Timp estimat pentru citit: 6 minute
Orez sârbesc cu sos de roșii, o rețetă simplă, cu ingrediente ieftine și naturale, așa cum se cuvine să fie orice mâncare, dar mai ales una de post. Iar dacă nu e perioadă de post, acest pilaf sârbesc cu legume poate fi o garnitură grozavă lângă orice carne.
Să faci orez sârbesc e foarte simplu și rapid chiar și pentru bucătarii începători. În plus, nu sunt multe rețete cu care să poți obține o mâncare sănătoasă și consistentă cu atât de puține ingrediente și atât de ieftine.
O porție din acest pilaf sârbesc cu roșii și legume va fi prânzul perfect într-o zi de post, dar se poate servi și la cină sau îl puteți lua la pachet. Este o mâncare cu multe vitamine și puține grăsimi, așa că e la fel de bun și cald, dar și rece.
La fel de gustoasă și foarte asemănătoare este și rețeta de mâncare bulgărească de cartofi cu orez. Nu ezitați să o includeți și pe aceasta în meniul pentru o zi de post!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru rețeta de orez sârbesc
Folosim doar ingrediente simple și ieftine pentru o rețetă atât de simplă cum este acest orez sârbesc de post. Le puteți vedea dintr-o privire în fotografia de mai jos, iar pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
- legume: ceapă uscată, ardei gras (de preferat roșu), morcov
- ulei - pentru călit legumele
- orez - poate fi cu orez cu bob rotund sau cu bob lung, nu prea contează la această rețetă
- suc de roșii - de preferat mai gros, cu pulpă
- condimente - doar sare și piper după gust
- pătrunjel - proaspăt, tocat fin, pentru servit
Cum facem orez sârbesc cu sos de roșii
Curățați, spălați și tăiați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și un morcov (cel mai mare). Morcovul mai mic îl dați pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele într-o cratiță cu ulei încins pentru 4-5 minute, până se înmoaie puțin ceapa.
Clătiți orezul sub un jet de apă apoi îl puneți peste legume și îl lăsați să se călească 2-3 minute până când devine ușor sticlos.
Peste orez turnați 3 căni de apă caldă, puneți sare și piper și lăsați-l să fiarbă 10 minute. Apoi puneți sucul de roșii și lăsați pilaful să se gătească la foc mic, cu capac, încă 10 de minute.
Stingeți focul și lăsați orezul acoperit cu capac timp de 10 minute. Presărați pătrunjel proaspăt tăiat fin și serviți.
Ce puteți înlocui în rețetă
Fiind o mâncare atât de ușoară și cu puține ingrediente, aproape că nu avem ce schimba în rețetă. Totuși, iată ce modificări puteți face.
- Legume - puteți folosi și alte legume în afara celor enumerate în rețetă. De exemplu: ciuperci proaspete sau din conservă, țelină, rădăcină de păstârnac, boabe de mazăre sau porumb fiert.
- Suc de roșii - mie îmi place să îl folosesc pentru ca aduce un plus de aciditate, dă un gust acrișor și o culoare frumoasă. Dar dacă nu vă place sau dacă doriți un pilaf alb, puteți să nu îl puneți.
- Supă de legume - pentru un gust mai bogat, la fierberea orezului, folosiți un stock de legume sau o supă făcută rapid cu cuburi "magice" din legume congelate.
Cum se păstrează
Acest orez sârbesc cu sos de roșii se păstrează bine la frigider pentru 3-4 zile și se încălzește ușor la microunde sau în cuptorul mare.
Nu vă recomand să îl congelați pentru că orezul fiert nu își păstrează bine textura.
Întrebări frecvente
Da, fie că întâlniți denumirea de orez sârbesc sau de pilaf sârbesc, este vorba despre aceeași mâncare, pe bază de orez și legume.
Orezul sârbesc sau pilaful sârbesc este un fel de mâncare tradițional din Serbia, foarte popular în zona balcanică. De obicei se face din orez și legume: ardei, morcovi și ceapa, dar există și variante cu carne de pui sau de porc.
Orezul sârbesc este o mâncare sănătoasă deoarece conține mulți nutrienți esențiali și are puține grăsimi și puține calorii.
Alte rețete gustoase cu orez
Vă plac mâncărurile consistente pe bază de orez? Iată ce mai găsiți pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 ceapă
- 1 ardei gras (de preferat roșu)
- 2 morcovi
- 40 ml ulei
- 1 cană orez cu bob rotund
- 200 ml suc de roșii gros, cu pulpă
- sare și piper (după gust)
- pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Curățați, spălați și tăiați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și un morcov (cel mai mare). Morcovul mai mic îl dați pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele într-o cratiță cu ulei încins pentru 4-5 minute, până se înmoaie puțin ceapa.
- Clătiți orezul sub un jet de apă apoi îl puneți peste legume și îl lăsați să se călească 2-3 minute.
- Peste orez turnați 3 căni de apă caldă, puneți sare și piper și lăsați-l să fiarbă 10 minute. Apoi puneți sucul de roșii și lăsați pilaful să se gătească la foc mic, cu capac, încă 10 de minute.
- Stingeți focul și lăsați orezul acoperit cu capac timp de 10 minute. Presărați pătrunjel proaspăt tăiat fin și serviți.
Bine de știut:
- Puteți folosi și alte legume în afara celor enumerate în rețetă. De exemplu: ciuperci proaspete sau din conservă, țelină, rădăcină de păstârnac, boabe de mazăre sau porumb fiert.
- Mie îmi place să folosesc suc de roșii la pilaful sârbesc pentru ca aduce un plus de aciditate, dă un gust acrișor și o culoare frumoasă. Dar dacă nu vă place sau dacă doriți un pilaf alb, puteți să nu îl puneți.
- Pentru un gust mai bogat, în loc de apă, puteți folosi un stock de legume pentru fierberea orezului.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu