Caș la borcan sau caș frământat, o rețetă simplă de păstrare a cașului peste iarnă. Cașul astfel conservat rezistă luni bune în cămară.
Cei mai norocoși dintre noi au amintiri frumoase cu familia strânsă în jurul mesei și cu mămăliguță fierbinte pusă peste caș de oi frământat, abia scos dintr-un borcan pus la păstrare de astă vară.
Erau vremuri în care nu se găsea caș tot timpul anului ca acum. Pe atunci lucrurile aveau un firesc al lor, dat de anotimpuri și de natură și se știa că cel mai gustos caș este cel de vară, când iarba e verde și fragedă, iar oile sănătoase și bine hrănite. Acela era cașul cel mai gras și cel mai potrivit pentru pus la păstrare pentru iarnă.
Nimic nu se compară cu o mămăliguță fierbinte pusă peste niște caș frământat. Prin frământarea cu sare grunjoasă și sterilizare în borcane, cașul capătă altă textură și un gust mult mai bun.
Iar dacă ai pe cineva drag departe, în altă țară - și cred că fiecare familie are - căruia vrei să îi trimiți pachet cu brânză cu gust de "acasă", un caș de oi la borcan este fix ceea ce trebuie. Se păstrează bine, rezistă bine la transport și mai alină măcar pentru o zi dorul de casă. Vă zic eu, că am probat! 🙂
La ce folosim cașul la borcan?
Cașul frământat va fi puțin sărat, deci e mai potrivit pentru preparate sărate. Desigur, cea mai simplă variantă este să îl mâncați simplu, cu mămăliguță, dar vă las mai jos și alte câteva rețete la care poate fi folosit cu succes:
Mod de preparare caș la borcan. Caș de oi frământat.
Înainte să ne apucăm de treabă, trebuie să avem borcanele și capacele sterilizate în cuptor - 15 minute la 150 de grade.
Ce fel de caș folosim pentru pus la borcan?
Eu am scris în titlu "caș de oi" pentru că pe acesta îl pun eu de obicei la păstrare. Dar modul de preparare este identic chiar dacă doriți să folosiți altfel de caș: de vaci, de capră sau de bivoliță. Puteți chiar și să le combinați între ele.
Cașul trebuie să fie uscat, bine scurs. Dacă este mai umed, lăsați-l câteva ore, eventual peste noapte la scurs într-o sită.
Dacă are coajă groasă, uscată, trebuie să o îndepărtați înainte să vă apucați de treabă.
Eu am tăiat cașul în bucăți, așa cum vedeți în fotografia de mai jos, pentru că l-am ras la robot și aveam nevoie de bucăți potrivite ca mărime care să încapă în fanta capacului.
Dacă aveți o cantitate mică de caș sau nu aveți robot, la fel de bine îl puteți da pe o răzătoare cu găuri mari, îl puteți mărunți și cu degetele sau cu o furculiță.
Câtă sare se folosește la cașul frământat? Ce fel de sare folosim?
Cașul ras îl frecăm cu sare grunjoasă, neiodată. Proporția de sare pe care o folosim este de 1 lingură cu vârf de sare la 1 kg de caș.
Cum se frământă cașul, cum se pune în borcane
După ce am ras cașul și am presărat sarea, începem să îl frământăm temeinic până când nu mai simțim sarea printre degete. Ea oricum se va topi în etapa de sterilizare, dar prin frământare ne asigurăm că sarea s-a distribuit uniform în toată masa de caș ras.
După ce am frământat cașul, putem începe să îl punem în borcane. Pe măsură ce umplem borcanele trebuie să îl presăm cu o lingură ca să nu rămână goluri de aer.
Este mult mai eficient dacă puteți presa cașul în borcane cu un "chisoi" de usturoi, dacă aveți unul curat, nefolosit, care să nu miroasă a usturoi.
După ce umplem borcanele, le "sigilăm" pe fiecare punând deasupra ultimului strat de caș presat o linguriță de sare, sau foarte puțin ulei de măsline, sau un cub mic de unt.
Sterilizarea borcanelor
Urmează apoi etapa de sterilizare, care se desfășoară exact ca la dulcețuri. Eu învelesc borcanele în ziare, ca să nu se ciocnească între ele și le pun la fiert într-o oală cu apă.
Lăsăm borcanele la sterilizat timp de 30 de minute de când apa începe să fiarbă.
Cașul la borcan pregătit în acest fel, se păstrează foarte bine într-o cămară răcoroasă timp de cel puțin 6 luni.
Vă las mai jos rețeta în format printabil și rețeta video ca să vă fie mai ușor să o preparați. Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face accesând acest link de abonare.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Caș la borcan pentru iarnă. Caș de oi frământat.
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg caș de oi/vaci/capră
- 1 lingură sare grunjoasă neiodată (aprox. 25 g)
pentru sigilat
- sare/unt/ulei de măsline
Instrucțiuni de preparare
- Dați cașul pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.
- Frământați cașul cu sarea.
- Puneți cașul în borcane și presați ca să nu rămână goluri de aer.
- După ce ați umplut borcanele, puneți deasupra fiecăruia 1 linguriță de sare sau o materie grasă: unt topit, untură, ulei de măsline.
- Înfiletați capacele și înveliți borcanele în ziare.
- Puneți borcanele la fiert pentru 30 de minute de când apa dă primul clocot.
- Lăsați borcanele să se răcească în apa în care au fiert, apoi le ștergeți, le etichetați și le depozitați într-o cămară răcoroasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu