Timp estimat pentru citit: 7 minute
Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar, iată o rețetă cu adevărat rapidă și ușor de preparat, perfectă pentru zilele călduroase de vară sau când doriți ceva ușor și savuros.
Dovleceii crocanți, combinați cu smântâna cremoasă și aroma de mărar proaspăt fac din această ciulama un adevărat deliciu.
Îmi plac mult mâncărurile cu smântână și fac des ciulama cu carne de pui sau ciulama vegetariană cu ciuperci. De câte ori am ocazia fac și o ciulama cu sparanghel, o rețetă cu istorie la noi în familie, care este absolut delicioasă.
Dar această ciulama de dovlecei a devenit preferata mea pentru că are ingrediente ieftine și la îndemână și e mai ușoară. În plus, se simt minunat cuburile crocante de dovlecei, iar aroma intensă de mărar o completează atât de bine!
Este o mâncare tradițională românească foarte versatilă, care poate fi servită ca fel principal, dar poate fi și o garnitură grozavă lângă carne sau pește.
Mergi direct la:
Ingrediente
Atât de puține ingrediente și atât de multă savoare în această mâncare de dovlecei cu smântână! În fotografie de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru a pregăti cea mai bună ciulama de dovlecei!
- 1 kg dovlecei (2--3 dovlecei)
- 1 morcov
- 1 ardei gras (de preferat roșu)
- 1 ceapă uscată
- 3-4 fire de ceapă verde (opțional)
- 2 linguri de ulei
- 10 g unt (un cub mic)
- 300 g smântână (cu minim 20% grăsime)
- 15 g făină (lingură )
- 3-4 căței de usturoi
- condimente: dafin, nucșoară, sare și piper
- 1 legătură de mărar proaspăt
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente și modul de preparare!
Mod de preparare ciulama de dovlecei cu smântână și mărar
O să vedeți cât de ușor se pregatește această mâncare de dovlecei cu smântână și mărar, mai ales dacă urmăriți rețeta pas cu pas de mai jos.
1. Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă.
2. Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați.
3. Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga.
4. Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați.
5. După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina.
6. Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
Ce puteți înlocui în rețetă
Aveți nevoie să adaptați rețeta după gusturi sau după ingredientele pe care le aveți disponibile? Iată câteva sugestii de înlocuiri care se pot face păstrând gustul delicios al acestiu fel de mâncare:
- Dovleceii noștri românești pot fi înlocuiți cu zucchini (courgette), care sunt mai fermi, conțin o cantitate mai mică de apă, dar sunt la fel de gustoși.
- Smântâna fermentată (acră) poate fi înlocuită cu smântână lichidă pentru gătit. Folosiți tot o smântână cu conținut mare de grăsime pentru cea mai cremoasă textură.
- Mărarul poate fi înlocuit cu pătrunjel sau cimbru proaspăt pentru a schimba aroma.
- Nucșoara poate fi omisă dacă nu o aveți sau nu vă place.
- Puteți adăuga și alte legume pentru mai multe texturi și arome în mâncare. De exemplu: ciuperci, boabe de mazăre sau de porumb, cuburi mici de țelină sau de păstârnac, buchețele de broccoli, etc.
- Puteți adăuga câțiva fulgi de chilli pentru o notă picantă.
Cum se servește
Ciulamaua de dovlecei este delicioasă atât caldă, cât și rece. O puteți servi cu mămăliguță caldă sau rece, cu pâine prăjită, chifle pufoase sau cu lipii.
Cum se păstrează
Păstrați ciulamaua de dovlecei la frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru 2-3 zile.
Reîncălziți la foc mic pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină apă dacă sosul este prea gros.
Nu vă recomand să congelați ciulamaua, deoarece smântână se poate separa la decongelare.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu gătiți excesiv dovleceii pentru a păstra textura crocantă.
- Adăugați usturoiul și mărarul la final pentru a păstra aromele intense.
- Dacă doriți o ciulama mai groasă, adăugați un pic mai multă făină sau lăsați sosul să scadă mai mult pe foc mic.
Întrebări frecvente
Nu vă sfătuiesc deoarece o smântână mai slabă se va "brânzi" la căldură.
Puteți folosi o linguriță de amidon de porumb sau făină de orez.
Da, puteți folosi doar ulei, dar untul adaugă un gust mai bogat.
Alte rețete cu dovlecei
Vrei să încerci și alte rețete în care dovleceii sunt ingredientul vedetă? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg dovlecei (2-3 dovlecei)
- 1 morcov
- 1 ardei gras (de preferat roșu)
- 1 ceapă uscată
- 3-4 fire de ceapă verde
- 1 lingură ulei
- 20 g unt
- 300 g smântână (minim 20% grăsime)
- 1 lingură făină
- sare și piper după gust
- 3-4 căței de usturoi
- 1 frunză de dafin
- nucșoară rasă după gust
- 1 legătură de mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă.
- Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați.
- Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga.
- Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați.
- După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina.
- Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
- Serviți ciulamaua de dovlecei caldă sau rece, cu mămăliguță sau cu pâine prăjită, după cum vă place.
Bine de știut:
- Nu gătiți excesiv dovleceii pentru a păstra textura crocantă.
- Adăugați usturoiul și mărarul la final pentru a păstra aromele intense.
- Dacă doriți o ciulama mai groasă, adăugați un pic mai multă făină sau lăsați sosul să scadă mai mult pe foc mic.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu