• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Fără carne

Rețeta de ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - rapidă și gustoasă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 iul. 2025 · Publicată: 27 iun. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
55 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar, iată o rețetă cu adevărat rapidă și ușor de preparat, perfectă pentru zilele călduroase de vară sau când doriți ceva ușor și savuros.

Dovleceii crocanți, combinați cu smântâna cremoasă și aroma de mărar proaspăt fac din această ciulama un adevărat deliciu.

ciulama de dovlecei cu smântână - rețeta tradițională delicioasă

Îmi plac mult mâncărurile cu smântână și fac des ciulama cu carne de pui sau ciulama vegetariană cu ciuperci. De câte ori am ocazia fac și o ciulama cu sparanghel, o rețetă cu istorie la noi în familie, care este absolut delicioasă.

Dar această ciulama de dovlecei a devenit preferata mea pentru că are ingrediente ieftine și la îndemână și e mai ușoară. În plus, se simt minunat cuburile crocante de dovlecei, iar aroma intensă de mărar o completează atât de bine!

Este o mâncare tradițională românească foarte versatilă, care poate fi servită ca fel principal, dar poate fi și o garnitură grozavă lângă carne sau pește.

reteta traditionala de ciulama de dovlecei cu smantana si marar
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Mod de preparare ciulama de dovlecei cu smântână și mărar
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu dovlecei
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Atât de puține ingrediente și atât de multă savoare în această mâncare de dovlecei cu smântână! În fotografie de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru a pregăti cea mai bună ciulama de dovlecei!

ingrediente cu etichete pentru reteta ciulama de dovlecei cu smantana si marar
  • 1 kg dovlecei (2--3 dovlecei)
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 1 ceapă uscată
  • 3-4 fire de ceapă verde (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • 10 g unt (un cub mic)
  • 300 g smântână (cu minim 20% grăsime)
  • 15 g făină (lingură )
  • 3-4 căței de usturoi
  • condimente: dafin, nucșoară, sare și piper
  • 1 legătură de mărar proaspăt

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente și modul de preparare!

Mod de preparare ciulama de dovlecei cu smântână și mărar

O să vedeți cât de ușor se pregatește această mâncare de dovlecei cu smântână și mărar, mai ales dacă urmăriți rețeta pas cu pas de mai jos.

legume calite in caratita pentru reteta de ciulama de dovlecei

1. Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă.

dovlecei taiati cubulete pentru reteta de ciulama

2. Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați.

dovlecei cuburi gatiti in tigaie

3. Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga.

nucsoara rasa peste amestec de smantana si faina

4. Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați.

smăntana turnata peste dovlecei gatiti

5. După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina.

marar tocat adaugat in cratita peste ciulama de dovlecei cu smantana

6. Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.

Ce puteți înlocui în rețetă

Aveți nevoie să adaptați rețeta după gusturi sau după ingredientele pe care le aveți disponibile? Iată câteva sugestii de înlocuiri care se pot face păstrând gustul delicios al acestiu fel de mâncare:

  • Dovleceii noștri românești pot fi înlocuiți cu zucchini (courgette) , care sunt mai fermi, conțin o cantitate mai mică de apă, dar sunt la fel de gustoși.
  • Smântâna fermentată (acră) poate fi înlocuită cu smântână lichidă pentru gătit. Folosiți tot o smântână cu conținut mare de grăsime pentru cea mai cremoasă textură.
  • Mărarul poate fi înlocuit cu pătrunjel sau cimbru proaspăt pentru a schimba aroma.
  • Nucșoara poate fi omisă dacă nu o aveți sau nu vă place.
  • Puteți adăuga și alte legume pentru mai multe texturi și arome în mâncare. De exemplu: ciuperci, boabe de mazăre sau de porumb, cuburi mici de țelină sau de păstârnac, buchețele de broccoli, etc.
  • Puteți adăuga câțiva fulgi de chilli pentru o notă picantă.

Cum se servește

Ciulamaua de dovlecei este delicioasă atât caldă, cât și rece. O puteți servi cu mămăliguță caldă sau rece, cu pâine prăjită, chifle pufoase sau cu lipii.

  • mamaliga
    Cum se face mămăliga?
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • Japoneze coapte în tavă.
    Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase
  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

Cum se păstrează

Păstrați ciulamaua de dovlecei la frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru 2-3 zile.

Reîncălziți la foc mic pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină apă dacă sosul este prea gros.

Nu vă recomand să congelați ciulamaua, deoarece smântână se poate separa la decongelare.

ciulama de dovlecei cu smantana si marar în farfurie cu paine prajita

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Nu gătiți excesiv dovleceii pentru a păstra textura crocantă.
  • Adăugați usturoiul și mărarul la final pentru a păstra aromele intense.
  • Dacă doriți o ciulama mai groasă, adăugați un pic mai multă făină sau lăsați sosul să scadă mai mult pe foc mic.

Întrebări frecvente

Pot folosi smântână cu mai puțină grăsime?

Nu vă sfătuiesc deoarece o smântână mai slabă se va "brânzi" la căldură.

Ce pot folosi în loc de făină pentru a îngroșa sosul?

Puteți folosi o linguriță de amidon de porumb sau făină de orez.

Pot face ciulamaua fără unt?

Da, puteți folosi doar ulei, dar untul adaugă un gust mai bogat.

Alte rețete cu dovlecei

Vrei să încerci și alte rețete în care dovleceii sunt ingredientul vedetă? Iată ce mai găsești pe blog:

  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
  • salata de dovlecei cruzi
    Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Salata de dovlecei cu iaurt_reteta
    Salată de dovlecei cu iaurt. Rețetă ușoară și răcoritoare.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciulama de dovlecei cu smantana si marar în farfurie cu paine prajita

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - o rețetă rapidă, cremoasă și savuroasă, perfectă pentru un prânz sau o cină ușoară. Descoperă cum să o prepari!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg dovlecei (2-3 dovlecei)
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 1 ceapă uscată
  • 3-4 fire de ceapă verde
  • 1 lingură ulei
  • 20 g unt
  • 300 g smântână (minim 20% grăsime)
  • 1 lingură făină
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • nucșoară rasă după gust
  • 1 legătură de mărar proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă.
    legume calite in caratita pentru reteta de ciulama de dovlecei
  • Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați.
    dovlecei taiati cubulete pentru reteta de ciulama
  • Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga.
    dovlecei cuburi gatiti in tigaie
  • Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați.
    nucsoara rasa peste amestec de smantana si faina
  • După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina.
    smăntana turnata peste dovlecei gatiti
  • Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
    marar tocat adaugat in cratita peste ciulama de dovlecei cu smantana
  • Serviți ciulamaua de dovlecei caldă sau rece, cu mămăliguță sau cu pâine prăjită, după cum vă place.
    ciulama de dovlecei cu smantana si marar în farfurie cu paine prajita

Bine de știut:

  • Nu gătiți excesiv dovleceii pentru a păstra textura crocantă.
  • Adăugați usturoiul și mărarul la final pentru a păstra aromele intense.
  • Dacă doriți o ciulama mai groasă, adăugați un pic mai multă făină sau lăsați sosul să scadă mai mult pe foc mic.
Nutrition Facts
Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar
Amount per Serving
Calorii
349
% Daily Value*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
50
mg
17
%
Carbohidrați
 
19
g
6
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
11
g
12
%
Proteine
 
6
g
12
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
55 shares

Comentarii

  1. Mihaela a zis

    septembrie 27, 2025 at 11:10 am

    5 stars
    Am gătit dovleceii după reteta dumneavoastră. A fost foarte gustoasa mâncarea. Untul si nucsoara au dat un gust aparte. Cu sigurnta am sa fac si cu alte ocazii. Mulțumim pt idei.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 27, 2025 at 1:03 pm

      Mă bucur că a ieșit pe gustul dumneavoastră. Și mie mi se pare că nucșoara schimbă toată ecuația, mai ales în mâncărurile cu smântână.

      Răspunde
5 from 1 vote

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.