Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume

Publicat la 7 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

510 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Orez sârbesc cu sos de roșii, o rețetă simplă, cu ingrediente ieftine și naturale, așa cum se cuvine să fie orice mâncare, dar mai ales una de post. Iar dacă nu e perioadă de post, acest pilaf sârbesc cu legume poate fi o garnitură grozavă lângă orice carne.

reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc

Să faci orez sârbesc e foarte simplu și rapid chiar și pentru bucătarii începători. În plus, nu sunt multe rețete cu care să poți obține o mâncare sănătoasă și consistentă cu atât de puține ingrediente și atât de ieftine.

O porție din acest pilaf sârbesc cu roșii și legume va fi prânzul perfect într-o zi de post, dar se poate servi și la cină sau îl puteți lua la pachet. Este o mâncare cu multe vitamine și puține grăsimi, așa că e la fel de bun și cald, dar și rece.

La fel de gustoasă și foarte asemănătoare este și rețeta de mâncare bulgărească de cartofi cu orez. Nu ezitați să o includeți și pe aceasta în meniul pentru o zi de post!

Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie pentru rețeta de orez sârbesc
  • Cum facem orez sârbesc cu sos de roșii
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete gustoase cu orez
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie pentru rețeta de orez sârbesc

Folosim doar ingrediente simple și ieftine pentru o rețetă atât de simplă cum este acest orez sârbesc de post. Le puteți vedea dintr-o privire în fotografia de mai jos, iar pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.

ingrediente cu etichete reteta orez pilaf sarbesc
  • legume: ceapă uscată, ardei gras (de preferat roșu), morcov
  • ulei - pentru călit legumele
  • orez - poate fi cu orez cu bob rotund sau cu bob lung, nu prea contează la această rețetă
  • suc de roșii - de preferat mai gros, cu pulpă
  • condimente - doar sare și piper după gust
  • pătrunjel - proaspăt, tocat fin, pentru servit

Cum facem orez sârbesc cu sos de roșii

calire legume in tigaie

Curățați, spălați și tăiați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și un morcov (cel mai mare). Morcovul mai mic îl dați pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele într-o cratiță cu ulei încins pentru 4-5 minute, până se înmoaie puțin ceapa.

fierbere orez sârbesc

Clătiți orezul sub un jet de apă apoi îl puneți peste legume și îl lăsați să se călească 2-3 minute până când devine ușor sticlos.

adaugare suc de rosii in pilaf de post

Peste orez turnați 3 căni de apă caldă, puneți sare și piper și lăsați-l să fiarbă 10 minute. Apoi puneți sucul de roșii și lăsați pilaful să se gătească la foc mic, cu capac, încă 10 de minute.

reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc

Stingeți focul și lăsați orezul acoperit cu capac timp de 10 minute. Presărați pătrunjel proaspăt tăiat fin și serviți.

Ce puteți înlocui în rețetă

Fiind o mâncare atât de ușoară și cu puține ingrediente, aproape că nu avem ce schimba în rețetă. Totuși, iată ce modificări puteți face.

  • Legume - puteți folosi și alte legume în afara celor enumerate în rețetă. De exemplu: ciuperci proaspete sau din conservă, țelină, rădăcină de păstârnac, boabe de mazăre sau porumb fiert.
  • Suc de roșii - mie îmi place să îl folosesc pentru ca aduce un plus de aciditate, dă un gust acrișor și o culoare frumoasă. Dar dacă nu vă place sau dacă doriți un pilaf alb, puteți să nu îl puneți.
  • Supă de legume - pentru un gust mai bogat, la fierberea orezului, folosiți un stock de legume sau o supă făcută rapid cu cuburi "magice" din legume congelate.

Cum se păstrează

Acest orez sârbesc cu sos de roșii se păstrează bine la frigider pentru 3-4 zile și se încălzește ușor la microunde sau în cuptorul mare.

Nu vă recomand să îl congelați pentru că orezul fiert nu își păstrează bine textura.

reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc

Întrebări frecvente

Orez sârbesc este același lucru cu pilaf sârbesc?

Da, fie că întâlniți denumirea de orez sârbesc sau de pilaf sârbesc, este vorba despre aceeași mâncare, pe bază de orez și legume.

Ce este orezul sârbesc sau pilaful sârbesc?

Orezul sârbesc sau pilaful sârbesc este un fel de mâncare tradițional din Serbia, foarte popular în zona balcanică. De obicei se face din orez și legume: ardei, morcovi și ceapa, dar există și variante cu carne de pui sau de porc.

Orezul sârbesc este o mâncare sănătoasă?

Orezul sârbesc este o mâncare sănătoasă deoarece conține mulți nutrienți esențiali și are puține grăsimi și puține calorii.

Alte rețete gustoase cu orez

Vă plac mâncărurile consistente pe bază de orez? Iată ce mai găsiți pe blog:

  • cratita cu mancare de orez si lingura de lemn
    Pilaf de orez cu pipote și inimi, ieftin și bun
  • mancare de dovlecei cu orez
    Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară
  • Chiftelute din cartofi si orez facute la cuptor
    Chifteluțe din cartofi și orez făcute la cuptor
  • Gălbiori cu orez
    Gălbiori cu orez și ceapă verde

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc

Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume

Orez sârbesc cu sos de roșii, o rețetă simplă, cu ingrediente ieftine și naturale, așa cum se cuvine să fie orice mâncare de post.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 2 morcovi
  • 40 ml ulei
  • 1 cană orez cu bob rotund
  • 200 ml suc de roșii gros, cu pulpă
  • sare și piper (după gust)
  • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați, spălați și tăiați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și un morcov (cel mai mare). Morcovul mai mic îl dați pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele într-o cratiță cu ulei încins pentru 4-5 minute, până se înmoaie puțin ceapa.
  • Clătiți orezul sub un jet de apă apoi îl puneți peste legume și îl lăsați să se călească 2-3 minute.
  • Peste orez turnați 3 căni de apă caldă, puneți sare și piper și lăsați-l să fiarbă 10 minute. Apoi puneți sucul de roșii și lăsați pilaful să se gătească la foc mic, cu capac, încă 10 de minute.
  • Stingeți focul și lăsați orezul acoperit cu capac timp de 10 minute. Presărați pătrunjel proaspăt tăiat fin și serviți.

Bine de știut:

  • Puteți folosi și alte legume în afara celor enumerate în rețetă. De exemplu: ciuperci proaspete sau din conservă, țelină, rădăcină de păstârnac, boabe de mazăre sau porumb fiert.
  • Mie îmi place să folosesc suc de roșii la pilaful sârbesc pentru ca aduce un plus de aciditate, dă un gust acrișor și o culoare frumoasă. Dar dacă nu vă place sau dacă doriți un pilaf alb, puteți să nu îl puneți.
  • Pentru un gust mai bogat, în loc de apă, puteți folosi un stock de legume pentru fierberea orezului.
Valori nutriționale
Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume
Valori per porție
Calorii
86
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
7
g
11
%
Carbohidrați
 
7
g
2
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
1
g
2
%
Vitamina A
 
4168
IU
83
%
Calciu
 
17
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
510 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x