Timp estimat pentru citit: 9 minute
Arome și texturi delicioase s-au strâns în această prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged! Blat crocant cu unt, umplutură fină și delicioasă cu stafide, fiecare bucățică din prăjitura aceasta e o bucurie!
Prăjitura aceasta are un blat crocant cu unt și smântână care se face la fel de ușor ca și rețeta de foietaj rapid de casă! Doar amesteci ingredientele și gata! O să vă placă și cât de ușor se întinde aluatul în tavă doar cu palmele. Simplu și rapid!
Stratul gros de umplutură fină și aromată se face la fel de ușor și e plin de stafide îmbătate în rom. O bunătate!
Această prăjitura cu brânză dulce proaspătă și aluat fraged și crocant este desertul ideal oricând vreți să vă răsfățați familia sau prietenii cu ceva bun făcut în casă, doar cu ingrediente simple și naturale.
Iar dacă și voi iubiți brânza proaspăta de vaci (brânza dulce) și o aveți mereu în frigider, pe blog găsiți o colecție de rețete cu brânză de vaci atât dulci, cât și sărate, din care să vă inspirați.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
pentru aluatul fraged
- făină - folosim făină de patiserie, tip 000
- praf de copt - punem puțin praf de copt pentru ca aluatul să fie ușor aerat
- unt - folosim unt cu 82% grăsime și trebuie să fie foarte rece, de la congelator, ca să îl putem da pe răzătoare
- ouă
- smântână - grasă, cu minim 20% grăsime. Smântâna dă frăgezime și aromă aluatului.
- arome - zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie
- sare - dă gust și pune în valoare toate aromele din blat
umplutura de brânză dulce și stafide
- brânză dulce - folosim brânză proaspătă de vaci, cât mai grasă, fină și cu cât mai puțin zer
- ouă
- zahăr tos
- lapte - cu 3,5% grăsime
- amidon - absoarbe lichidele din umplutură și o face fină și cremoasă
- sare
- arome - extract de vanilie, coajă rasă de lămâie
- stafide - pentru un aspect mai frumos eu am folosit stafide aurii și stafide brune. Puteți folosi un singur tip de stafide sau le puteți omite dacă nu vă plac
- rom - sau esență de rom pentru hidratat stafidele
opțional
- lapte pentru uns aluatul
- zahăr tos pentru presărat deasupra
- zahăr pudră pentru servit
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte!
Cum se face prăjitura cu brânză dulce și aluat fraged
Se prepară foarte ușor prăjitura noastră de brânză proaspătă de vaci și aluat fraged. Iată mai jos rețeta pas cu pas:
- Într-un castron încăpător cerneți făina împreună cu praful de copt și sarea.
- Direct în castron, peste făină, dați untul pe răzătoarea cu găuri mari. Din când în când vă opriți și amestecați cârlionții de unt cu făină ca să nu se lipească între ei.
3. Adăugați în castron: un ou întreg (albușul și gălbenușul) și un gălbenuș, smântâna, coaja rasă de lămâie și zahărul vanilat. Frământați rapid la robot sau cu mâna doar până când se formează o bilă de aluat.
4. Împărțiți aluatul în două părți egale, îl înfășurați în folie alimentară și îl lăsați la frigider pentru 30 de minute.
5. Într-un castron puneți: brânza de vaci, 3 ouă întregi și albușul rămas de la aluat. Apoi zahăr, sare, vanilia și coaja de lămâie. Omogenizați.
6. Puneți amidonul, laptele și amestecați să se încorporeze. La final puneți stafidele hidratate în prealabil în apă cu rom, apoi scurse bine de apa în care au stat.
7. Puneți hârtie de copt în tavă. Scoateți o jumătate de aluat din frigider și îl întindeți cu palmele astfel încât să îmbrace bine fundul tăvii.
8. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță și turnați peste el umplutura de brânză și stafide.
9. Cealaltă jumătate de aluat o întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox. 2 mm grosime. Tăiați fâșii de 2 cm lățime și le așezați pe diagonală peste umplutura de brânză.
10. Cu o pensulă de patiserie ungeți fâșiile de aluat cu lapte și presărați pe fiecare puțin zahăr tos.
11. Coaceți prăjitura la 170 de grade Celsius pentru 45-50 de minute până când e frumos rumenită.
12. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă 15-20 de minute, apoi ajutați-vă de hârtia de copt ca să o scoateți pe un platou.
13. Tăiați prăjitura după ce se răcește și opțional, o puteți servi cu zahăr pudră deasupra.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice rețetă, putem face câteva ajustări în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le avem la îndemână, în așa fel încât să nu afectăm gustul și calitatea prăjiturii. Iată ce puteți înlocui:
- unt - se poate înlocui cu untură, veți obține un alat fraged și fin, dar pierdeți aroma grozavă de unt. V-aș recomanda mai degrabă să folosiți jumătate unt, jumătate untură.
- smântâna din blat - se poate înlocui cu iaurt grecesc gros și fără zer
- stafide - nu toată lumea iubește stafidele, așa că se poate și fără ele. O altă idee ar fi să le înlocuiți cu alte fructe uscate care vă plac, de exemplu merișoare confiate sau cuburi mici de mango sau caise uscate. Puteți folosi de asemenea și fructe proaspete sau congelate. De exemplu vișine sau cireșe, cuburi mici de caise, prune, afine, etc.
- brânza de vaci - este ingredientul de bază. Totuși, dacă nu o aveți puteți folosi ricotta sau urdă. Dacă locuiți în altă țară folosiți cottage cheese.
- amidon - are rolul de a absorbi umiditatea din umplutură și o va face fină și cremoasă. Dacă nu aveți puteți folosi griș, dar umplutura va avea o textură ușor diferită.
- zahăr - dacă nu doriți să îl folosiți, se poate înlocui cu îndulcitorul vostru preferat. Recomand eritritol pentru că este natural și nu modifică gustul preparatelor.
Cum se păstrează
Prăjitura cu brânză dulce și aluat fraged se păstrează foarte bine la temperatura camerei pentru 1-2 zile. Dacă doriți să o păstrați 3-4 zile, e de preferat să o țineți la frigider, într-o caserolă cu capac etanș ca să nu prindă miros de la alte preparate.
Este foarte bună rece, așa că nu e nevoie să o încălziți.
Extra-sfaturi pentru cea mai bună prăjitură cu brânză dulce de vaci
- Tăvăliți blocul de unt rece prin făină ca să nu vă alunece din mâini atunci când îl dați pe răzătoare.
- Dacă doriți să mai adăugați zahăr în aluat, folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos.
- Dacă brânza de vaci pare umedă, cu mult zer, lăsați-o peste noapte să se scurgă într-o sită deasă sau într-un tifon.
- Dacă brânza are granulație mare, o puteți pasa ușor cu un blender de mână ca sa devină mai fină.
Rețete asemănătoare
Dacă v-a plăcut această rețetă de prăjitură cu brânză dulce și vreți să încercați și alte rețete asemănătoare, iată mai jos câteva sugestii pentru voi:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat fraged cu unt
- 320 g făină tip 000
- 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 5 g praf de copt
- un praf de sare
- 180 g unt cu 82% grăsime (foarte rece, de la congelator)
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 180 g smântână (20% grăsime)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
umplutura de brânză dulce
- 600 g brânză de vaci grasă
- 3 ouă
- 1 albuș (rămas de la aluat)
- 150 g zahăr (sau după gust)
- 60 ml lapte (3,5% grăsime)
- 60 g amidon
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 120 g stafide (60 g brune + 60 g aurii)
- 20 ml rom (sau esență de rom)
opțional
- 50 ml lapte pentru uns aluatul
- 1 lingură zahăr tos pentru presărat deasupra
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
Pregătiri
folosiți o tavă de aprox. 25x35cm
- Untul trebuie să fie foarte rece, astfel încât să poată fi dat pe răzătoare, așa că băgați un pachet de unt la congelator pentru 2-3 ore.
- Puneți stafidele într-un castron, turnați apă cât să le acopere, apoi puneți romul. Lăsați stafidele să se hidrateze cel puțin 30 de minute.
Aluat fraged cu unt
- Într-un castron încăpător cerneți făina împreună cu praful de copt și sarea.
- Direct în castron, peste făină, dați untul pe răzătoarea cu găuri mari. Din când în când vă opriți și amestecați cârlionții de unt cu făină ca să nu se lipească între ei.
- Adăugați în castron: un ou întreg (albușul și gălbenușul) și un gălbenuș, smântâna, coaja rasă de lămâie și zahărul vanilat. Frământați rapid la robot sau cu mâna doar până când se formează o bilă de aluat.
- Împărțiți aluatul în două părți egale, îl înfășurați în folie alimentară și îl lăsați la frigider pentru 30 de minute.
Umplutura de brânză dulce și stafide
- Într-un castron puneți: brânza de vaci, 3 ouă întregi și albușul rămas de la aluat. Apoi zahăr, sare, vanilia și coaja de lămâie. Omogenizați.
- Puneți amidonul, laptele și amestecați să se încorporeze. La final puneți stafidele hidratate și scurse bine de apa în care au stat.
Asamblare și coacere
- Puneți hârtie de copt în tavă. Scoateți o jumătate de aluat din frigider și îl întindeți cu palmele astfel încât să îmbrace bine fundul tăvii.
- Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță și turnați peste el umplutura de brânză și stafide.
- Cealaltă jumătate de aluat o întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox. 2 mm grosime. Tăiați fâșii de 2 cm lățime și le așezați pe diagonală peste umplutura de brânză.
- Cu o pensulă de patiserie ungeți fâșiile de aluat cu lapte și presărați pe fiecare puțin zahăr tos.
- Coaceți prăjitura la 170 de grade Celsius pentru 45-50 de minute până când e frumos rumenită.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă 15-20 de minute, apoi ajutați-vă de hârtia de copt ca să o scoateți pe un platou.
- Tăiați prăjitura după ce se răcește și opțional, o puteți servi cu zahăr pudră deasupra.
Bine de știut:
- Tăvăliți blocul de unt rece prin făină ca să nu vă alunece din mâini atunci când îl dați pe răzătoare.
- Dacă doriți să mai adăugați zahăr în aluat, folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos.
- Dacă brânza de vaci pare umedă, cu mult zer, lăsați-o peste noapte să se scurgă într-o sită deasă sau într-un tifon.
- Dacă brânza are granulație mare, o puteți pasa ușor cu un blender de mână ca sa devină mai fină.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu