• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Colecții de rețete

10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să lipsească din cămară

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 oct. 2025 · Publicată: 13 sept. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
551 shares

Cele mai bune și mai utile 10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să-ți lipsească din cămara unui om gospodar. Totul 100% natural, fără conservanți.

Să știți că nu întotdeauna mi-a plăcut să fac conserve pentru iarnă. Mult timp mi s-a părut că e prea mult de muncă la ele, că nu merită efortul și deranjul și că nu se simte nici o economie în bugetul familiei. Ca metodă de păstrare a legumelor preferam congelatorul , ceea ce nu e tocmai o soluție rea, dar conservele au totuși farmecul lor.

Cu timpul mi-am mai revizuit părerile. Am învățat cum să mă ocup de această activitate în așa fel încât să nu mă aglomerez cu prea multe deodată. Ba chiar a început să-mi fie drag să văd cum se umple cămara mea cu sticle și borcane dichisite.

Cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan

Îmi place ca ceea ce fac să fie nu doar bun, ci și frumos. Am mereu grijă să etichetez frumos conservele, să le leg câte o sforicică, să le aleg capace frumoase, etc.

Cu timpul m-am obișnuit să am la îndemână conservele pentru iarnă pregătite de mine, iar meniul familiei mele nu ar fi la fel fără sucul meu de roșii, fără zacuscă sau fără gemul de gutui.

Am făcut o listă cu cele mai utile și cele mai bune 10 conserve ale mele. Sper să vă inspire și pe voi 🙂

10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să lipsească din cămară

1. Cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan

Încep cu preferată mea, cea în care roșiile se taie cuburi și sunt fierte în suc propriu. E cea care, după părerea mea, păstrează cel mai bine aroma de vară, de roșie cărnoasă și gustoasă. Am făcut conserva aceasta și cu tomate galbene (vezi aici), am făcut-o și cu arome diferite: cu usturoi, busuioc, leuștean sau pătrunjel. A fost de fiecare dată excepțională. Și parcă la ea muncesc cel mai puțin și murdăresc cele mai puține oale 🙂

Folosesc aceste cuburi de roșii la orice fel de mâncare, de la ciorbe până la tocănițe, dar mai ales nu-mi pot imagina sosul pentru rețetele de paste fără ele. Acolo își arată cuburile de roșii adevărată lor valoare și savoare.

Cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan

2. Suc de roşii rapid, 100% natural

Rețeta mea de suc de roșii rapid e grozavă! Eu nu curăţ cojile de roşii şi nu le aleg de seminţe. Nu îmi place să arunc un sfert de roşie aiurea și nu văd rostul! Coaja tomatelor e plină de vitamine. Am grijă să aleg pentru conserve roşii dintr-un soi cărnos, care au puţină zeamă şi puţine seminţe. Iar câteva care rămân totuși în sucul de roșii, zău că nu mă deranjează deloc.

E de neînlocuit sucul ăsta de roșii la supe sau la ciorbe! Nimic nu se compară cu aroma lui.

Suc de roşii rapid, 100% natural

3. Bulion de roşii cu ardei kapia

Bulionul de roşii cu ardei kapia este un fel de 2 în 1, la fel de uşor de făcut ca şi sucul de roşii de mai sus, dar mai „scăzut" cum zic gospodinele şi cu un gust mai bogat, dat de ardeii graşi pe care i-am adăugat în reţetă.

Îl folosesc mai ales la "felul doi" pentru că dă o culoare intensă și frumoasă oricărui sos.

Bulion de roşii cu ardei kapia

4. Pastă de ardei cu usturoi la borcan

Am fost foarte entuziasmată acum câțiva ani când am descoperit această rețetă. E o pastă foarte concentrată, ușor dulceagă și aromată. E foarte versatilă, se poate folosi la orice. Eu o pun în general la mâncăruri de legume și la sosuri, dar își arată adevărată aromă în sandvișuri sau pe pâinea prăjită. Dacă mai presari și niște cașcaval peste o felie de pâine prăjită unsă cu pastă de ardei, deja ești în rai! Numa' să încercați! 😉

Pasta de ardei la borcan

5. Murături asortate pentru iarnă

Dacă ai în cămară un borcan sau un bidon cu murături asortate, iarna poate veni! Firește că putem pune câte un borcan cu castraveți, unui cu conopidă murată , unul cu câțiva pepeni în saramură și tot așa. Pentru mine însă, borcanele cu murături asortate sunt cele mai eficiente.

Desfac un singur borcan și am de toate, pentru toate gusturile celor din familie. E o soluție bună și dacă familia nu e prea numeroasă sau dacă știți că totuși nu sunteți mari mâncători de murături, dar parcă nici n-ați vrea să va lipsească din cămară.

Murături asortate pentru iarnă

6. Gogoşari la oţet

No, să-mi spună cineva dacă a pomenit sărbători de iarnă la români fără salată boeuf, indiferent de variantele ei. Nimeni, nu-i aşa? Nici eu! Dar salată boeuf fără gogoşari la oţet aţi pomenit? N-aţi pomenit, aşa-i? Nici eu! Şi oricât am evita noi conservele pentru iarnă puse în oţet, la gogoşari nu putem renunţa nicicum.

Știu că sunt multe rețete de gogoșari. A mea nu e nici cu fierbere, nici fără fierbere 😀 Eu opăresc gogoșarii numai un pic, cât să se înmoaie și să se așeze mai bine în borcan și atât.

Gogoşari la oţet pentru iarnă

7. Zacuscă de vinete

Tare-i bine să ai câteva borcane de zacuscă de vinete în cămară pe care să pui mâna în serile când ajungi obosită de la serviciu şi nu ai timp sau chef de gătit. Zacusca e bună şi în zilele friguroase din postul Crăciunului, iar pentru mine s-a dovedit de multe ori a fi foarte potrivită şi pentru pachetul de la birou.

Ce mai, o fi cerând ea multă manoperă, dar e o comoară la casa omului şi merită orice efort.

zacusca de vinete

8. Prune marinate cu usturoi

E ultima mea descoperire în materie de conserve pentru iarnă și îmi plac atât de mult prunele marinate cu usturoi, încât nu aveam cum să le omit din acest top 10 al conservelor de nelipsit din cămară!

Îmi plac extraordinar de mult prunele acelea cărnoase și ușor picante. O bogăție de arome și culmea, așa dulci-acrișoare cum sunt, prunele marinate se potrivesc perfect cu o friptură suculentă din carne de porc.

Nu vă faceți griji în privința usturoiului, prin marinare își va modifica gustul. Nu veți avea prune cu aromă de mujdei, vă promit! 

Prune marinate cu usturoi

9. Gem de gutui

Toate gemurile sunt minunate. Și gemul de zmeură (rețeta aici) , și cel de prune care e atât de ieftin și de bun, dar parcă dintre toate, cel de gutui e singurul la care nu aș renunța. Are o aromă și o consistentă deosebite, este excelent la micul dejun pe pâinea cu unt, la clătite sau la negresele de post care au gem în compoziție.

Gutuile ne dau unul dintre cele mai gustoase gemuri și cred că e singurul care de ani de zile nu ne-a lipsit din cămară în nicio iarnă.

Gem de gutui

10. Cătină cu miere de albine la borcan

Nu vă faceți iluzii: odată cu toamna, încep și răcelile, nu scăpăm de ele, asta e știut de când lumea! Așa că ar fi bine să ne îngrijim din timp și să punem la păstrare 2-3 borcane cu cătină în miere de albine.

Așa cum știți, cătina este foarte bogată în vitamina C care ne ajută să luptăm cu răcelile. Mierea este un conservant natural și are proprietăți antibacteriene și antivirale. Cătina și mierea, împreună, fac un duet care ne ajută să trecem mai ușor peste sezonul răcelilor.

Cătină cu miere la borcan

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
551 shares

Comentarii

  1. Ssrchisian Sopon Jana a zis

    august 13, 2023 at 9:36 pm

    Seara buna ! Sunt Jeni si apreciez tot ce postezi , ai preparate sofisticate si totusi simple cu ingrediente la indemana. Multumim pt. ajutorul oferit!!!!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 14, 2023 at 8:14 am

      Mulțumesc!

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.