Că toamna se numără dovlecii, ăsta e lucru știut. Cred că nu e casă de om gospodar, în care să nu fie măcar vreo 2 dovleci pitiți pe undeva, prin vreo cămară, așteptând să-și reverse aromele într-o plăcintă. Sau cel puțin așa e la mine. Cu toate că știu că voi găsi dovleci în piață toată iarna, parcă nu mă simt bine dacă nu am minim două bucăți "pe stoc" și un pachet cu foi de plăcintă în frigider.
Când am mai mult timp la dispoziție și vreau să îmi surprind familia, renunț la rețeta clasică de plăcintă cu dovleac și aleg "aceeași Mărie, dar cu altă pălărie", adică fac aceeași plăcintă, dar într-o nouă prezentare, mai simandicoasă, așa cum vă arăt în rețeta de astăzi.
Ideea asta de plăcintă ciufulită am găsit-o în raiul inspirației culinare și anume pe Pinterest. Era de fapt o rețetă de plăcintă cu mere, dar mi-a plăcut aspectul și ideea și am pus-o imediat în practică cu unul din dovlecii pe care îi aveam la îndemână. Făcută în acest mod, plăcinta cu dovleac e la fel de bună, așa cum o știm cu toții, doar aspectul e diferit.
Stratul de deasupra, cel "ciufulit" este format pur și simplu din două foi de plăcintă rupte și încrețite precum o foaie de hârtie. La cuptor acesta devine foarte rumen și crocant, un adevărat deliciu și o adevărată distracție să mănânci o bucată din plăcinta asta cu toate acele colțuri aurii care se sparg în mii de fărâme! 🙂
Mod de preparare plăcintă crocantă cu dovleac
Pentru plăcintele cu dovleac mie îmi place să folosesc dovlecii în formă de pară, sau "plăcintari", așa cum mai sunt cunoscuți. Au multă pulpă, sunt dulci și aromați și mai ales îmi plac pentru că îi găsesc la dimensiuni potrivite cu nevoile mele. Nu e nevoie să sacrific un dovleac mare dacă de exemplu vreau ca într-o zi să fac plăcintă într-o tavă mai mică.
Alteori, când am mai mult timp la dispoziție, curăț mai mulți dovleci, îi dau pe răzătoarea cu găuri mari sau îi rad la robot (am un robot ca acesta), îi călesc cu puțin ulei și zahăr, iar o parte din cantitatea obținută, o păstrez la congelator pentru mai târziu. Îmi prinde tare bine să am o astfel de rezervă în zilele mai aglomerate.
Vă las mai jos cantitățile folosite de mine la plăcinta pe care o vedeți în fotografii, dar rețeta se poate adapta la orice cantitate de plăcintă doriți să faceți. Practic, ceea ce e nou la această rețetă e doar modul de lucru, pe care îl puteți aplica la rețeta voastră preferată de plăcintă, cea pe care o făceați și până acum.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă de 20*30 cm
- 10 foi de plăcintă
- 300 g miez de dovleac
- 2-3 linguri de zahăr sau după gust
- 1 linguriță de scorțișoară
- 80 ml de ulei
- opțional - miez de nucă tocat mărunt (eu nu am pus)
în plus
- zahăr pudră și scorțișoară pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Curățați dovleacul și dați-l pe răzătoare sau la robot.
- Încingeți 2 linguri de ulei într-o cratiță, adăugați dovleacul și zahărul și căliți la foc rapid, amestecând mereu să nu se prindă. Nu trebuie călit prea mult, ci doar până se înmoaie puțin dovleacul. El se va mai găti și la cuptor.
- Lăsați dovleacul să se răcească, apoi adăugați pudra de scorțișoară și amestecați.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei sau puneți hârtie de copt în tavă.
- Puneți pe fundul tăvii 5 foi de plăcintă, fiecare stropită cu foarte puțin ulei. Probabil că foile vor fi mai mari decât tava, așa că va fi nevoie să le pliați sau să le decupați după forma tăvii, oricum, folosiți și marginile, nu cumva să le aruncați!
- Puneți umplutura de dovleac.
- Peste umplutură puneți 3 foi de plăcintă stropite fiecare cu puțin ulei.
- Ultimele două foi de plăcintă rămase le rupeți bucăți, ca pe o foaie de hârtie, le încrețiți și le așezați deasupra.
- Presărați peste ele un fir subțire de ulei și puțin zahăr care să se caramelizeze frumos la copt.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute (depinde și de cuptor) sau până când plăcinta e frumos rumenită deasupra.
- Lăsați plăcinta să se răcească și serviți-o presărată cu zahăr pudră și scorțișoară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cât am scris rețeta pentru blog, tot dând cu ochii de fotografii, mi s-a făcut din nou dor de plăcinta crocantă cu dovleac. Trebuie neapărat să o fac din nou, poate chiar mâine. O faceți și voi, nu-i așa? Dați de știre dacă v-a plăcut! 🙂
Lasă un comentariu