Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi, una dintre cele mai iubite mâncăruri românești. Se face ușor cu ingrediente simple și ieftine, dar e plină de savoare. O rețetă tradițională, perfectă pentru zilele de post ortodox.
De-a lungul timpului, această mâncare a căpătat diverse denumiri regionale în diferite zone ale țării. Fiecare regiune își păstrează tradițiile și obiceiurile culinare, iar acest lucru se reflectă atât în ingredientele sau condimentele folosite, cât și în numele rețetelor. Astfel, veți găsi fasolea bătută și sub denumiri ca: fasole făcăluită, fasole frecată sau sleită.
De asemenea, în unele zone ceapa prăjită se face cu boia de ardei, iar în altele cu bulion sau suc de roșii.
Oricum ar fi pregătită, această pastă de fasole reușește mereu să fie extraordinar de gustoasă. Secretul acestei rețete constă în combinația echilibrată a aromelor și texturilor. Pasta cremoasă de fasole bătută se îmbină armonios cu gustul intens al cepei prăjite, rezultând un preparat de o savoare irezistibilă.
Dacă sunteți iubitori de fasole, vă recomand să încercați și rețeta mea de fasole cu ciolan afumat sau tocana de fasole cu măsline extraordinar de gustoasă.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi.
- fasole - pentru cel mai bun gust, folosiți fasole boabe, uscată. Totuși, dacă vă grăbiți, puteți folosi și fasole gata fiartă, din conservă. Calculați de 3 ori mai multă fasole din conservă față de cantitatea de boabe uscate specificată în rețetă.
- bicarbonat de sodiu alimentar - îl folosim pentru a opări fasolea înainte de a o pune propriu-zis la fiert. În acest fel fasolea fierbe mai repede, iar pielița care învelește boabele se înmoaie mai ușor.
- ulei de floarea soarelui - îl folosim pentru călit ceapa
- ulei de măsline - îl adăugăm pentru cremozitate și o aromă mai plăcută, atunci când pasăm fasolea. Puteți folosi tot ulei de floarea soarelui sau un ulei mai aromat, de exemplu ulei de dovleac sau de susan.
- boia de ardei și/sau bulion - puteți pregăti rețeta folosind doar boia de ardei sau doar bulion (sau un suc mai gros de roșii). Ambele dau gust și culoare, dar mie îmi place să le combin și folosesc câte puțin din amândouă. Bulionul sau sucul de roșii aduc în plus puțină aciditate și fac ceapa călită să fie un pic mai acrișoară.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem fasole bătută cu ceapă prăjită şi usturoi - rețeta pas cu pas
Ca orice rețetă veche, și această mâncare de fasole făcăluită este de o simplitate cuceritoare: ingrediente puține și ieftine și doar câțiva pași de preparare pe care îi găsiți explicați mai jos:
1. Alegeți fasolea, o clătiți sub un jet de apă și o lăsați înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
2. Clătiți fasolea și o puneți la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbeți 10 minute la foc mic de când începe să clocotească. La suprafață se va forma o spumă albă nu e nevoie să o îndepărtați. După cele 10 minute, scurgeți fasolea și o clătiți foarte bine cu apă rece.
3. Într-o oală mare puneți boabele de fasole și turnați aprox. 2 litri de apă, cât să acopere bine fasolea. Tot aici puneți și 1 linguriță de sare. Fierbeți fasolea la foc mic până când boabele sunt moi (1-2 ore, depinde de fasole). Verificați nivelul apei din când în când. Dacă folosiți oala sub presiune, fierbeți 30 de minute.
4. Scurgeți fasolea printr-o sită, dar nu aruncați apa în care a fiert! Păstrați deoparte cam 100 ml pe care o veți folosi mai târziu.
5. Puneți boabele fierte de fasole în vasul robotului sau al blenderului împreună cu usturoiul, sare, piper și ulei de măsline. Mixați până când obțineți o pastă fină și omogenă. Subțiați pasta cu apa de la fierbere, păstrată deoparte, până când ajungeți la consistența dorită.
6. Tăiați ceapa solzișori și puneți-o într-o tigaie peste uleiul încins. Adăugați de la început un praf de sare astfel ceapa se va înmuia mai repede. Căliți ceapa la foc mic pentru 6-7 minute amestecând des ca să nu se ardă.
7. După ce ceapa s-a înmuiat bine puneți bulionul și mai lăsați tigaia pe foc încă 1 minut, amestecând continuu. La final puneți boiaua, amestecați și stingeți focul.
8. Așezați pasta de fasole într-un vas pentru servit și deasupra ei puneți ceapa călită. Picurați deasupra și uleiul rămas în tigaie. Se servește caldă sau rece.
Ce puteți schimba în rețetă
Dacă doriți să adaptați rețeta la preferințele voastre sau la ingredientele disponibile, puteți face urmatoarele înlocuiri:
- folosiți fasole roșie sau neagră, pentru a obține o variație interesantă de culori.
- dacă nu vă place usturoiul, îl puteți omite îl puteți înlocui cu pudră de usturoi pentru o aromă mai subtilă.
- pentru o notă picantă, adăugați în ceapa prăjită câțiva fulgi de chilli sau folosiți boia iute.
- de asemenea, boiaua afumată aduce o aromă foarte plăcută.
- dacă doriți mai multă aromă puteți folosi ierburi aromatice proaspete sau uscate, de exemplu: mărar, pătrunjel, cimbru sau tarhon.
- adăugați suc de roșii când mixați fasolea, pentru a obține o aromă mai acrișoară și o culoare mai vibrantă
Cum se servește această fasole bătută de post
Fasolea bãtutã cu ceapã prãjitã și usturoi este delicioasã servitã caldã, alãturi de pâine proaspãtã sau lipie. Puteți adauga câteva frunze de mãrar sau pãtrunjel pentru un plus de prospețime și culoare.
Fasolea bătută de post merge foarte bine lângă salate și murături de tot felul. Vă las mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Dacã aveți porții rãmase din fasolea bãtutã cu ceapã prãjitã și usturoi, aceasta poate fi pãstratã la frigider într-un recipient cu capac timp de 3-4 zile.
Deși este foarte bună și rece, o puteți reîncălzi în 2 minute la microunde sau în cuptor, la 180 de grade pentru 5-6 minute.
Fasolea bătută se păstrează foarte bine și la congelator pentru 2-3 luni. Când doriți să o serviți, lăsați-o să se decongeleze lent, peste noapte la frigider.
Alte rețete de post pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete fără carne? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Fasole bătută cu ceapă prăjită şi usturoi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 400 g fasole uscată (sau 4 conserve de fasole albă fiartă)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
- 50 ml de ulei de floarea soarelui
- 1-2 linguri ulei de măsline
- 2 cepe mari
- 3-4 căței de usturoi
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță bulion
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Alegeți fasolea, o clătiți sub un jet de apă și o lăsați înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
- Clătiți fasolea și o puneți la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbeți 10 minute la foc mic de când începe să clocotească. La suprafață se va forma o spumă albă nu e nevoie să o îndepărtați. După cele 10 minute, scurgeți fasolea și o clătiți foarte bine cu apă rece.
- Într-o oală mare puneți boabele de fasole și turnați aprox. 2 litri de apă, cât să acopere bine fasolea. Tot aici puneți și 1 linguriță de sare. Fierbeți fasolea la foc mic până când boabele sunt moi (1-2 ore, depinde de fasole). Verificați nivelul apei din când în când. Dacă folosiți oala sub presiune, fierbeți 30 de minute.
- Scurgeți fasolea printr-o sită, dar nu aruncați apa în care a fiert! Păstrați deoparte cam 100 ml pe care o veți folosi mai târziu.
- Puneți boabele fierte de fasole în vasul robotului sau al blenderului împreună cu usturoiul, sare, piper și ulei de măsline. Mixați până când obțineți o pastă fină și omogenă. Subțiați pasta cu apa de la fierbere, păstrată deoparte, până când ajungeți la consistența dorită.
- Tăiați ceapa solzișori și puneți-o într-o tigaie peste uleiul încins. Adăugați de la început un praf de sare astfel ceapa se va înmuia mai repede. Căliți ceapa la foc mic pentru 6-7 minute amestecând des ca să nu se ardă.
- După ce ceapa s-a înmuiat bine puneți bulionul și mai lăsați tigaia pe foc încă 1 minut, amestecând continuu. La final puneți boiaua, amestecați și stingeți focul.
- Așezați pasta de fasole într-un vas pentru servit și deasupra ei puneți ceapa călită. Picurați deasupra și uleiul rămas în tigaie. Se servește caldă sau rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Carmen a zis
Ciao Iuliana complimente ptr fasolica,este mincarea mea preferata 😍😍.......Eu sint vegetariana asa ca apreciez orice tip de mincare fara carne si fara prajeli.....nu stiu sa gatesc-din lipsa de timp-dar imi place sa maninc......multum esc ptr toete retetele vegetariane ce vei pubblica.Ciao ciao Carmen
Iuliana a zis
Buna Carmen, multumesc pentru mesaj. Stai pe aproape urmeaza mai multe retete vegane pe blog 🙂
gabi a zis
Doamna Iuliana, s-ar putea sa vi se pară banală întrebarea mea, dar așa e la începători. Cățeii de usturoi se pasează prin blender întregi și cruzi? Sau se toacă/pisează/călesc(?) și se adaugă celorlalte ingrediente. Mulțumesc
Iuliana a zis
Buna Gabi. E foarte indreptatita intrebarea ta, pentru ca se poate face in ambele moduri 🙂 Eu pasez usturoiul crud, dar parintii mei, care la varsta lor mai au ceva probleme de sanatate, suporta mai bine usturoiul daca este trecut prin presa si calit in foarte putin ulei, doar 1-2 minute cat sa-si lase aroma dar sa-si mai inmoaie iuteala.
Deci depinde de gusturile fiecarei familii. Sper ca ti-am fost de folos.
cichito a zis
Buna Iuliana.Am incercat si eu reteta ta dar pacate am dat gres cu usturoiul.Ma sfatuiesti ca pe viitor sa nu mai gafez,cum ar procedat?
Claudia a zis
Bunaaaa! E preferata mea si biine mi-ar mai prinde azi o portie. Trimiti si la pachet? :p
Iuliana a zis
Cum sa nu! Dar mai bine vin si aduc personal, ce zic? 🙂
Cornelia a zis
Astazi mi-am propus sa fac si eu fasole batuta.Imi place foarte mult.