• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 iun. 2024 · Publicată: 19 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
20 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Un crumble de căpșuni proaspete este desertul suprem de vară. Imaginați-vă o mulțime de fructe aromate învelite cu o crustă crocantă de ovăz, cu gust de unt bun și aromă de vanilie. Dacă peste acest minunat crumble fierbinte, se așază un glob de înghețată, cu siguranță va fi cel mai delicios desert și nu veți dori să îl ratați!

Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
Mergi direct la:
  • Ce este crumble?
  • Ingrediente
  • Cum se face crumble cu căpșuni
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
  • Alte rețete cu căpșuni

Ce este crumble?

Numele acestui desert vine din limba engleză, unde "to crumble" înseamnă "a fărâmița" și descrie perfect modul în care se pregătește crusta crocantă. Desertul nu are corespondent în limba română, așa că a fost preluat cu denumirea englezească.

Crumble a devenit foarte popular în Marea Britanie în timpul celui de al Doilea Război Mondial, fiind o alternativă economică la plăcintele cu fructe din cauza penuriei de ingrediente.

Când am musafiri, îmi place să transform acest desert simplu într-o prăjitură sau într-o tartă crumble, care se poate face cu orice fructe.

Ingrediente

stratul aromat de fructe

ingrediente fructe crumble
  • căpșuni - proaspete sau congelate
  • zahăr brun - pentru că are o aromă deosebită, de caramel, care se potrivește minunat cu fructele
  • amidon - are rolul de a absorbi siropul lăsat de fructe în tavă
  • suc și coajă de lămâie - pentru un plus de aromă și un pic de aciditate
  • unt - pentru uns tava

crusta crocantă

ingrediente crusta crumble
  • unt rece - cu 82% grăsime
  • făină - indiferent de tip
  • fulgi de ovăz - folosim fulgi de ovăz mari, laminați, care vor deveni ușor crocanți în cuptor. Fulgii de ovăz moi nu sunt potriviți în această rețetă.
  • zahăr brun - pentru aroma sa de caramel
  • caju crud - pentru că are o aromă blândă și este crocant
  • sare - potențează toate aromele din crustă
  • vanilie - puteți folosi semințele unei păstăi, extract, pastă de vanilie sau zahăr Bourbon.

opțional - pentru servire

  • înghețată - de preferat de vanilie
  • frișcă naturală bătută

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Le mulțumesc prietenilor mei de la Solaris Plant care mi-au pus la dispoziție ingredientele pentru această rețetă ❤️

Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz

Cum se face crumble cu căpșuni

Un crumble nu te va ține prea mult în bucătărie. Ai nevoie de doar 10 minute să amesteci ingredientele și 40-45 de minute la cuptor.

Nu ai nevoie de niciun aparat de bucătărie, nici măcar de cântar, pentru că la această rețetă poți varia ingredientele fără să strici desertul 😉

Pasul1 - stratul aromat de fructe

  1. Dacă aveți căpșuni micuțe, le puteți lăsa întregi. Dacă sunt mai mari, le tăiați jumătăți sau sferturi, apoi le stropiți cu suc de lămâie.
  2. Amestecați căpșunile cu zahăr brun, coajă rasă de lămâie, amidon și le puneți într-o tavă unsă cu unt.
zahar brun presarat pese capsuni

Pasul 2 - crusta crocantă

  1. Tăiați untul rece în cubulețe mici. Mărunțiți nucile caju cu un cuțit sau cu un chopper electric.
  2. Puneți într-un bol toate ingredientele pentru crustă. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca ingredientele până când untul este încorporat și obțineți un aluat sfărâmicios, care curge printre degete și în care se mai văd mici bucățele de unt.
  3. Presărați aluatul peste căpșunile din tavă.

Pasul 4 - coacerea și servirea

  1. Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-45 de minute. Crumble este gata când fructele s-au înmuiat și s-au transformat în gem, iar crusta crocantă s-a rumenit ușor și a devenit aurie.
  2. Scoateți crumble din cuptor și lăsați-l 5 minute deoparte. Se servește cald, opțional cu o înghețată la alegere sau cu un moț de frișcă naturală.
Crumble cu capsuni si înghetata

Ce puteți schimba în rețetă

Rețeta de crumble de căpșuni se poate adapta foarte ușor în funcție de preferințe și de ingredientele disponibile. Iată ce înlocuiri puteți face:

  • alte fructe - în loc de căpșuni puteți folosi: mere, piersici, afine, prune, cireșe sau puteți combina mai multe tipuri de fructe.
  • fructe congelate - puteți folosi orice fel de fructe congelate și nu este nevoie să le decongelați înainte
  • amidon - îl puteți înlocui cu o cantitate dublă de făină albă.
  • fără gluten - dacă aveți intoleranță la gluten, puteți renunța la făină sau puteți folosi o făină fără gluten. În mod normal, fulgii de ovăz nu conțin gluten, dar pot fi contaminați dacă sunt procesați în aceleași unități în care se procesează și cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul. Verificați eticheta!
  • alte nuci - dacă nu aveți caju, îl puteți înlocui cu alune de pădure, migdale sau nuci.
  • unt - pentru varianta vegană sau de post a acestui desert, puteți înlocui untul cu un unt de cocos sau cu alt unt vegetal.
Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz

Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz

Un crumble de căpșuni proaspete este desertul suprem de vară. Imaginați-vă o mulțime de fructe aromate învelite cu o crustă crocantă de ovăz, cu gust de unt bun și aromă de vanilie.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

stratul de fructe

  • 1 kg căpșuni
  • 50 g zahăr brun Solaris
  • 1 lingură amidon de porumb
  • coaja rasă de la ½ de lămâie

crusta crocantă

  • 150 g făină
  • 50 g fulgi de ovăz Solaris
  • 50 g caju crud Solaris
  • 80 g zahăr zahăr brun Solaris
  • 10 g zahăr Bourbon
  • 100 g unt (82% grăsime)
  • un praf de sare

în plus

  • 1 linguriță unt (pentru uns tava)

Instrucțiuni de preparare
 

stratul de fructe

  • Dacă aveți căpșuni micuțe, le puteți lăsa întregi. Dacă sunt mai mari, le tăiați jumătăți sau sferturi, apoi le stropiți cu sucul de la ½ de lămâie.
    reteta crumble cu capsuni_taiem capsunile
  • Peste căpșuni puneți: zahăr brun, coaja rasă de la ½ de lămâie și amidon. Amestecați și le puneți într-o tavă unsă cu unt.
    Crumble cu capsuni_fructe in tava

crustă crocantă

  • Tăiați untul rece în cubulețe mici. Mărunțiți nucile caju cu un cuțit sau cu un chopper electric.
    Crumble cu capsuni_maruntim caju
  • Puneți într-un bol toate ingredientele pentru crustă. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca ingredientele până când untul este încorporat și obțineți un aluat sfărâmicios, care curge printre degete și în care se mai văd mici bucățele de unt.
    Crumble cu capsuni_aluat nisipos
  • Presărați aluatul peste căpșunile din tavă.
    Crumble_crusta-crocanta-cu-fulgi-de-ovaz

coacere și servire

  • Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-45 de minute. Crumble este gata când fructele s-au înmuiat și s-au transformat în gem, iar crusta crocantă s-a rumenit ușor și a devenit aurie.
    Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
  • Scoateți crumble din cuptor și lăsați-l 5 minute deoparte. Se servește cald, opțional cu o înghețată la alegere sau cu un moț de frișcă naturală.
    Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
Nutrition Facts
Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
Amount per Serving
Calorii
365
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
32
mg
11
%
Carbohidrați
 
49
g
16
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
24
g
27
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alte rețete cu căpșuni

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • Galette cu capsuni
    Tartă rustică cu căpșuni. Galette cu căpșuni.
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
20 shares

Comentarii

  1. Mariana a zis

    iunie 22, 2023 at 9:56 pm

    5 stars
    Multumesc pentru minunatele retete, sunt foarte gustoase. De abia astept urmatoarele retete.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 23, 2023 at 6:43 am

      Cu mult drag! Mă bucur mult că vă plac rețetele mele ❤️

      Răspunde
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.