă de proteine.
  • Este o rețetă simplă, cu puține ingrediente, combinate creativ pentru a obține o crustă grozavă.
  • Este o rețetă rapidă. Peștele se gătește repede la cuptor, astfel că te poți așeza la masă în mai puțin de 30 de minute.
  • Este delicios! Peștele gătit după această rețetă rivalizează cu orice preparat pe care l-ai putea comanda la restaurant.
  • Fiind gătit la cuptor este o opțiune mai sănătoasă decât peștele prăjit.
  • Arată interesant și apetisant, așa că poate fi servit și la o masă la care ai musafiri.

Ingrediente

Avem nevoie de puține ingrediente pentru file de cod la cuptor. Mai jos puteți vedea lista acestora ca să vă asigurați că le aveți pe toate la îndemână.

ingrediente

pește

  • file de cod - cereți la pescărie file fără oase și fără piele

marinadă

  • muștar - puteți folosi orice muștar vă place, dar cel de Dijon, plin se semințe are farmecul lui
  • miere - să fie fluidă, nu zaharisită
  • suc de lămâie
  • ulei - de preferat ulei de măsline
  • sare și piper

crusta crocantă

  • pesmet - folosiți pesmet alb, pentru o culoare frumoasă. Dacă aveți pesmet Panko, e și mai bine, veți avea cea mai crocantă crustă!
  • boia - poate fi dulce sau iute dacă mâncați picant
  • parmezan ras
  • pătrunjel proaspăt - tocat fin

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Banner selgros

Preparare

pregatire marinada pentru reteta cod la cuptor

Într-un vas, amestecați toate ingredientele din lista pentru marinadă: muștar, miere, suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.

cod marinat

Ungeți o tavă cu ulei. Turnați 2 linguri de marinadă pe fundul tăvii, apoi așezați fileul de cod. Turnați deasupra restul marinadei.

file de cod in tava acoperit cu pesmet

În alt vas amestecați ingredientele pentru crustă: pesmet, parmezan, boia și pătrunjel. Presărați-le peste peștele din tavă.

file de cod gatit la cuptor cu pesmet si parmezan

Dați vasul la cuptor, la 200 de grade pentru 20 de minute. Serviți imediat, alături de o salată sau garnitura preferată.

peste in tava

Cum se păstrează

Este de preferat ca peștele să fie consumat în ziua în care a fost gătit, mai ales dacă ați gătit pește congelat.

În funcție de cât de proaspăt a fost peștele la început, puteți păstra resturile la frigider, într-o caserolă cu capac 1-2 zile.

reteta file de cod la cuptor

Întrebări frecvente

Cod proaspăt sau congelat?

Din cauza distanțelor mari, de cele mai multe ori, congelarea este cea mai bună opțiune pentru peștii sălbatici de calitate, așa cum este codul.
Peștele sălbatic este pescuit și congelat rapid uneori chiar la bordul vaselor de pescuit, astfel încât își păstrează cel mai bine textura și calitățile.

La ce temperatură se gătește codul la cuptor?

Pentru cod la cuptor, setați cuptorul la 200 de grade. În funcție de grosimea fileului de cod, ar putea dura aproximativ 15 - 20 minute în cuptor.

Cu ce să servești acest file de cod la cuptor

Nu știi cu se să servești acest cod în crustă de pesmet? Te poți inspira din garniturile propuse pentru rețetele de somon la cuptor sau din rețetele sugerate mai jos:

  • 2 retete simple de cartofi natur
    Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
  • Scordolea (skordalia) - piure de cartofi aromat cu usturoi
    Scordolea (skordalia) - piure de cartofi aromat cu usturoi
  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
  • Tabouleh - salata libaneza cu bulgur si patrunjel
    Tabouleh - salata libaneză cu bulgur și pătrunjel

Alte rețete asemănătoare

Iubitori de pește? Iată mai jos și alte rețete pe care să le încercați:

  • Dorada la tigaie cu rosii si usturoi_reteta
    Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
  • Biban de mare cu legume și sos de roșii
    Biban de mare cu legume și sos de roșii la cuptor
  • Icre de crap si știucă pe platou festiv
    Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini
  • Hamsii prajite
    Hamsii prăjite ca la mare. Dar mai bune!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta file de cod la cuptor

File de cod la cuptor cu muștar și parmezan

Cauți o idee ușoară și rapidă pentru prânz sau cină? Acest file de cod la cuptor în crustă de parmezan e gata în mai puțin de 30 de minute!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 300 g file de cod

marinadă

  • 2 linguri muștar de Dijon
  • 1 lingură miere
  • sucul de la ½ de lămâie
  • 40 ml ulei de măsline
  • sare și piper

crusta crocantă

  • 3 linguri rase pesmet
  • 1 linguriță boia dulce
  • 3 linguri parmezan ras
  • 1 lingură pătrunjel tocat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un vas, amestecați toate ingredientele din lista pentru marinadă: muștar, miere, suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
  • Ungeți o tavă cu ulei. Turnați 2 linguri de marinadă pe fundul tăvii, apoi așezați fileul de cod. Turnați deasupra restul marinadei.
  • În alt vas amestecați ingredientele pentru crustă: pesmet, parmezan, boia și pătrunjel. Presărați-le peste peștele din tavă.
  • Dați vasul la cuptor, la 200 de grade pentru 20 de minute. Serviți imediat, alături de o salată sau garnitura preferată.
Nutrition Facts
File de cod la cuptor cu muștar și parmezan
Amount per Serving
Calorii
343
% Daily Value*
Grăsimi
 
24
g
37
%
Colesterol
 
66
mg
22
%
Carbohidrați
 
3
g
1
%
Fibre
 
0.3
g
1
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
28
g
56
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
89 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.