• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 sept. 2025 · Publicată: 22 iun. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
6202 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Aceste chiftele de post din linte uscată sunt o alternativă delicioasă și sănătoasă la chiftelele tradiționale din carne. Chifteluțele nu conțin ouă și nici făină sau alte adaosuri, ci doar ingrediente simple și naturale.

Este rețeta perfectă pentru cei cu un stil de viață vegan, pentru persoanele care țin posturile ortodoxe sau pentru cei care doresc să își diversifice meniul.

chiftele de post din linte uscata

Lintea este o sursă bogată de proteine și fibre , iar combinația sa cu legumele și condimentele aromate face din aceste chiftele o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă și gustoasă.

În plus, chiftelele din rețeta de astăzi sunt ușor de preparat și pot fi servite alături de o salată proaspătă, de o maioneză dietetică sau de un sos de iaurt cu usturoi. Încearcă această rețetă simplă și savuroasă de chiftele de post din linte roșie uscată și bucură-te de o masă delicioasă și sănătoasă!

Iar dacă vă place lintea, puteți încerca și rețeta mea de chifteluțe din linte roșie gătite la cuptor sau supa-cremă de linte sănătoasă și hrănitoare!

chiftele de post din linte uscata
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi aceste chiftele de post din linte roșie
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cele mai ușoare chiftele de post din linte uscată.

Ingrediente chiftele de post din linte
  • linte - folosiți doar linte roșie uscată, pe care o vom lăsa la hidratat înainte de folosire. Lintea roșie se hidratează repede, se pasează ușor la robot și se gătește repede. Are o textură cremoasă și un gust dulce cu ușoară aromă de nuci. Varietățile de linte verde sau maro nu sunt potrivite în această rețetă.
  • legume: ceapă uscată, morcov.
  • condimente: usturoi, sare, piper
  • verdeață: pătrunjel sau mărar
  • roșii pasate - aduc aciditate, gust și culoare în chiftelele de post. Puteți folosi roșii pasate sau bulion.
  • ulei - pentru prăjit. Vom pune foarte puțin ulei, doar pe fundul tigăii și vom completa de câte ori este nevoie. Chiftelele de linte uscată nu se prăjesc în baie de ulei.

Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Preparare

Ca orice altă rețetă de chifteluțe vegane, și pentru aceasta modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Chiftelele din linte uscată, au totuși câteva secrete de care trebuie să ținem cont dacă vrem să obținem cu adevărat un aperitiv de post gustos și savuros.

Iată mai jos rețeta pas cu pas, iar la final găsiți și varianta video!

linte roșie la înmuiat

Puneți lintea roșie uscată într-un castron și turnați apă cât să o acopere bine. Lăsați lintea la hidratat pentru 2 ore, apoi o scurgeți foarte bine de apă într-o sită de paste.

legume pasate la robot

În cuva robotului puneți: ceapa, morcovul și usturoiul. După ce le mărunțiți bine, adăugați lintea scursă, pătrunjelul, roșiile pasate și condimentele. Măcinați până când obțineți o pastă omogenă, foarte puțin texturată.

chiftele de linte prajite in tigaie

Puneți 2 linguri de ulei să se încingă în tigaie. Cu palmele umede formați chifteluțe pe care le prăjiți 2-3 minute pe fiecare parte până când se rumenesc frumos.

chiftelute de linte prajite

Pe măsură ce sunt gata, scoateți chiftelele pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Puneți din nou ulei în tigaie înainte să prăjiți următoarea tranșă de chifteluțe.

Ce puteți înlocui în rețetă

Rețeta se poate adapta cu ușurință gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți disponibile. Iată ce puteți schimba:

  • Linte - o puteți înlocui cu năut uscat. Vedeți aici rețeta de chifteluțe de năut (falafel).
  • Legume - puteți adăuga și alte legume în rețetă, de exemplu: ciuperci, ardei gras, cartof, dovlecel. Legumele trebuie să fie tocate mărunt sau date pe răzătoare și scurse bine de apă (cartofii, dovleceii) sau călite ușor (ciupercile) ca să nu aduceți umiditate în exces în compoziția de chifteluțe.
  • Condimente - puteți adăuga și alte condimente după gust: fulgi de chilli pentru o notă picantă, pudră de curry, chimion măcinat, oregano, cimbru uscat, etc.
  • Pesmet - pentru o crustă mai crocantă, puteți tăvăli chifteluțele prin pesmet panko înainte de prăjire.
  • Fulgi de drojdie inactivă - puteți adăuga o lingură de fulgi de drojdie în compoziția de chiftele de linte uscată pentru a adăuga un plus de gust și de nutrienți.
chiftele de post din linte uscata

Cum se păstrează

Chiftelele de linte se păstrează foarte bine la frigider, timp de mai multe zile, de aceea chiar este o idee bună să faceți mai multe și să le consumați toată săptămâna. Păstrați chifteluțele la frigider, într-o caserolă cu capac.

Extra-sfaturi

  • După hidratare, scurgeți foarte bine lintea de apă, altfel riscați să aveți o compoziție prea moale și apoasă.
  • Dacă totuși compoziția pare prea moale și nu reușiți să modelați chifteluțe care să își păstreze forma, puteți adăuga o lingură de făină care să absoarbă excesul de umiditate.
  • Umeziți-vă ușor mâinile când modelați chiftelele astfel încât acestea să nu se lipească.
  • O tigaie antiaderentă vă ajută mult la prăjirea chifteluțelor.
  • Lăsați chifteluțele să se prăjească 1-2 minute fără să le mișcați, până când prind o pojghiță crocantă. Dacă le mișcați prea devreme, riscați să se destrame.
  • Mențineți focul la mediu spre mic, astfel chifteluțele vor avea timp să se gătească și în interior, în timp ce la exterior vor căpăta o culoare frumoasă și o crustă ușor crocantă.

Întrebări frecvente

Pot face chiftele de linte la cuptor sau la air fryer?

Da! Pentru cuptor, așezați chiftelele pe hârtie de copt și le pulverizați cu puțin ulei. Coaceți la 200 de grade pentru aproximativ 25 de minute. La jumătatea timpului de gătire, deschideți cuptorul și întoarceți chiftelele pe partea cealaltă. La air fryer gătirea va dura 20-25 de minute la 200 de grade.

Chifteluțele de linte conțin gluten?

Chifteluțele de linte gătite după această rețetă, nu au gluten. Dacă doriți să adăugați făină sau alte ingrediente în compoziție, asigurați-vă că acestea nu au gluten.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă de chiftele de post din linte roșie? Încearcă și alte rețete la fel de simple și de gustoase:

  • Chiftelute de post din legume crude
    Chifteluțe de post din legume crude
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Chifteluțe din fasole boabe
    Chifteluțe din fasole boabe la cuptor
  • Chiftelute din cartofi si orez facute la cuptor
    Chifteluțe din cartofi și orez făcute la cuptor

Cu ce poți servi aceste chiftele de post din linte roșie

Chifteluțele de post merg de minune alături de o salată de crudități ușoară și plină de vitamine. Vă las mai jos câteva idei de salate delicioase și ușor de pregătit:

  • Salată colorată cu varză roşie şi alte vitamine
    Salată colorată cu varză roşie şi alte vitamine
  • salata de dovlecei cruzi
    Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
  • Tabouleh - salata libaneza cu bulgur si patrunjel
    Tabouleh - salata libaneză cu bulgur și pătrunjel

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

chiftele de post din linte uscata

Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane

Vrei o gustare rapidă și sănătoasă? Încearcă rețeta de chiftele de post din linte uscată, o alternativă delicioasă la chiftelele tradiționale!
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
hidratare linte: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 22
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g linte roșie (uscată)
  • 1 ceapă uscată
  • 1 morcov
  • 2 căței usturoi
  • ½ legătură pătrunjel
  • 1 lingură roșii pasate
  • sare și piper
  • 100 ml ulei (pentru prăjit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți lintea roșie uscată într-un castron și turnați apă cât să o acopere bine. Lăsați lintea la hidratat pentru 2 ore, apoi o scurgeți foarte bine de apă într-o sită de paste.
    linte roșie la înmuiat
  • În cuva robotului puneți: ceapa, morcovul și usturoiul. După ce le mărunțiți bine, adăugați lintea scursă, pătrunjelul, roșiile pasate și condimentele. Măcinați până când obțineți o pastă omogenă, foarte puțin texturată.
    legume pasate la robot
  • Puneți 2 linguri de ulei să se încingă în tigaie. Cu palmele umede formați chifteluțe pe care le prăjiți 2-3 minute pe fiecare parte până când se rumenesc frumos.
    chiftele de linte prajite in tigaie
  • Pe măsură ce sunt gata, scoateți chiftelele pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Puneți din nou ulei în tigaie înainte să prăjiți următoarea tranșă de chifteluțe.
    chiftelute de linte prajite
Nutrition Facts
Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane
Amount per Serving
Calorii
82
% Daily Value*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Carbohidrați
 
8
g
3
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
6202 shares

Comentarii

  1. binance skapa konto a zis

    septembrie 07, 2025 at 9:34 pm

    5 stars
    Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 08, 2025 at 8:35 am

      Thank you!

      Răspunde
5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.