Cornuri cu mere și stafide. Cornuri din aluat dospit, pufoase, cu umplutură de mere aromate cu scorțișoară și coajă de lămâie. Cornuri pentru micul dejun. Cornuri pentru pachetul de la școală. Pariziene cu mere.
Parcă nu e anotimp mai potrivit pentru a coace ceva bun decât iarna, când afară e un pic de ger și multă zăpadă. Zilele acestea parcă te îndeamnă să aprinzi cuptorul și să frămânți un aluat din care să faci cornuri dolofane umplute cu…orice ai la îndemână.

Eu am făcut pentru cornurile de azi aceeași umplutură ca pentru un ștrudel cu mere (vezi rețeta): cuburi de mere proaspete amestecate cu zahăr, stafide și aromatizate cu scorțișoară și coajă de lămâie. O umplutură dulce-acrișoară și foarte aromată. Din cuptor mirosea atât de frumos a cornuri și a măr copt! Iar când au fost gata erau aurii și pufoase, o încântare! Cine să reziste până se răcesc? Ne-am repezit la ele așa calde cum erau!
Pe blog mai găsiți și rețeta de cornuri umplute cu magiun de prune. Minunate și ele, foarte pufoase, poate doriți să le încercați.

Mod de preparare cornuri cu mere și stafide (pariziene)

Să spun sincer, nu știu de ce aceste cornuri se numesc “pariziene” dar le este specific modul acesta de rulare, cu fâșii decupate în aluat. Arată drăguț și apetisant și nu sunt deloc greu de făcut.
Dacă vă plac aluaturile dulci, gen cozonac, atunci cu siguranță vă vor plăcea și cornurile pariziene umplute cu mere și stafide.

Cornuri cu mere și stafide (pariziene)
Ingrediente
- 350 g făină tip 000
- 100 ml lapte călduț
- 2 ouă
- 40 g unt topit și răcit
- 8 g drojdie uscată
- 60 g zahăr
- 1/2 linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
umplutura
- 500 g mere (cântărite curățate)
- 1 mână de stafide
- 2 linguri zahăr (sau după gust) sau după gust
- 2 lingurițe pudră de scorțișoară (de preferat proaspăt râșnită) de preferat proaspăt râșnită
- 1 linguriță coajă de lămâie
deasupra
- 1 ou bătut
- semințe de mac
- zahăr pudră
Mod de preparare
- Folosiți drojdia uscată așa cum este indicat pe pachet. Pe unele pachete scrie că se amestecă în stare uscată, cu făina. Pe altele scrie că se hidratează timp de câteva minute în 2 linguri de apă. În acest caz, puteți folosi în loc de apă, două linguri din laptele deja cântărit pentru rețetă.
- Puneți într-un bol: făina, zahărul, vanilia și un praf de sare. Adăugați apoi drojdia (hidratată sau nu, după caz), laptele călduț și ouăle bătute.
- Începeți să frământați și turnați puțin câte puțin din untul topit și răcit, ca să se încorporeze în aluat.
- Frământați cam 10 minute la robot sau 15-20 minute cu mâna, până când obțineți un aluat fin și elastic, care nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.
- Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul. În acest timp vă ocupați de umplutură.
- Tăiați merele cuburi nu prea mari și amestecați-le cu stafidele, zahărul, scorțișoara și coaja rasă de lămâie. Umplutura obținută o împărțiți în 6 părți egale.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 6 părți egale.
- Întindeți cu sucitorul fiecare bucată de aluat și o tăiați pe jumătate din suprafață în mai multe fâșii, așa cum se vede în imagine.
- Puneți o parte de umplutură pe capătul întreg al aluatului, aduceți marginile laterale spre interior și începeți să răsuciți cornurile.
- Pe măsură ce le formați, puneți cornurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiți-le cu un prosop curat și lăsați-le să se mai odihnească încă 20 de minute.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgați cornurile.
- Ungeți cornurile cu ou bătut și presărați-le cu semințe de mac.
- Coaceți cornurile cu mere timp de 25-30 de minute până când sunt frumos rumenite deasupra.
- Când sunt gata, presărați-le cu zahăr pudră și serviți cornurile calde sau reci alături de un ceai sau un pahar cu lapte.

Poftă bună!
Lasă un comentariu