• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Porridge de ovăz. 6 idei pentru un mic dejun perfect!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 nov. 2025 · Publicată: 16 sept. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
101 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vreți să începeți ziua cu un mic dejun delicios, care să vă țină de foame câteva ore bune? Iată cum să faceți un porridge de ovăz perfect! 

Porridge de ovăz - 6 idei
Mergi direct la:
  • Ce este porridge
  • Ingrediente de bază pentru rețeta de porridge
  • 6 idei de topping pentru un porridge de ovăz delicios
  • Alte idei delicioase pentru micul dejun
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este porridge

Poate ați remarcat și voi că de multe ori în filme, familiile britanice, mai ales, se adună dimineața în jurul mesei și primesc fiecare câte un castron cu porridge, adică un terci de ovăz fiert.

Porridge este un mic dejun tipic în Marea Britanie și fiecare familie are propria rețetă preferată. Unii îl fierb în apă, alții în lapte, unii îl fac mai dens, alții mai fluid, etc.

Oricum ar fi gătit, porridge sau terciul de ovăz, este una dintre cele mai bune opțiuni de mic dejun rapid și sănătos și asta datorită multiplelor beneficii pe care fulgii de ovăz îi au pentru sănătatea noastră.

Bonus - îl puteți mânca în fiecare dimineață fără să vă plictisiți vreodată pentru că mereu îi puteți adăuga alte și alte ingrediente deasupra, în funcție de dispoziția de moment. De la fructe, dulceață și până la nuci și semințe, totul este permis într-un bol cu porridge!

Pe blog găsiți un articol detaliat despre fulgii de ovă, beneficii, calorii și mod de gătire. Adică tot ce ați vrea și ar trebui să știți despre acest ingredient atât de valoros.

Ingrediente de bază pentru rețeta de porridge

  1. Ovăz - pentru cea mai bună textură, folosiți fulgi de ovăz integrali, nu fulgi fini sau ovăz instant care este mult mai prelucrat. Și nu uitați să căutați ovăz certificat fără gluten dacă sunteți sensibil la gluten sau celiac!
  2. Apă sau lapte - proporția de lichid/ovăz pentru un porridge cremos este de 2 părți lichid la 1 parte fulgi de ovăz. Lichidul poate fi apă, lapte sau jumătate apă, jumătate lapte. Din experiența mea, cel mai bine este să fierbeți fulgii de ovăz simplu, în apă. Așa obțineți textura cea mai plăcută și se simte mai bine aroma ovăzului. Oricum puteți adăuga lapte, iaurt sau orice alt produs lactat atunci când mâncați porridge.
  3. Sare - un porridge are neapărat nevoie de un praf de sare care să scoată în evidență aroma ovăzului, altfel va fi fad și neplăcut la gust.

Având în vedere că un porridge de ovăz se servește cu ceva adaosuri deasupra (toppings) iar acestea sunt de obicei dulci: fructe, miere, dulceață, e de preferat să nu folosim zahăr atunci când fierbem ovăzul.

6 idei de topping pentru un porridge de ovăz delicios

Vă voi împărtăși astăzi câteva dintre combinațiile mele preferate pentru micul dejun, dar sunt sigură că aveți și voi multe alte idei de ingrediente care se pot folosi într-un bol cu terci de ovăz, așa că nu ezitați să ni le spuneți și nouă în comentariile de mai jos!

Porridge de ovăz cu iaurt, căpșuni și susan negru
Porridge cu iaurt, căpșuni și susan negru
Porridge de ovăz cu unt de arahide, mure și iaurt
Porridge cu unt de arahide, mure și iaurt
Porridge de ovăz cu banane, miere și scorțișoară
Porridge cu banane, miere și scorțișoară

Așadar, iată cum ne place nouă să mâncăm porridge. Bineînțeles că nu folosim toate combinațiile odată, dar vă puteți inspira și vă puteți face propriile voastre combinații preferate.

  1. Porridge cu iaurt, căpșuni și susan negru
  2. Porridge cu unt de arahide, mure și iaurt
  3. Porridge cu banane, miere și scorțișoară
  4. Porridge cu lapte, fructe uscate și nuci
  5. Porridge cu cocos și fructe proaspete
  6. Porridge cu gem, alune și fulgi de cocos
Porridge de ovăz cu lapte, fructe uscate și nuci
Porridge cu lapte, fructe uscate și nuci
Porridge de ovăz cu cocos și fructe proaspete
Porridge cu cocos și fructe proaspete
Porridge de ovăz cu gem, alune și fulgi de cocos
Porridge cu gem, alune și fulgi de cocos

Alte idei delicioase pentru micul dejun

E tare ușoară rețeta de porridge, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Porridge de ovăz - 6 idei

Porridge de ovăz

Vreți să începeți ziua cu un mic dejun delicios, care să vă țină de foame câteva ore bune? Iată cum să faceți un porridge de ovăz perfect! 
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 pahar de ovăz (aprox. 100 g)
  • 2 pahare de apă (aprox. 400 ml)
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți apa la fiert.
  • Când apa începe să fiarbă, turnați fulgii de ovăz.
  • Când ovăzul începe să se îngroașe puțin, adăugați un praf de sare.
  • Lăsați ovăzul să fiarbă la foc mediu timp de 10-12 minute, amestecând din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se lipească.
  • Serviți porridge imediat, cu lapte, iaurt, fructe proaspete sau uscate, etc.

Bine de știut:

Folosim 30-40 g fulgi de ovăz la 1 porție de porridge (pentru 1 persoană).
Nutrition Facts
Porridge de ovăz
Amount per Serving
Calorii
126
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Carbohidrați
 
23
g
8
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
  • Pancakes cu iaurt
    Pancakes cu iaurt . Clătite americane moi și pufoase.
  • Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
    Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
  • Pancakes cu mere
    Pancakes cu mere și scorțișoară - clătite americane

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
101 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.