Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Caș la borcan pentru iarnă. Caș de oi frământat.

651 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Caș la borcan sau caș frământat, o rețetă simplă de păstrare a cașului peste iarnă. Cașul astfel conservat rezistă luni bune în cămară.

Cei mai norocoși dintre noi au amintiri frumoase cu familia strânsă în jurul mesei și cu mămăliguță fierbinte pusă peste caș de oi frământat, abia scos dintr-un borcan pus la păstrare de astă vară.

Erau vremuri în care nu se găsea caș tot timpul anului ca acum. Pe atunci lucrurile aveau un firesc al lor, dat de anotimpuri și de natură și se știa că cel mai gustos caș este cel de vară, când iarba e verde și fragedă, iar oile sănătoase și bine hrănite. Acela era cașul cel mai gras și cel mai potrivit pentru pus la păstrare pentru iarnă.

cas la borcan, cas de oi framantat

Nimic nu se compară cu o mămăliguță fierbinte pusă peste niște caș frământat. Prin frământarea cu sare grunjoasă și sterilizare în borcane, cașul capătă altă textură și un gust mult mai bun.

Iar dacă ai pe cineva drag departe, în altă țară - și cred că fiecare familie are - căruia vrei să îi trimiți pachet cu brânză cu gust de "acasă", un caș de oi la borcan este fix ceea ce trebuie. Se păstrează bine, rezistă bine la transport și mai alină măcar pentru o zi dorul de casă. Vă zic eu, că am probat! 🙂

La ce folosim cașul la borcan?

Cașul frământat va fi puțin sărat, deci e mai potrivit pentru preparate sărate. Desigur, cea mai simplă variantă este să îl mâncați simplu, cu mămăliguță, dar vă las mai jos și alte câteva rețete la care poate fi folosit cu succes:

  • tochitură moldovenească
  • mini trigoane cu brânză sărată
  • plăcintă învârtită cu brânză sărată

Mod de preparare caș la borcan. Caș de oi frământat.

Înainte să ne apucăm de treabă, trebuie să avem borcanele și capacele sterilizate în cuptor - 15 minute la 150 de grade.

Ce fel de caș folosim pentru pus la borcan?

Eu am scris în titlu "caș de oi" pentru că pe acesta îl pun eu de obicei la păstrare. Dar modul de preparare este identic chiar dacă doriți să folosiți altfel de caș: de vaci, de capră sau de bivoliță. Puteți chiar și să le combinați între ele.

Cașul trebuie să fie uscat, bine scurs. Dacă este mai umed, lăsați-l câteva ore, eventual peste noapte la scurs într-o sită.

Dacă are coajă groasă, uscată, trebuie să o îndepărtați înainte să vă apucați de treabă.

Eu am tăiat cașul în bucăți, așa cum vedeți în fotografia de mai jos, pentru că l-am ras la robot și aveam nevoie de bucăți potrivite ca mărime care să încapă în fanta capacului.

Dacă aveți o cantitate mică de caș sau nu aveți robot, la fel de bine îl puteți da pe o răzătoare cu găuri mari, îl puteți mărunți și cu degetele sau cu o furculiță.

  • cas de oi
  • cas de i ras la robot

Câtă sare se folosește la cașul frământat? Ce fel de sare folosim?

Cașul ras îl frecăm cu sare grunjoasă, neiodată. Proporția de sare pe care o folosim este de 1 lingură cu vârf de sare la 1 kg de caș.

  • cas ras
  • cas cu sare

Cum se frământă cașul, cum se pune în borcane

După ce am ras cașul și am presărat sarea, începem să îl frământăm temeinic până când nu mai simțim sarea printre degete. Ea oricum se va topi în etapa de sterilizare, dar prin frământare ne asigurăm că sarea s-a distribuit uniform în toată masa de caș ras.

  • cum se framanta casul cu sare
  • cas la borcan

După ce am frământat cașul, putem începe să îl punem în borcane. Pe măsură ce umplem borcanele trebuie să îl presăm cu o lingură ca să nu rămână goluri de aer.

Este mult mai eficient dacă puteți presa cașul în borcane cu un "chisoi" de usturoi, dacă aveți unul curat, nefolosit, care să nu miroasă a usturoi.

  • cum se pune casul ras la borcan
  • cas in borcane

După ce umplem borcanele, le "sigilăm" pe fiecare punând deasupra ultimului strat de caș presat o linguriță de sare, sau foarte puțin ulei de măsline, sau un cub mic de unt.

Sterilizarea borcanelor

Urmează apoi etapa de sterilizare, care se desfășoară exact ca la dulcețuri. Eu învelesc borcanele în ziare, ca să nu se ciocnească între ele și le pun la fiert într-o oală cu apă.

Lăsăm borcanele la sterilizat timp de 30 de minute de când apa începe să fiarbă.

Cașul la borcan pregătit în acest fel, se păstrează foarte bine într-o cămară răcoroasă timp de cel puțin 6 luni.

Vă las mai jos rețeta în format printabil și rețeta video ca să vă fie mai ușor să o preparați. Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face accesând acest link de abonare .

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

cas de oi framantat (

Caș la borcan pentru iarnă. Caș de oi frământat.

Caș la borcan sau caș frământat, o rețetă simplă de păstrare a cașului peste iarnă. Cașul astfel conservat rezistă luni bune în cămară.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg caș de oi/vaci/capră
  • 1 lingură sare grunjoasă neiodată (aprox. 25 g)

pentru sigilat

  • sare/unt/ulei de măsline

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dați cașul pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.
  • Frământați cașul cu sarea.
  • Puneți cașul în borcane și presați ca să nu rămână goluri de aer.
  • După ce ați umplut borcanele, puneți deasupra fiecăruia 1 linguriță de sare sau o materie grasă: unt topit, untură, ulei de măsline.
  • Înfiletați capacele și înveliți borcanele în ziare.
  • Puneți borcanele la fiert pentru 30 de minute de când apa dă primul clocot.
  • Lăsați borcanele să se răcească în apa în care au fiert, apoi le ștergeți, le etichetați și le depozitați într-o cămară răcoroasă.
Valori nutriționale
Caș la borcan pentru iarnă. Caș de oi frământat.
Valori per porție
Calorii
880
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
71
g
109
%
Colesterol
 
297
mg
99
%
Carbohidrați
 
14
g
5
%
Zahăr
 
14
g
16
%
Proteine
 
47
g
94
%
Vitamina A
 
1407
IU
28
%
Calciu
 
1643
mg
164
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

cas la borcan, cas de de oi framantat

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
651 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.