• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 aug. 2025 · Publicată: 6 sept. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
1349 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 9 minute

Acest bulion de roșii cu ardei kapia este una dintre acele conserve de casă care nu ar trebui să lipsească din cămară. Fie că îl folosiți la paste, la tocănițe, la supe-creme sau la mâncăruri de post, bulionul făcut acasă are un gust curat, natural și, mai ales, controlat după preferințele voastre.

Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal

Am încercat mai multe variante de bulion , dar combinația de roșii prunișoare și ardei kapia este fix ce trebuie: roșiile aduc gustul dulce-acrișor, iar ardeiul kapia rotunjește aroma, dă consistență și o culoare frumoasă, caldă. Eu nu decojesc roșiile, îmi place să le păstrez cu tot cu semințe și coajă, pentru că robotul cu lamă S, un tocător electric sau un blender, le pasează foarte fin, iar după fierbere nici nu le mai simți. În plus, scutesc timp și păstrez toate vitaminele și fibrele din legume.

Borcan de bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă de casă pentru iarnă, fără conservanți

Dacă vreți să încercați și alte conserve pentru iarnă, vă recomand rețeta ușoară de suc de roșii la blender, precum și pasta de ardei kapia cu doar 2 ingrediente.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru bulion de roșii cu ardei kapia
  • Mod de preparare - video
  • Cum se face bulionul de roșii cu ardei - mod de preparare pas cu pas
  • La ce preparate se folosește bulionul
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte conserve cu roșii pentru iarnă
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru bulion de roșii cu ardei kapia

Din cantitățile de mai jos am obținut borcanele pe care le vedeți în fotografii - 2 borcane de 800 g si 2 borcane de 370 g. Legumele (roșii și ardei kapia) le-am cântărit după curățare

  • 2,6 kg roșii - alegeți roșii "prunișoare" sau soiul Roma. Acestea au pulpă cărnoasă și puține semințe, perfecte pentru bulion. Puteți folosi și alte soiuri de roșii de grădină, dar va trebui să fierbeți mai mult pentru a scădea excesul de apă.
  • 600 g ardei kapia - puteți înlocui cu ardei roșii sau cu gogoșari, dacă e sezonul lor
  • 3 lingurițe sare neiodată - pentru conservare naturală; Folosesc sare pentru că ajută bulionul să reziste și în cămara mea de bloc, dar se poate omite dacă preferați un bulion fără sare.
  • 2 lingurițe zahăr - opțional, pentru a corecta aciditatea dacă aveți roșii mai acre. Eu nu am folosit.
  • verdețuri sau condimente - sunt opționale și se pot adăuga la final, după preferințe: frunze de țelină, leuștean, pătrunjel, cimbru, busuioc. Eu nu am pus, prefer să păstrez bulionul neutru, pentru a-l adapta ulterior la orice fel de mâncare.

Sfaturile mele:

  • Pentru un gust echilibrat, dulce-acrișor și ca să nu riscați să faceți un bulion prea amar, cantitatea de ardei nu trebuie să depășească 25% din cantitatea de roșii.
  • Proporția de sare pe care o folosesc eu este: 1 linguriță rasă de sare neiodată / 1 kg de legume combinate (ardei și roșii).
  • Folosiți doar sare neiodată, specială pentru conserve și industria alimentară!

Mod de preparare - video

Am filmat pas cu pas cum fac acest bulion de roșii cu ardei kapia - de la spălatul legumelor, până la momentul când îl pun în borcane. Veți vedea exact textura la care îl aduc și cum îl torn fierbinte, plus câteva mici trucuri ca să nu se crape borcanele.
📌 Urmăriți rețeta video aici și abonați-vă la canal pentru mai multe rețete practice: YouTube - Bucate Aromate

Cum se face bulionul de roșii cu ardei - mod de preparare pas cu pas

Ardei kapia roșii curățați și tăiați bucăți pentru bulion

1. Curățarea și pregătirea legumelor
Spălați bine roșiile și ardeii. Îndepărtați cotoarele și semințele ardeilor. Roșiile se taie în jumătăți sau sferturi, iar ardeii se taie bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de procesat.

Roșii și ardei kapia tocați și pasați la robot de bucătărie

2. Pasarea legumelor
Puneți roșiile și ardeii în robotul cu lamă S și pasați până obțineți o textură fină. Dacă nu aveți robot, merge și în mașina de tocat carne cu sita fină, cu un blender clasic sau tocător electric. Nu vă faceți griji pentru coji sau semințe; dacă sunt bine mărunțite, la fierbere nu se mai simt.

Bulion de roșii cu ardei kapia fiert la foc mediu, amestecat cu lingura de lemn

3. Fierberea
Turnați compoziția într-o oală mare, adăugați sarea și, dacă e cazul, zahărul. Fierbeți la foc mediu, amestecând din când în când, până scade și se îngroașă. Eu am fiert bulionul timp de 40 de minute, dar în funcție de roșiile folosite sau dacă îl vreți mai gros puteți să îl fierbeți mai mult.

Bulion de roșii pasat fin cu blender vertical direct în oală

4. Ajustarea texturii
Dacă vreți un bulion foarte fin, mai pasați-l cu un blender vertical direct în oală la finalul fierberii.

Bulion fierbinte turnat în borcane sterilizate cu ajutorul unei pâlnii

5. Îmbutelierea
Imediat ce ați stins focul, turnați bulionul fierbinte în borcane curate și uscate.

Borcane cu bulion de roșii și ardei kapia închise ermetic și așezate cu fundul în sus

6. Răcirea borcanelor la dunst
Închideți capacele ermetic, întoarceți-le cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi lăsați-le sub pături până se răcesc complet.

7. Sterilizare opțională
Dacă vreți 100% siguranță, după ce turnați bulionul în borcane, le fierbeți la bain-marie 30 de minute din momentul primului clocot și lăsați-le să se răcească lent, în apa în care au fiert.

Sfatul meu: după ce spălați și curățați legumele, cântăriți-le pe un cântar de bucătărie ca să știți exact câtă sare să puneți în amestec.

La ce preparate se folosește bulionul

Puteți folosi bulionul de roșii cu ardei kapia în orice rețetă cu sos sau la orice preparat unde aveți nevoie de gust dulce-acrișor și culoare intensă, frumoasă:

  • sosuri pentru paste, împreună cu busuioc sau oregano
  • mâncăruri de legume (ghiveci, mazăre, stufat, etc.)
  • tocănițe cu carne
  • ciorbe și supe-creme de legume
  • ca bază pentru mâncăruri de post (fasole bătută, sarmale sau ardei umpluți cu orez)
  • sosuri rapide de pizza de casă
  • shakshuka sau ouă în sos de roșii
Bulion de roșii și ardei kapia în borcane sterilizate, rețetă naturală pentru conservă de iarnă

Cum se păstrează

  • Într-o cămară întunecoasă și răcoroasă: 8-12 luni, dacă borcanele au fost bine sterilizate și capacele sunt etanșe.
  • La frigider, după deschidere: 10-14 zile. Turnați un strat subțire de ulei deasupra pentru a evita mucegăirea.
  • Se poate congela în recipiente mici, pentru porții individuale.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Folosiți roșii bine coapte, dar nu prea moi; cele coapte insuficient vor crește aciditatea bulionului.
  • Folosiți o cratiță largă - veți avea suprafață mai mare de evaporare și timpul de fierbere va fi mai scurt.
  • Fierbeți la foc mediu - dacă focul e prea mare, bulionul se prinde ușor de fundul cratiției.
  • Amestecați cu o lingură de lemn, nu metalică, pentru a evita reacțiile cu acidul din roșii.
  • Pentru conserve sigure, folosiți capacele noi și sterilizați atât borcanele, cât și capacele.
  • Dacă vreți bulion mai dulce, cu o aromă diferită, coaceți ardeii kapia înainte de a-i pasa.

Întrebări frecvente

E obligatoriu să fac sterilizarea la bain-marie?

Nu, dar dacă nu aveți condiții bune de depozitare, este recomandată.

Pot scoate ardeiul din rețetă?

Da, iese un bulion clasic de roșii, dar mai puțin dulce și aromat.

Merge la mâncăruri de carne?

Perfect, mai ales la fripturi la cuptor și sosuri pentru chiftele.

Pot congela bulionul în pungi?

Da, dar folosiți pungi groase, rezistente la temperaturi scăzute.

Pot face bulion la blender?

Da, tăiați roșiile și ardeii cuburi mici, le puneți la fiert și după ce se înmoaie puțin, le pasați cu blenderul până la consistența dorită.

Bulion gros de roșii cu ardei kapia, rețetă simplă de casă pentru paste, supe și tocănițe

Alte conserve cu roșii pentru iarnă

Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsiți pe blog:

  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • rosii cherry in saramura pentru iarna
    Roșii Cherry în saramură pentru iarnă
  • Cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan
    Cuburi de roșii cu busuioc și usturoi - aromele verii în borcan
  • Roşii uscate în cuptor
    Roşii uscate în cuptor, conservate în ulei de măsline

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal

Bulion de roșii cu ardei kapia - rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți

Bulion de roșii cu ardei kapia - rețetă simplă de casă, ideală pentru paste, supe și tocănițe. Conservă naturală, fără conservanți.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
la dunst: 12 hours hours
Timp total: 13 hours hours
Număr de porții: 2 borcane x 800 g și 2 borcane x 370 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie
palnie pt. borcane
pâlnie pt. borcane

Ingrediente
 

  • 2,6 kg de roşii cărnoase (eu am folosit roşii prunişoare)
  • 600 g ardei kapia (cântăriți curățați)
  • 3 linguriţe de sare neiodată
  • 2 linguriţe de zahăr (opțional, pentru reglarea acidității)
  • verdețuri: țelină, leuștean, pătrunjel, cimbru, busuioc (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățarea și pregătirea legumelor:
    Spălați bine roșiile și ardeii. Îndepărtați cotoarele și semințele ardeilor. Roșiile se taie în jumătăți sau sferturi, iar ardeii se taie bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de procesat.
    Ardei kapia roșii curățați și tăiați bucăți pentru bulion
  • Pasarea legumelor:
    Puneți roșiile și ardeii în robotul cu lamă S și pasați până obțineți o textură fină. Dacă nu aveți robot, merge și în mașina de tocat carne cu sita fină, cu un blender clasic sau tocător electric. Nu vă faceți griji pentru coji sau semințe; dacă sunt bine mărunțite, la fierbere nu se mai simt.
    Roșii și ardei kapia tocați și pasați la robot de bucătărie
  • Fierberea:
    Turnați compoziția într-o oală mare, adăugați sarea și, dacă e cazul, zahărul. Fierbeți la foc mediu, amestecând din când în când, până scade și se îngroașă. Eu am fiert bulionul timp de 40 de minute, dar în funcție de roșiile folosite sau dacă îl vreți mai gros puteți să îl fierbeți mai mult.
    Bulion de roșii cu ardei kapia fiert la foc mediu, amestecat cu lingura de lemn
  • Ajustarea texturii:
    Dacă vreți un bulion foarte fin, mai pasați-l cu un blender vertical direct în oală la finalul fierberii.
    Bulion de roșii pasat fin cu blender vertical direct în oală
  • Îmbutelierea:
    Imediat ce ați stins focul, turnați bulionul fierbinte în borcane curate și uscate.
    Bulion fierbinte turnat în borcane sterilizate cu ajutorul unei pâlnii
  • Răcirea borcanelor la dunst:
    Închideți capacele ermetic, întoarceți-le cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi lăsați-le sub pături până se răcesc complet.
    Borcane cu bulion de roșii și ardei kapia închise ermetic și așezate cu fundul în sus
  • Sterilizare opțională:
    Dacă vreți 100% siguranță, după ce turnați bulionul în borcane, le fierbeți la bain-marie 30 de minute din momentul primului clocot și lăsați-le să se răcească lent, în apa în care au fiert.

Bine de știut:

  • Folosiți roșii bine coapte, dar nu prea moi; cele coapte insuficient vor crește aciditatea bulionului.
  • Folosiți o cratiță largă - veți avea suprafață mai mare de evaporare și timpul de fierbere va fi mai scurt.
  • Fierbeți la foc mediu - dacă focul e prea mare, bulionul se prinde ușor de fundul cratiției.
  • Amestecați cu o lingură de lemn, nu metalică, pentru a evita reacțiile cu acidul din roșii.
  • Pentru conserve sigure, folosiți capacele noi și sterilizați atât borcanele, cât și capacele.
  • Dacă vreți bulion mai dulce, cu o aromă diferită, coaceți ardeii kapia înainte de a-i pasa.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă v-a plăcut rețeta mea de bulion de roșii cu ardei kapia, încercați-o și voi în sezonul roșiilor! Veți avea la îndemână o bază sănătoasă și gustoasă pentru sute de rețete, de la sosuri pentru paste, la tocănițe și supe creme. Povestiți-mi în comentarii la ce mâncăruri îl folosiți cel mai des!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
1349 shares

Comentarii

  1. Ivanescu Brindusa a zis

    iulie 25, 2019 at 2:50 pm

    As dori sa incerc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 25, 2019 at 3:29 pm

      Va sugerez sa faceti mai intai o cantitate mica si sa testati sa vedeti cum va place. Daca e pe gustul dumneavoastra, faceti apoi o cantitate mai mare.

      Răspunde
  2. Mihaela Damaceanu a zis

    septembrie 09, 2017 at 11:49 am

    Si pe asta as vrea sa il fac. Din aceleasi considerente pe care le-am spus mai inainte. Nu prea stiu cand, saptamana viitoare merg la nunta. Asta este deja programata... Te pup, harnicuta mea!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 09, 2017 at 12:31 pm

      Lasa ca o sa vina si vremea sa ai mai mult timp liber si eu tot aici voi fi, ca si reteta sucului de rosii :)))) Pup! Distractie placuta la nunta!

      Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.