Oricând vrei un desert bun, ieftin și ușor de făcut, încearcă această rețetă de prăjitură răsturnată cu mere și cremă de smântână! Este cea mai bună variantă! Are blat pufos de pandișpan și multe mere îmbrăcate într-un strat cremos și delicios ca o budincă!
Prăjitura răsturnată cu mere a cărei rețetă o găsiți mai jos se face la fel de simplu și de rapid ca oricare alta. De ce este cea mai bună? Pentru că față de alte variante ale acestui desert are în plus o cremă bogată de smântână care îmbracă fructele și menține blatul de pandișpan ușor umed.
Dacă iubiți deserturile cu mere, vă recomand să încercați și rețeta mea de tort de mere caramelizate. Fie că alegeți să îl îmbrăcați în frișcă sau îl lăsați așa, simplu, este cel mai iubit tort de toamnă și e potrivit pentru orice ocazie!
Mergi direct la:
Ingrediente
Iată ce ingrediente simple ne sunt necesare pentru această rețetă de prăjitură răsturnată cu mere și cremă de smântână:
strat de mere
- mere
- zahăr tos
- amidon
- unt
cremă de smântână
- smântână fermentată (acră)
- ouă
- zahăr pudră
- sare
- extract de vanilie
blat de pandișpan
- ouă
- zahăr tos
- făină
- un praf de sare
- arome: extract de vanilie și coajă rasă de lămâie
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Este o prăjitură care se prepară în straturi care se dau succesiv la cuptor:
Pasul1: stratul de mere
- Ungeți tava cu unt și puneți pe fundul acesteia hârtie de copt.
- Tăiați merele felii subțiri de aproximativ 5 mm. Amestecați merele cu zahărul și amidonul. Opțional, tot acum puteți pune și un praf de scorțișoară.
- Puneți merele în tavă și dați tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. Cuptorul să fie preîncins!
Pasul 2: crema de smântână
- Amestecați cu un tel de mână toate ingredientele din listă până când aveți o compoziție omogenă.
- Turnați crema de smântână peste mere și dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute.
Pasul 3: blat de pandișpan
- Bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Adăugați zahărul și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
- Peste spuma de albușuri puneți gălbenușurile, coaja de lămâie și vanilia. Mixați scurt, la viteză mică, doar cât să se încorporeze.
- Cerneți făina și o încorporați în crema de ouă cu un tel de mână și mișcări ușoare, de jos în sus.
- Scoateți tava din cuptor și puneți aluatul peste mere. Nivelați. Coaceți din nou, tot la 180 de grade încă 25-30 de minute, sau până când blatul este rumenit și trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi o răsturnați pe un platou. Prăjitura se taie mai frumos după ce se răcește complet.
Mai jos găsiți rețeta pas cu pas cu fotografii din etapele preparării.
Ce puteți înlocui în rețetă
Este o prăjitură simplă și versatilă pe care o puteți adapta ușor la gusturile voastre sau la ingredientele pe care le aveți deja în casă. Iată ce puteți înlocui:
- Mere - puteți folosi orice alte fructe de toamnă: pere, gutui, prune, piersici sau nectarine. O puteți face și cu dovleac tăiat cubulețe.
- Amidon - pentru că nu călim merele, amidonul are rolul să absoarbă sucul lăsat de acestea. Dacă nu îl aveți, se poate înlocui cu 1 lingură de pesmet alb, fin, de pâine sau pesmet obținut din biscuiți măcinați.
- Smântână - în loc de smântână puteți folosi iaurt grecesc cu 10% grăsime.
- Pandișpan - dacă doriți un blat cu cacao, înlocuiți în lista de ingrediente 1 lingură de făină cu 1 lingură rasă de cacao.
- Decor - dacă doriți un aspect mai festiv, puteți decora prăjitura cu frișcă naturală bătută.
Echipamente necesare
Pentru că baza prăjiturii este un blat de pandișpan la care nu folosim praf de copt, avem nevoie ca albușurile să fie mixate foarte bine, până când devin o spumă foarte fermă, ca la bezele.
Este perfect dacă reușiți să obțineți o astfel de spumă doar cu telul, dar pentru o reușită sigură, vă recomand să folosiți un mixer de mână. Chiar și cel mai ieftin aparat face treabă bună în această rețetă.
Cum se păstrează
Datorită stratului de smântână, umiditatea se păstrează în această prăjitură și împiedică blatul să se usuce.
Păstrați prăjitura la temperatura camerei. Va fi la fel de bună și peste 2-3 zile....dacă mai rămâne! 😉
Extra sfaturi
- Orice fel de mere sunt potrivite pentru această rețetă. Trebuie să țineți cont că unele mere sunt mai dulci, altele mai acrișoare. La fel, unele mere sunt mai zemoase decât altele. Adaptați cantitatea de zahăr și de amidon din stratul de mere în funcție de fructele pe care le aveți.
- Eu nu am curățat merele de coajă. Coaja fructelor conține fibre și vitamine importante, e păcat să o aruncăm la gunoi. Dacă totuși nu vă place, puteți curăța merele.
- Dacă vă plac prăjiturile cu mere și scorțișoară, puteți presăra un praf de scorțișoară peste feliile de mere înainte să le dați la cuptor.
- Nu încercați să scoateți prăjitura din tavă cât este caldă încă! Este foarte fragedă și se va rupe!
- Ca să răsturnați prăjitura în siguranță, așezați un platou potrivit ca mărime peste tavă, apoi întoarceți tava cu o mișcare hotărâtă. Îndepărtați hârtia de copt.
- Prăjitura se taie mai frumos după ce se răcește bine și se încheagă crema de smântână.
Alte rețete cu mere pe care să le încercați
Dacă v-a plăcut această prăjitură răsturnată cu mere, vă recomand să încercați și alte deserturi asemănătoare din colecția mea de deserturi cu fructe:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură răsturnată cu mere și cremă de smântână
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
tavă pătrată de 22x22 cm sau rotundă cu diametrul 25 cm
strat de mere
- 4-5 mere
- 30 g zahăr tos (cantitatea se poate adapta)
- 30 g amidon (cantitatea se poate adapta)
- 20 g unt moale (pentru uns tava)
- opțional - scorțișoară
crema de smântână
- 2 ouă
- 35 g zahăr pudră
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 250 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
blat de pandișpan
- 3 ouă (mărimea M)
- un praf de sare
- 50 g zahăr tos
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 75 g făină
Instrucțiuni de preparare
stratul de mere
- Ungeți pereții tăvii cu unt și așezați hârtie de copt pe fundul acesteia. Ungeți cu unt și hârtia de copt.
- Tăiați merele felii subțiri de aproximativ 5 mm. Amestecați merele cu zahărul și amidonul. Opțional, tot acum puteți pune și un praf de scorțișoară.
- Puneți merele în tavă și dați tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. Cuptorul să fie preîncins!
crema de smântână
- Amestecați cu un tel de mână toate ingredientele din listă până când aveți o compoziție omogenă. Turnați crema de smântână peste mere și dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute.
blat de pandișpan
- Bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Adăugați zahărul și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
- Peste spuma de albușuri puneți gălbenușurile, coaja de lămâie și vanilia. Mixați scurt, la viteză mică, doar cât să se încorporeze.
- Cerneți făina și o încorporați în crema de ouă cu un tel de mână și mișcări ușoare, de jos în sus.
- Scoateți tava din cuptor și puneți aluatul peste mere. Nivelați. Coaceți din nou, tot la 180 de grade încă 25-30 de minute, sau până când blatul este rumenit și trece testul cu scobitoarea.
Servire
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi o răsturnați pe un platou. Prăjitura se taie mai frumos după ce se răcește complet.
Bine de știut:
- Trebuie să țineți cont că unele mere sunt mai dulci, altele mai acrișoare. La fel, unele mere sunt mai zemoase decât altele. Adaptați cantitatea de zahăr și de amidon din stratul de mere în funcție de fructele pe care le aveți.
- Eu nu am curățat merele de coajă. Coaja fructelor conține fibre și vitamine importante, e păcat să o aruncăm la gunoi. Dacă totuși nu vă place, puteți curăța merele.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu