Timp estimat pentru citit: 7 minute
Prăjitura turnată cu dovleac are două blaturi pufoase unite între ele de un strat dulce, umed și extraordinar de aromat!
Oricând vreți un desert bun, ieftin și rapid, e atât de ușor să faceți această rețetă de prăjitură turnată cu dovleac ras! Într-o oră este gata, atâta doar că vă trebuie un pic de ambiție și de răbdare să se răcească! Dar ce desert reușit veți avea la final! 🙂
Pe blog veți găsi o și rețeta de prăjitură turnată cu mere, în varianta de post. Se face la fel de ușor și e minunată pentru vegani sau în perioadele de post ortodox.
Iar dacă vă plac deserturile cu dovleac, neapărat să încercați și rețeta de plăcintă cu dovleac și foi subțiri!
Mergi direct la:
Ingrediente
Folosim doar ingrediente simple și la îndemâna tuturor pentru această prăjitură turnată cu dovleac ras. Iată mai jos ce ne trebuie:
pentru aluat
- ouă
- zahăr tos
- sare
- ulei
- lapte
- făină
- praf de copt
stratul de dovleac
- dovleac ras
- zahăr tos
- scorțișoară măcinată
- ulei
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Modul de preparare pentru prăjitura aceasta e atât de simplu! Pregătim mai întâi umplutura de dovleac ras cu scorțișoară, apoi ne ocupăm de cele 2 blaturi.
Chiar dacă vom coace primul blat separat, facem de la început aluatul pentru amândouă. Nu e nicio problemă dacă aluatul pentru al doilea blat așteaptă 10 minute pe blatul de lucru! Aluatul nu se va lăsa deoarece conține praf de copt.
Curățați dovleacul de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Într-o tigaie puneți: uleiul, dovleacul ras și zahărul. Căliți la foc mediu aprox. 10 minute până când dovleacul se înmoaie și se evaporă lichidul lăsat în tigaie. Dați deoparte, puneți scorțișoara și amestecați.
Spargeți ouăle într-un castron, peste ele puneți zahărul, zahărul vanilat și sarea. Mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul, apoi turnați uleiul puțin câte puțin și laptele.
Peste crema de ouă de mai sus cerneți făina și praful de copt. Încorporați cu un tel de mână sau cu o spatulă, nu cu mixerul!
Turnați jumătate din compoziție într-o tavă în care ați pus hârtie de copt. Dați tava la cuptor, la 180 de grade pentru 10 minute. Cuptorul sa fie preîncălzit!
Scoateți tava din cuptor, puneți umplutura de dovleac și nivelați. Peste stratul de dovleac turnați restul de aluat rămas în castron. Nivelați și dați prăjitura la cuptor pentru încă 20-25 de minute sau până când este ușor rumenită și trece testul cu scobitoarea.
Lăsați prăjitura să se răcească în tavă 10 minute, apoi o scoateți pe un platou ajutându-vă de hârtia de copt. Îndreptați marginile și tăiați prăjitura în cuburi numai după ce s-a răcit complet!
Ce puteți înlocui în rețetă
Rețeta de prăjitură turnată cu dovleac ras se poate adapta ușor în funcție de preferințele voastre sau de ceea ce aveți la îndemână la momentul preparării. Iată ce modificări puteți face:
- zahăr - dacă nu folosiți zahăr, îl puteți înlocui în această rețetă cu un alt îndulcitor natural. De exemplu cu eritritol sau cu green sugar.
- ulei - se poate în locui cu unt topit și răcit. Untul trebuie să aibă min. 80% grăsime, altfel conține o fracție mai mare de apă care va cere mai multă făină în aluat.
- lapte - puteți folosi iaurt, sana sau chefir. Veți obține o consistență ușor diferită, mai umedă, mai fragedă, dar cu un gust foarte bun.
- praf de copt - se poate înlocui cu bicarbonat de sodiu. Vedeți aici cum puteți face praf de copt acasă.
- scorțișoara - o puteți omite dacă nu vă place sau o puteți înlocui cu pudra de vanilie, de exemplu.
- dovleac - desigur, dacă folosim alte fructe nu o mai putem numi prăjitură cu dovleac, totuși puteți folosi în schimb mere sau gutui rase.
- miez de nucă - dacă vă place ideea, puteți o mână de miez de nucă tocat mărunt în umplutura de dovleac.
Extra sfaturi
- Ca să realizați blaturi egale, cântăriți vasul în care preparați compoziția mai întâi gol, apoi plin cu aluat. Faceți diferența și aflați cât aluat aveți. Astfel veți ști să turnați exact jumătate din el pentru primul blat 😉
- Nu încercați să scoateți prăjitura din tavă imediat ce a ieșit din cuptor! Este foarte fragedă și se va rupe!
- Feliați prăjitura după ce se răcește, altfel este posibil ca blaturile să alunece ușor pe umplutura de dovleac care este caldă încă.
Alte rețete simple pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură turnată cu dovleac - rețeta pas cu pas
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat - pentru o tavă 35×20 cm
- 5 ouă (mărime M)
- 150 g zahăr tos
- un praf de sare
- 80 ml ulei
- 200 ml lapte (3,5% grăsime)
- 350 g făină (tip 000)
- 8 g praf de copt
stratul de dovleac ras
- 1 kg dovleac ras
- 100 g zahăr tos
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată
- 20 ml ulei
în plus
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Curățați dovleacul de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Apoi puneți într-o tigaie: uleiul, dovleacul ras și zahărul. Căliți la foc mediu aprox. 10 minute până când dovleacul se înmoaie și se evaporă lichidul lăsat în tigaie. Dați tigaia deoparte, puneți scorțișoara și amestecați
- Spargeți ouăle într-un castron, peste ele puneți zahărul, zahărul vanilat și sarea. Mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul, apoi turnați uleiul puțin câte puțin și laptele.
- Peste crema de ouă de mai sus cerneți făina și praful de copt. Încorporați cu un tel de mână sau cu o spatulă, nu cu mixerul!
- Turnați jumătate din compoziție într-o tavă în care ați pus hârtie de copt. Dați tava la cuptor, la 180 de grade pentru 10 minute. Cuptorul sa fie preîncălzit!
- Scoateți tava din cuptor, puneți umplutura de dovleac și nivelați. Peste stratul de dovleac turnați restul de aluat rămas în castron. Nivelați și dați prăjitura la cuptor pentru încă 20-25 de minute sau până când este ușor rumenită și trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă 10 minute, apoi o scoateți pe un platou ajutându-vă de hârtia de copt.
- Îndreptați marginile și tăiați prăjitura în cuburi numai după ce s-a răcit complet!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu