Cele mai bune și mai utile 10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să-ți lipsească din cămara unui om gospodar. Totul 100% natural, fără conservanți.
Să știți că nu întotdeauna mi-a plăcut să fac conserve pentru iarnă. Mult timp mi s-a părut că e prea mult de muncă la ele, că nu merită efortul și deranjul și că nu se simte nici o economie în bugetul familiei. Ca metodă de păstrare a legumelor preferam congelatorul, ceea ce nu e tocmai o soluție rea, dar conservele au totuși farmecul lor.
Cu timpul mi-am mai revizuit părerile. Am învățat cum să mă ocup de această activitate în așa fel încât să nu mă aglomerez cu prea multe deodată. Ba chiar a început să-mi fie drag să văd cum se umple cămara mea cu sticle și borcane dichisite.
Îmi place ca ceea ce fac să fie nu doar bun, ci și frumos. Am mereu grijă să etichetez frumos conservele, să le leg câte o sforicică, să le aleg capace frumoase, etc.
Cu timpul m-am obișnuit să am la îndemână conservele pentru iarnă pregătite de mine, iar meniul familiei mele nu ar fi la fel fără sucul meu de roșii, fără zacuscă sau fără gemul de gutui.
Am făcut o listă cu cele mai utile și cele mai bune 10 conserve ale mele. Sper să vă inspire și pe voi 🙂
10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să lipsească din cămară
1. Cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan
Încep cu preferată mea, cea în care roșiile se taie cuburi și sunt fierte în suc propriu. E cea care, după părerea mea, păstrează cel mai bine aroma de vară, de roșie cărnoasă și gustoasă. Am făcut conserva aceasta și cu tomate galbene (vezi aici), am făcut-o și cu arome diferite: cu usturoi, busuioc, leuștean sau pătrunjel. A fost de fiecare dată excepțională. Și parcă la ea muncesc cel mai puțin și murdăresc cele mai puține oale 🙂
Folosesc aceste cuburi de roșii la orice fel de mâncare, de la ciorbe până la tocănițe, dar mai ales nu-mi pot imagina sosul pentru rețetele de paste fără ele. Acolo își arată cuburile de roșii adevărată lor valoare și savoare.
2. Suc de roşii rapid, 100% natural
Rețeta mea de suc de roșii rapid e grozavă! Eu nu curăţ cojile de roşii şi nu le aleg de seminţe. Nu îmi place să arunc un sfert de roşie aiurea și nu văd rostul! Coaja tomatelor e plină de vitamine. Am grijă să aleg pentru conserve roşii dintr-un soi cărnos, care au puţină zeamă şi puţine seminţe. Iar câteva care rămân totuși în sucul de roșii, zău că nu mă deranjează deloc.
E de neînlocuit sucul ăsta de roșii la supe sau la ciorbe! Nimic nu se compară cu aroma lui.
3. Bulion de roşii cu ardei kapia
Bulionul de roşii cu ardei kapia este un fel de 2 în 1, la fel de uşor de făcut ca şi sucul de roşii de mai sus, dar mai „scăzut” cum zic gospodinele şi cu un gust mai bogat, dat de ardeii graşi pe care i-am adăugat în reţetă.
Îl folosesc mai ales la "felul doi" pentru că dă o culoare intensă și frumoasă oricărui sos.
4. Pastă de ardei cu usturoi la borcan
Am fost foarte entuziasmată acum câțiva ani când am descoperit această rețetă. E o pastă foarte concentrată, ușor dulceagă și aromată. E foarte versatilă, se poate folosi la orice. Eu o pun în general la mâncăruri de legume și la sosuri, dar își arată adevărată aromă în sandvișuri sau pe pâinea prăjită. Dacă mai presari și niște cașcaval peste o felie de pâine prăjită unsă cu pastă de ardei, deja ești în rai! Numa' să încercați! 😉
5. Murături asortate pentru iarnă
Dacă ai în cămară un borcan sau un bidon cu murături asortate, iarna poate veni! Firește că putem pune câte un borcan cu castraveți, unui cu conopidă murată , unul cu câțiva pepeni în saramură și tot așa. Pentru mine însă, borcanele cu murături asortate sunt cele mai eficiente.
Desfac un singur borcan și am de toate, pentru toate gusturile celor din familie. E o soluție bună și dacă familia nu e prea numeroasă sau dacă știți că totuși nu sunteți mari mâncători de murături, dar parcă nici n-ați vrea să va lipsească din cămară.
6. Gogoşari la oţet
No, să-mi spună cineva dacă a pomenit sărbători de iarnă la români fără salată boeuf, indiferent de variantele ei. Nimeni, nu-i aşa? Nici eu! Dar salată boeuf fără gogoşari la oţet aţi pomenit? N-aţi pomenit, aşa-i? Nici eu! Şi oricât am evita noi conservele pentru iarnă puse în oţet, la gogoşari nu putem renunţa nicicum.
Știu că sunt multe rețete de gogoșari. A mea nu e nici cu fierbere, nici fără fierbere 😀 Eu opăresc gogoșarii numai un pic, cât să se înmoaie și să se așeze mai bine în borcan și atât.
7. Zacuscă de vinete
Tare-i bine să ai câteva borcane de zacuscă de vinete în cămară pe care să pui mâna în serile când ajungi obosită de la serviciu şi nu ai timp sau chef de gătit. Zacusca e bună şi în zilele friguroase din postul Crăciunului, iar pentru mine s-a dovedit de multe ori a fi foarte potrivită şi pentru pachetul de la birou.
Ce mai, o fi cerând ea multă manoperă, dar e o comoară la casa omului şi merită orice efort.
8. Prune marinate cu usturoi
E ultima mea descoperire în materie de conserve pentru iarnă și îmi plac atât de mult prunele marinate cu usturoi, încât nu aveam cum să le omit din acest top 10 al conservelor de nelipsit din cămară!
Îmi plac extraordinar de mult prunele acelea cărnoase și ușor picante. O bogăție de arome și culmea, așa dulci-acrișoare cum sunt, prunele marinate se potrivesc perfect cu o friptură suculentă din carne de porc.
Nu vă faceți griji în privința usturoiului, prin marinare își va modifica gustul. Nu veți avea prune cu aromă de mujdei, vă promit!
9. Gem de gutui
Toate gemurile sunt minunate. Și gemul de zmeură (rețeta aici) , și cel de prune care e atât de ieftin și de bun, dar parcă dintre toate, cel de gutui e singurul la care nu aș renunța. Are o aromă și o consistentă deosebite, este excelent la micul dejun pe pâinea cu unt, la clătite sau la negresele de post care au gem în compoziție.
Gutuile ne dau unul dintre cele mai gustoase gemuri și cred că e singurul care de ani de zile nu ne-a lipsit din cămară în nicio iarnă.
10. Cătină cu miere de albine la borcan
Nu vă faceți iluzii: odată cu toamna, încep și răcelile, nu scăpăm de ele, asta e știut de când lumea! Așa că ar fi bine să ne îngrijim din timp și să punem la păstrare 2-3 borcane cu cătină în miere de albine.
Așa cum știți, cătina este foarte bogată în vitamina C care ne ajută să luptăm cu răcelile. Mierea este un conservant natural și are proprietăți antibacteriene și antivirale. Cătina și mierea, împreună, fac un duet care ne ajută să trecem mai ușor peste sezonul răcelilor.
Ssrchisian Sopon Jana a zis
Seara buna ! Sunt Jeni si apreciez tot ce postezi , ai preparate sofisticate si totusi simple cu ingrediente la indemana. Multumim pt. ajutorul oferit!!!!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc!