Musaca de post cu ciuperci, o rețetă gustoasă, hrănitoare, pregătită cu ingrediente naturale și sănătoase. Ideală pentru un prânz consistent.
Această rețetă de post este absolut delicioasă! Are straturi de cartofi fierți care se îmbină perfect cu o umplutură generoasă de ciuperci. Rezultatul este o musaca suculentă și savuroasă la care folosim doar ingrediente simple și naturale!
Mergi direct la:
Musaca - scurtă istorie și câteva variante
Musacaua este un fel de mâncare foarte popular în Grecia și nu numai. De obicei este făcută cu straturi de carne tocată, vinete și un sos bechamel, dar ingredientele pot varia în funcție de regiune.
Se crede că originea exactă a acestui fel de mâncare are rădăcini arabe, iar adăugarea unui sos bechamel cu origini franțuzești, este contribuția bucătarului grec Nikolas Tselementes la începutul anilor 1900.
Versiunea mea de musaca de post cu ciuperci, firește, nu este cea tradițională, ci este o adaptare 100% vegetală a conceptului de a stratifica legumele cu o umplutură consistentă și un sos bechamel bogat și cremos.
De altfel, tot o adaptare este și rețeta mea preferată de musaca de cartofi cu carne tocată, la care folosesc de fapt un sos ragu bolognese, de origine italiană.
Pe blog mai găsiți și rețeta de musaca de vinete cu carne de pui sau o rețetă foarte dietetică de musaca de roșii și dovlecei cu piept de pui, așa că dacă vă place să experimentați, iată, aveți inspirație berechet! 🙂
Ingrediente pentru musaca de post cu ciuperci
Ca orice rețetă de post, și această musaca are doar ingrediente simple și la îndemâna oricui, pe care poate că le aveți chiar acum în casă:
- cartofi - vă recomand să folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă după fierbere. Cartofii e bine să fie fierți cu o zi înainte, ca să se răcească bine și să se poată tăia frumos.
- ciuperci - de preferat ciuperci proaspete, pentru că sunt cele mai gustoase. Puteți folosi ciuperci Champignon albe sau brune, ciuperci pleurotus, gălbiori, ghebe sau orice alt soi.
- alte legume - ceapă uscată și morcov
- suc de roșii - dacă e făcut în casă, e minunat
- ulei - pentru călit legumele și pentru sosul bechamel de post (dacă folosiți)
- condimente - sare, piper, cimbru uscat
- granule de soia - aduc un aport nutritiv ridicat în orice preparat de post. Știu că noi, românii, avem o sensibilitate legată de soia, dar altfel este un aliment valoros, folosit din cele mai vechi timpuri și apreciat pe tot globul.
- sos bechamel de post - are rolul de a înlocui smântâna vegetală care am văzut că se folosește în multe rețete de post. Decât o smântână artificială, mai bine o imitație de sos făcut din ingrediente simple și cinstite. Firește, denumirea este improprie, pentru că rețeta originală de sos bechamel conține unt și lapte, dar noi vom face un sos pe bază de ulei și făină care va reuși să dea un plus de gust și de cremozitate acestui fel de mâncare.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
Ca orice rețetă, și această musaca de post poate suferi variații în funcție de preferințele voastre:
- Cartofii - eu am folosit rondele de cartofi fierți, dar la fel de bine puteți prăji cartofii în loc să îi fierbeți sau puteți folosi un piure de cartofi de post dacă vă place mai mult.
- Ciuperci - puteți folosi ciuperci din conservă, congelate sau deshidratate.
- Dacă nu doriți să folosiți granule de soia în această rețetă, puteți compensa cu un pic mai multe legume. Adăugați, de exemplu, încă 200 g de ciuperci proaspete.
- Sosul bechamel este opțional, dacă nu doriți să îl folosiți, îl omiteți pur și simplu sau îl puteți înlocui cu o smântână vegetală, de exemplu smântână de caju..
Ați făcut mai multă? Cum o păstrați?
Dacă ați făcut mai multă musaca, o puteți păstra la frigider pentru 2-3 zile. Se încălzește cu ușurință în cuptor, la 160 de grade, pentru 20-30 de minute sau la microunde.
Puteți congela 1-2 porții de musaca pentru a le servi mai târziu. Pentru asta folosiți caserole cu capac și păstrați musacaua în congelator până la 2 luni.
Extra-sfaturi
Musacaua cea mai gustoasă este atunci când e caldă, abia scoasă din cuptor. Dat tot atunci e și cel mai greu să tăiați porții frumoase, care să arate bine pe farfurie.
Dacă vă gândiți să faceți musaca pentru o masă la care aveți musafiri, o idee bună este să o faceți cu o zi înainte și să o păstrați la frigider. O porționați când este rece, pentru că atunci se taie frumos, apoi încălziți porțiile individuale la microunde.
Alte rețete de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Musaca de post cu ciuperci
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg cartofi roz (fierți și răciți)
- 500 g ciuperci proaspete ((sau 400 g ciuperci din conservă))
- 50 g soia granule
- 1 ceapă (mare)
- 1 morcov
- 50 ml ulei
- 250 ml suc de roșii (150+100)
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
- 50 ml apă
opțional - sos béchamel de post
- 50 g făină (3 linguri pline)
- 30 ml ulei
- sare, piper, nucșoară
- 350 ml apă (călduță)
pentru servit
- mărar, pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
preparare umplutura pentru musaca de post cu ciuperci
- Tăiați ciupercile cubulețe și puneți-le la călit într-o tigaie cu 25 ml de ulei. Adăugați sare, piper și gătiți ciupercile până când se rumenesc ușor și se evaporă de tot apa pe care au lăsat-o.
- Separat, în altă tigaie puneți restul de 25 ml ulei în care căliți ceapa tocată mărunt și morcovul dat pe răzătoarea cu găuri mari până când se înmoaie puțin.
- Peste ceapa și morcovul călite, puneți 150 ml de suc de roșii și condimentați amestecul cu sare, piper și cimbru uscat.
- Dați tigaia deoparte, adăugați ciupercile rumenite și granulele de soia trecute scurt pe sub un jet de apă. Adăugați 50 ml de apă și omogenizați compoziția.
preparare sos bechamel de post
- Puneți uleiul să se încălzească într-o tigaie, de preferat antiaderentă. Adăugați făina și amestecați repede, cât să fie toată umezită de ulei.
- Începeți să turnați apă călduță puțin câte puțin amestecând continuu cu dosul unei linguri de lemn ca să desfaceți cocoloașele care se formează inevitabil.
- Procedați în acest fel până când folosiți toată cantitatea de apă (350 ml). În funcție de făina folosită poate fi nevoie de încă 20-30 ml de apă pentru a obține un sos fluid, de consistența unei smântâni subțiri, care curge.
- La final, puneți sare, piper și nucșoară rasă după gust și omogenizați.
asamblare și coacere musaca de post cu ciuperci
- Pe fundul unei forme potrivite ca mărime, puneți 2 linguri de umplutură și 2 linguri de sos bechamel. Așezați un strat de cartofi tăiați rondele.
- Peste cartofi puneți din nou 2 linguri de bechamel, apoi jumătate din umplutura de ciuperci pregătită mai sus.
- Repetați cu încă un strat de cartofi, bechamel, restul de umplutură și din nou cartofi.
- Amestecați sosul bechamel care a mai rămas cu 100 ml de suc de roșii și turnati peste ultimul strat de cartofi.
- Coaceți musacaua în cuptorul pre încins la 180 de grade, pentru aprox. 40 de minute, până când este bine închegată și rumenită deasupra.
- Serviți musacaua caldă, presărată cu pătrunjel sau mărar. Dacă mai rămâne pentru a doua zi, se poate încălzi în cuptor sau la microunde.
Bine de știut:
- Dacă nu doriți să folosiți granule de soia în această rețetă, puteți compensa cu un pic mai multe legume. Adăugați, de exemplu, încă 200 g de ciuperci proaspete.
- Sosul bechamel este opțional, dacă nu doriți să îl folosiți, îl omiteți pur și simplu.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria a zis
Foarte buna reteta si foarte bine explicata! Este prima oara in viata mea cand fac (am 21 de ani) si zici ca fac musaca de 10 ani, atat de buna a iesit. 10/10
Iuliana Sbîrnea a zis
Felicitări! Mă bucur foarte mult că a ieșit bine!