Timp estimat pentru citit: 6 minute
Cu acest amestec de condimente pentru turtă dulce puteți face cele mai bune prăjituri de sărbători! Îl puteți folosi și pentru clătite, brioșe sau băuturi aromate sau îl puteți ambala frumos și va fi un cadou inedit pentru cineva drag.
Nimic nu poate fi mai simplu decât să faci acasă mixul de condimente pentru turtă dulce! Tot ce trebuie să faci este să amesteci ingredientele și apoi ești gata să te apuci de aluat!
În plus, dacă îl ambalați într-un borcan dichisit, acest amestec de condimente pentru turtă dulce poate fi un cadou comestibil de Crăciun pentru cineva drag!
Mergi direct la:
De ce să faci acasă mix de condimente pentru turtă dulce
La fel ca majoritatea amestecurilor de condimente, și cel pentru turtă dulce poate varia în funcție de mirodeniile folosite și de proporția dintre acestea. Așadar, nu puteți fi niciodată siguri că pudra din pliculețul cumpărat va fi exact pe gustul vostru, de aceea cel mai bine este să vă faceți singuri acest amestec.
Iată și alte câteva motive pentru a alege să vă apucați de treabă:
- E gata în 5 minute
- Puteți folosi doar condimentele care vă plac
- Alegeți proporția dintre ingrediente după gust
- Făcut acasă, este mai ieftin
- Veți avea cel mai proaspăt amestec, cu cele mai intense arome
- Faceți exact cantitatea dorită
- Depozitat într-un borcan cu capac etanș, îl puteți folosi tot anul
- Poate fi un cadou comestibil foarte apreciat
Ce condimente se folosesc la turta dulce
Puteți vedea în fotografia de mai jos ingredientele care se folosesc în mod obișnuit în rețetele de turtă dulce.
Rețineți că aroma cea mai intensă se obține din condimentele întregi, măcinate acasă. Dar desigur că este mult mai simplu să le cumpărați gata măcinate iar acasă doar să amestecați pulberile.
- Anason stelat – are un gust dulce și o aromă caldă, plăcută. Este disponibil numai întreg, nu îl veți găsi și măcinat. Se folosesc doar semințele din interiorul steluțelor lemnoase.
- Cardamom – are gust dulce și ușor picant și aromă de eucalipt și citrice. Se găsește întreg, în păstăi din care se folosesc semințele, dar și măcinat.
- Nucșoară – este o mirodenie dulce-aromată, cu un parfum lemnos, ușor amărui. O veți găsi și întreagă, sub formă de nuci mici, lemnoase, dar și în varianta măcinată.
- Scorțișoară - are un gust dulce-aromat și un parfum extrem de plăcut. Veți găsi batoane lemnoase de scorțișoară sau pliculețe cu scorțișoară măcinată.
- Ienibahar - are un miros puternic, un gust ușor piperat și este foarte aromat. Se comercializează sub formă de boabe, mai rar măcinat.
- Ghimbir măcinat – este condimentul principal din acest amestec. Este dulce, piperat și puțin floral, cu nuanțe de lămâie. Îl găsiți în stare proaspătă, ca o rădăcină, dar pentru această rețetă avem nevoie de pudră uscată de ghimbir.
- Cuișoare măcinate - iuți, aromate și parfumate. Se găsesc întregi sau măcinate.
- Piper - un condiment bine-cunoscut, pe care îl folosim pentru o notă picantă.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se prepară amestecul
- Pentru a-și păstra aromele, condimentele măcinate trebuie să stea cât mai puțin timp în contact cu aerul, de aceea pregătiți un borcan cu capac etanș înainte de a începe să faceți amestecul.
- Asigurați-vă că borcanul și capacul sunt perfect uscate, ca să nu introduceți umiditate în amestec.
- Măsurați cu o lingură toate condimentele pe care doriți să le folosiți.
- Dacă aveți condimente întregi (semințe, boabe, păstăi, batoane, etc.) va trebui să le măcinați cu un robot sau cu o râșniță de cafea. În funcție de capacitatea aparatului, veți putea măcina toate mirodeniile deodată sau poate e mai înțelept să le măcinați pe rând și apoi să le amesecați.
- Dacă folosiți condimente pudră, doar le puneți într-un castron pe măsură ce le măsurați.
- Omogenizați condimentele amestecând bine cu o lingură.
- Puneți condimentele în borcan și înfiletați capacul. Nu uitați să atașați și o etichetă!
La ce se folosește
Puteți folosi acest amestec de mirodenii cu arome de Crăciun și la alte deserturi, nu doar la rețeta de turtă dulce.
- Este perfect pentru aromatizarea clătitelor, a gogoșilor, în budinci sau la brioșe.
- Condimentați cu el o banana bread și veți obține un desert de vis.
- Îl puteți presăra în bolul cu porridge și veți avea un mic dejun cu arome de sărbătoare.
- Presărați-l în orice desert cu dovleac.
- Este minunat și în băuturi, de exemplu puteți condimenta cu el amestecul pentru ciocolata caldă de casă.
- Îl puteți folosi pentru a aduce un plus de arome în rețeta de vin fiert.
Odată făcut acest amestec de mirodenii, posibilitățile sunt nesfârșite!
Cum se păstrează
Păstrați amestecul într-un borcan de sticlă cu capac etanș. Depozitați borcanul la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumina soarelui.
Se poate păstra chiar și un an de zile, dar e bine să știți că aromele se vor estompa în timp.
Rețete asemănătoare
V-a plăcut acest articol? Pe blog găsiți și alte articole utile și la fel de interesante. Iată mai jos câteva dintre ele:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
Ingrediente
- 3 linguri scorțișoară măcinată (sau 3 batoane)
- 2 linguri ghimbir măcinat
- 1 lingură nucșoară
- ½ lingură anason stelat
- ½ lingură cuișoare măcinate
- ½ lingură cardamom
- ½ lingură ienibahar
- ½ lingură piper
Instrucțiuni de preparare
- Pentru a-și păstra aromele, condimentele măcinate trebuie să stea cât mai puțin timp în contact cu aerul, de aceea pregătiți un borcan cu capac etanș înainte de a începe să faceți amestecul.
- Asigurați-vă că borcanul și capacul sunt perfect uscate, ca să nu introduceți umiditate în amestec.
- Măsurați cu o lingură toate condimentele pe care doriți să le folosiți.
- Dacă aveți condimente întregi (semințe, boabe, păstăi, batoane, etc.) va trebui să le măcinați cu un robot sau cu o râșniță de cafea. În funcție de capacitatea aparatului, veți putea măcina toate mirodeniile deodată sau poate e mai înțelept să le măcinați pe rând și apoi să le amesecați.
- Dacă folosiți condimente pudră, doar le puneți într-un castron pe măsură ce le măsurați.
- Omogenizați condimentele amestecând bine cu o lingură.
- Puneți condimentele în borcan și înfiletați capacul. Nu uitați să atașați și o etichetă!
- Depozitați borcanul la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumina soarelui. Se poate păstra chiar și un an de zile, dar e bine să știți că aromele se vor estompa în timp.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu