Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Tochitură moldovenească - rețeta tradițională

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 27 oct. 2024 · Publicată: 11 feb. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 10 comentarii
538 shares
Mergi la rețetă

Tochitură moldovenească, cea mai gustoasă mâncare tradițională românească. Ce carne folosim, cum o prăjim, cum se servește tochitura.

Cred că nu e român care să nu aprecieze o tochitură cinstită și care să nu o facă acasă sau să o comande la restaurant din când în când.

Tochitura

Variantele de tochitură sunt nenumărate, pentru că la bază e o mâncare țărănească foarte nepretențioasă. Țăranul român, cât era de sărac, tot avea ceva carne pusă la untură și o mână de mălai cât să pună de-o mămăligă . Cam aceasta este baza oricărei tochituri.

Mergi direct la:
  • De ce este renumită tochitura moldovenească?
  • Ce carne se folosește la tochitură
  • Cum se pregătește tochitura
  • Cum se servește tochitura moldovenească
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce este renumită tochitura moldovenească?

În zona de sud a țării, acolo unde am crescut, tochitura este destul de minimalistă ca rețetă. Conține în general doar carne prăjită și mămăligă, atât. Fără organe, fără cârnați de porc, fără ouă ochiuri și fără brânză.

De fapt, îmi spuneau părinții mei - ambii născuți în sud - că nici denumirea de tochitură nu o știau când erau mici. Acest fel de mâncare se numea simplu: carne prăjită. Așa o știam și eu de la bunici, cuvântul "tochitură" s-a încetățenit mai târziu în zonă.

Tochitura

Ajunsă în Moldova unde m-a purtat viața, am descoperit că la carnea prăjită se mai poate adăuga și un ou ochi și că totul devine e mult mai gustos cu niște caș frământat presărat deasupra. Și că varianta asta îmbogățită se numește tochitură moldovenească.

Mare mi-a fost mirarea când am mâncat prima dată la un restaurant tochitură cu mult sos roșu, de bulion. Mi-a plăcut și varianta asta, pentru că sosul chiar era grozav de bun și aciditatea lui balansa cumva atâta grăsime cât are o tochitură. Dar nu este, totuși, gustul cu care eu am crescut, așa că eu una nu folosesc bulion la tochitură.

Ce carne se folosește la tochitură

Deși am mâncat și tochitură de pui sau de vită, ambele foarte gustoase, totuși, când ne gândim la tochitură spunem implicit carne de porc. Se pot folosi: ceafă de porc, spată, pulpă sau piept.

La fel de bine se pot adăuga și cârnați, puțină șuncă de porc, costiță sau slănină afumată.

Știu gospodine care adaugă la prăjit și organe de porc: inimă, ficat, rinichi, dar eu una nu le folosesc. Gustul de ficat mi se pare că domină carnea prăjită și nu îmi doresc asta. Când îmi e poftă de ficat, fac rețeta de ficat de porc cu ceapă și roșii.

Cum se pregătește tochitura

O să vă descriu mai jos rețeta mea de tochitură. Nu am pretenția că e cea originală, cred că pe aceea nimeni nu o știe sau mai bine zis, una originală poate că nici nu există.

Este rețeta la care eu m-am oprit pentru că reunește gusturi și arome care mie îmi plac. De exemplu, eu în general folosesc la mâncăruri mult chimen și multă boia de ardei (dulce, iute, afumată, combinații între ele), ceea ce nu prea se folosește în Moldova. Dacă nu sunt pe gustul vostru, le puteți omite din rețetă.

carne de porc si carnati pentru tochitura
Pulpă de porc și cârnați de casă
untura
Untură și ulei
carne de porc
Carnea în uleiul bine încins

Carnea de porc se taie cuburi de 4-5 cm, la fel și cârnații. Într-un ceaun încăpător, se încinge untura în combinație cu uleiul și abia apoi se pune carnea la prăjit.

se adauga ceapa
O ceapă tocată
vin rosu
Vin roșu
cimbru
Sare, piper și cimbru după gust

Amestecăm carnea să se rumenească uniform, pe toate părțile. La început carnea și cârnații vor lăsa destulă apă, nu este nevoie să adaug suplimentar.

Când bucățile de carne și-au schimbat culoarea (s-au albit), pun o ceapă tocată mărunt. Între timp a mai scăzut și lichidul, așa că încep să adaug vin roșu.

Amestec continuu să nu se ardă carnea și de câte ori e nevoie mai torn câte puțin vin. Timpul de gătire depinde foarte mult de tipul și de calitatea cărnii folosite. Cred că nici o tochitură nu poate fi gata mai repede de o oră. Gustați din când în când câte un cubuleț de carne și în funcție de cât de fragedă este veți putea estima cam cât mai durează.

tochitura la ceaun
Tochitura este gata!

Carnea trebuie să fie rumenită uniform, suculentă, fragedă, să se topească în gură. Abia atunci e îndeajuns de gătită și puteți considera că e gata tochitura.

Sarea și restul condimentelor le pun abia spre sfârșitul gătirii, nu de la început. Tot la final pun și câțiva căței de usturoi tocat mărunt sau trecut prin presă.

Cum se servește tochitura moldovenească

O mămăliguță e musai să existe lângă tochitură. E o blasfemie să mănânci tochitura cu pâine. Da, știu că gusturile nu se discută, dar zău că parcă mă doare inima pentru o tochitură întinată cu miez de pâine! 🙁

Dacă găsiți pe undeva mălai de țară, ar fi ideal. Cel din magazine, deși fierbe repede și e foarte comod de folosit, nu are deloc gustul care trebuie.

Pentru tochitură eu fac de obicei mămăliga un pic mai moale decât în mod obișnuit, tocmai ca să o pot întinde mai bine acolo, în sosul ăla grozav și să pot culege cu ea toate firicelele de brânză împrăștiate în farfurie.

Nu uitați că trebuie să faceți mămăliga în paralel cu tochitura! Țineți un vas cu apă fierbinte pregătit pe aragaz și turnați mălaiul cam atunci când carnea e pe trei sferturi gătită.

Cele trei elemente: tochitura, mămăliga și oul ochi trebuie să fie gata în același timp.

oua ochiuri
Ouă ochiuri prăjite în ulei sau în untură

Așa cum spuneam, oul prăjit care însoțește tochitura este specific zonei Moldovei. E de preferat ca oul să fie prăjit tot în untură sau ulei. Dacă tot mâncăm o tochitură cinstită, haideți să facem lucrurile cum se fac și să nu ne apuce dieta taman când trebuie să prăjim ouăle!

Tochitura nu e o mâncare de fiecare zi. Noi mâncăm tochitură, o dată, poate de două ori pe an. Ei, dar atunci, vreau ca fiecare element al ei să fie fix ceea ce trebuie, adică să aibă gustul pentru ca mâncarea asta este atât de renumită. Carnea să fie prăjită în untură, oul la fel, brânza să fie de țară -brânză de burduf, telemea sau un caș sărat - sau de la ciobani, deci totul să fie de acolo, din aceeași poveste.

De lângă tochitură nu lipsesc niciodată murăturile și vinul roșu, sec, eventual tot un vin bun și cinstit, de țară. Avem suficiente alte ocazii să bem vinuri de soi și să gătim fără grăsimi, în vase moderne, antiaderente.

Măcar o dată pe an, e bine să facem lucrurile în firescul lor, așa cum le-am pomenit de la bunicii noștri, să ne bucurăm de gusturi, de texturi, de experiență și apoi să ne revenim la obișnuințele culinare de acum, care cu siguranță ni se potrivesc mult mai bine.

muraturi
Pregătiți neapărat niște murături și un vin roșu care să însoțească tochitura

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tochitura

Tochitură moldovenească

5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 15 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g carne de porc (ceafă de porc, spată, pulpă sau piept)
  • 2 cârnați de casă
  • 50 ml ulei
  • 80 g untură (2 linguri)
  • 200 ml vin roșu
  • 1 ceapă uscată
  • 1 linguriță boia de ardei (am combinat boia dulce și afumată)
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • sare și piper măcinat, după gust
  • 5-6 căței de usturoi

pentru servit

  • mămăliguța
  • ouă ochiuri (câte unul de persoană)
  • brânză (burduf, telemea sau un caș sărat)
  • murături

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un ceaun încăpător, puneți la încins untura și uleiul.
  • Tăiați carnea cuburi de 4-5 cm, la fel și cârnații, apoi le puneți la prăjit în ceaun.
  • Amestecați des, ca să nu se lipească carnea și să se rumenească pe toate părțile.
  • Când carnea își schimbă culoarea (se albește), puneți în ceaun ceapa tocată mărunt.
  • La început carnea și cârnații vor lăsa suficient lichid, nu e nevoie să adăugați suplimentar. Pe măsură ce lichidul scade, începeți să adăugați vinul roșu.
  • Lăsați carnea să se gătească la foc moderat, acoperită cu un capac. Timpul de gătire depinde de tipul de carne folosit și de calitatea ei. Gustați din când în când ca să vă dați seama cam cât mai durează.
  • Carnea trebuie să fie rumenită uniform, suculentă, fragedă, să se topească în gură. Abia atunci e îndeajuns de gătită și puteți considera că e gata tochitura.
  • Țineți un vas cu apă clocotită pregătit, în care să faceți mămăliga. Aceasta trebuie să fie gata odată cu tochitura.
  • Când tochitura este aproape gata, adăugați condimentele și usturoiul.
  • Serviți tochitura imediat cu mămăliguță, ouă ochiuri și brânză rasă. Nu uitați vinul roșu și murăturile!
  • Dacă mai rămâne, se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde, dar nu are aceeași savoare ca atunci când e proaspătă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tochitura

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
538 shares

Comentarii

  1. Angel Pecica a zis

    februarie 04, 2024 at 9:33 am

    5 stars
    Salutare, am vizitat Moldova (eu fiind de la antipozi, Arad) de nenumărate ori, am servit tochitură moldovenească preparată după diferite rețete, însă pot afirma că e de cel puțin cinci ori mai bună cu carne din borcanul cu untură (care-ți dă gustul ăla aproape de jumări) decât cea cu carne proaspătă, care-ți dă gustul de tocăniță... Bineînțeles, până la urmă e o chestie de gust, fiecare apreciind după pofta sa o rețetă sau alta...

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 04, 2024 at 4:15 pm

      Sunt 1oo% de acord, carnea în untură e inegalabilă! Dar cum nu toți o avem, sau nu mereu...facem tochittură și cu carne proaspătă.

      Răspunde
  2. Mitu a zis

    septembrie 28, 2023 at 9:15 pm

    5 stars
    Super rețeta. Foarte frumos explicată și foarte gustoasă.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 29, 2023 at 3:52 pm

      Mulțumesc!

      Răspunde
  3. eliana a zis

    februarie 12, 2020 at 1:04 pm

    Sunt din Moldova, am mancat tochitura toata copilaria, era unul din felurile mele preferate. Mama o pregatea doar iarna, de Craciun si putin dupa aceea.

    Cred ca tochitura se face in mod diferit in diverse zone ale Moldovei, noi n-am mancat-o niciodata cu ou ochi.
    La noi tochitura e facuta din carne de purcel, contine carne macra, carnaciori de casa si se mananca impreuna cu mamaliguta si branza de oaie (cas de oaie faramitat, amestecat cu sare si pus in borcane, la rece).
    Mamaliguta din zona Moldovei in care am copilarit eu e o mamaliguta solida intotdeauna, moale am vazut abia cand m-am mutat in Iasi.

    Nu stiu cum pregateau tochitura parintii mei (ar fi bine sa-i intreb), dar stiu ca mama o tinea intr-un borcan mare, de muraturi. Inainte de Craciun bunicii de la tara taiau purcelul, carnea era gatita in prealabil si pusa sa stea in untura (solida), la rece. Cand voia sa faca tochitura mama doar scotea din borcan cat avea nevoie, o punea in tigaie si imediat era gata.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 12, 2020 at 3:04 pm

      Minunat! Mulțumesc mult pentru mesaj! Într-adevăr, tochitura cred că nu are o rețetă stabilă, se face diferit de la o familie la alta, ca să zic așa.
      Și mama punea carne la borcan, dar o folosea la gătit. Tochitură făcea doar când avea carne proaspătă.

      Răspunde
    • Delia a zis

      august 29, 2023 at 5:16 pm

      5 stars
      Asa cunosc si eu! Sint din apropiere de Iasi!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        august 29, 2023 at 6:08 pm

        Mulțumesc!

        Răspunde
  4. Stela a zis

    februarie 11, 2020 at 10:11 pm

    Eu ii pun si organe ,dar nu pun suc de rosii sau bilion La sfarsit ii pun un pic de boia pt culoarea sosului

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 12, 2020 at 7:25 am

      Foarte bună și cu organe! 🙂

      Răspunde
5 from 6 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.