Tare-mi plac reţetele astea poate nu foarte comune, dar simple, rapide şi cu rezultate surprinzător de bune! Aşa este reţeta de ouă de prepliţă marinate de care ne-am îndrăgostit amândoi, şi eu şi soţul meu.
Am încercat-o prima dată, acum câteva luni când ramăsesem cu multe ouă fierte după Paşti. De atunci avem mereu în frigider un borcan cu ouă marinate, fie de găină, fie de prepeliţă. În primul rând pentru că ne plac pur şi simplu, în al doilea rând pentru că prind tare bine la casa omului ocupat. Când nu ai nimic în plan pentru prânz, sau când nu ai avut timp să mergi la cumpărături pentru micul dejun, deschizi frigiderul şi încropeşti o masă cu ce se găseşte. Ei, şi ce bine e când acolo, pe raft, te aşteaptă un borcan cu ouă marinate, gata fierte şi pătrunse de arome delicioase! Nu trebuie decât să faci o salată sau să le mănânci pur şi simplu cu puţină ceapă roşie marinată sau cu puţin muştar şi gata masa.
Am văzut multe reţete de ouă marinate colorate. Fie cu felii de sfeclă roşie, ca să iasă rozii, fie cu turmeric, ca să iasă aurii sau cu frunze de spanac date prin blender şi obţinem ouă verzi. Eu încă nu am încercat, dar mă gândesc că pe o masă de sărbătoare pot fi un aperitiv spectaculos şi cu mare priză la public. Să-mi daţi de veste dacă încercaţi reţeta şi le coloraţi în vreun fel.
Mod de preparare ouă de prepeliţă marinate
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 24 ouă de prepeliță
- ½ ardei kapia
- boabe de piper
- boabe de muștar
- 1 crenguță de cimbru uscat
- 1 frunză de dafin
- 250 ml de otet de 9 grade
- 250 ml de apă
- 1 linguriţă de sare mare
- 2 linguriţe de zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Ouăle se fierb, se lasă să se răcească apoi se curăţă şi se clătesc cu apă rece ca să îndepărtăm resturile minuscule de coajă care se întâmplă să mai rămână lipite.
- Aşezăm ouăle într-un borcan cu capac etanş potrivit ca mărime în care să încapă lejer toate.
- Punem printre ele rondele de ardei kapia, crenguţe de cimbru, o frunză de dafin şi boabele de muştar şi de piper.
- Punem la fiert oţetul, împreună cu apa, sarea şi zahărul. Amestecăm să se dizolve sarea şi zahărul şi când amestecul ajunge la temperatura de fierbere îl turnăm în borcan peste ouă. (Nu uitaţi ca înainte de umplere să aşezati borcanul pe un suport metalic ca să nu se spargă în contact cu lichidul fierbinte!)
- Punem capacul, mişcăm puţin borcanul să fim siguri că oţetul a ajuns peste tot şi îl lăsăm să ajungă la temparatura camerei, apoi îl putem băga la frigider.
- Lăsăm ouăle la marinat pentru cel puţin o săptămână. Cel mai bun gust îl au cam după 10 zile de marinare.
- Servim ouăle marinate ca aperitiv, la micul dejun, în salate sau sandvișuri.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Claudia D a zis
Multumim frumos pentru reteta. O s-o incerc si eu cu siguranta. Cat timp dupa cele 10 zile de marinat rezista ouale?
Iuliana a zis
Cred ca rezista destul de mult, la urma urmei sunt conservate in otet, ca si gogosarii sau pestele marinat.
Dar noi le terminam de fiecare data in maxim 7-10 zile, apoi facem altele.
Prefer asa, sa stiu totusi ca sunt proaspete.
doina a zis
Buna dimineata . Faina ideea mai ales ca oul este un aliment valoros pentru sanatatea noastra.Anul trecut cand am fost la Nuremberg am vazut in magazinele alimentare oua fierte in borcane cu saramura. Marinate cu condimente trebuie sa fie tare bune . Asta mi-a adus aminte de o reteta pe care o fac mereu si anume telemea sau feta marinata. Tai telemeaua sau feta sau tofu cubulete, o pui in borcane ( cate vrei tu ) lasi loc cam de doua degete , pui boabe de piper , ienibahar, dafin scortisoara, cimbru, boabe de strugure (sau ce mai vrei tu si in cantitatea care o doresti ) umpli cu ulei extravirgin de masline .Pui capacul si dai 14 zile la intuneric si racoare ( nu frigider ). O poti folosi la orice vrei , ramane tare si e foarte aromata. Uleiul ramas e o nebunie are un gust si o aroma delicioase.Cred ca merge bine langa ouale marinate intr-o salata cu niste crutoane date la cuptor dupa ce le-ai dat un pic cu uleiul de la branza.. O zi frumoasa iti doresc .
Iuliana a zis
Am vazut si eu in magazinele din Anglia borcane cu "pickled eggs" tot asa, cu condimente, dar acolo n-am gustat niciodata. Si branza marinata tot imi propun sa fac si mereu uit. Merci ca mi-ai adus aminte. O zi frumoasa si tie!
pina perescu a zis
este o mare curiozitate
sper sa fie gustul bun.
eu fac salata cu legume divers colorate si adaug oua de prepelita.
cum?
metoda lui Carmen Bruna
fierb apa cu o lingura de otet,si dau drumul la ousoare incet,incet,unul,cate unul.
se fac ca margelele.
si le asez pe o farfurioara si{sau} in salata.
tot ce face omul e bun.
dar am sa incerc si eu desi am retineri ptr oua marinate
Iuliana a zis
La ouale marinate gustul va fi acrisor si usor picant si depinde foarte mult de condimentele folosite. Daca pui ce iti place tie, va fi ok. De exemplu daca nu iti place gustul de dafin, nu pui. Sau daca le vrei mai picante, poti pune cateva rondele de ardei iute, sau in loc de cimbru poti sa pui rozmarin, etc.