• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Colecții de rețete

20 de rețete cu ciuperci - idei delicioase pentru un meniu echilibrat

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 iul. 2025 · Publicată: 4 oct. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
80 shares

Iată o colecție de 20 de rețete cu ciuperci pentru toate mesele zilei: preparate cu ciuperci pentru micul dejun, prânz sau cină. Tot aici vei găsi și rețete de post cu ciuperci. Idei pe gustul tuturor pe care să le faci atunci când vrei o mâncare bună și rapidă.

retete cu ciuperci

Unul dintre motivele pentru care iubim ciupercile este versatilitatea lor în bucătărie. Ciupercile pot fi preparate într-o varietate de feluri și datorită texturii lor cărnoase pot fi adăugate deopotriă în salate, supe, paste sau fripturi.

Mergi direct la:
  • De ce să incluzi ciupercile în meniul zilnic - beneficii
  • Tipuri de ciuperci pentru gătit
  • Rețete cu ciuperci pentru gustări și mic dejun
  • Rețete cu ciuperci pentru prânz sau cină
  • Rețete de post cu ciuperci
  • Vezi și alte colecții de rețete

De ce să incluzi ciupercile în meniul zilnic - beneficii

Ciupercile sunt o alegere excelentă pentru a fi incluse în meniu din mai multe motive. Acestea nu numai că adaugă un gust delicios și o textură interesantă la diferite preparate, dar sunt și extrem de bogate în nutrienți.

Ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina D, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, acid folic, fier, potasiu și seleniu. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, a sistemului imunitar și a sistemului cardiovascular.

De asemenea, ciupercile sunt bogate în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liber și care pot juca un rol important în prevenirea bolilor cronice.

Ciupercile sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să-și mențină greutatea sau să slăbească, deoarece acestea sunt sărace în calorii și grăsimi saturate. De asemenea, conținutul lor ridicat de fibre poate ajuta la menținerea senzației de sațietate și la controlul poftei de mâncare.

Tipuri de ciuperci pentru gătit

Ciupercile Champignon sunt probabil cele mai cunoscute ciuperci comestibile, sunt ieftine și pot fi găsite în majoritatea supermarketurilor. Această ciupercă are un gust delicat și o textura fermă, făcând-o ideală pentru a fi folosită în salate, supe și sosuri.

Ciupercile shiitake sunt originare din Asia și au un gust puternic și aromat. Acestea sunt adesea folosite în mâncărurile asiatice, cum ar fi stir fry și ramen , dar pot fi folosite și în alte feluri de mâncare pentru a adaugă un gust intens.

Ciupercile Portobello sunt o varianta mai mare a champignon-ului și au o textura cărnosă și un gust bogat. Pot fi folosite că substitut pentru carne în burgeri sau pot fi umplute cu brânzeturi și legume.

Ciupercile Pleurotus au un gust ușor dulceag și o textura crocantă, făcându-le ideale pentru a fi prăjite sau adăugate în salate.

Ciupercile de pădure: hribi, ghebe, gălbiori sunt o adevărată comoară pentru iubitorii de gastronomie, fiind cunoscute pentru aroma și gustul lor delicios, dar și pentru proprietățile nutritive.

tipuri de ciuperci

Înainte de a folosi la gătit orice tip de ciuperci comestibile, trebuie să va asigurați că acestea sunt proaspete și nu prezintă semne de deteriorare sau contaminare. De asemenea, unele ciuperci pot fi toxice dacă sunt consumate crude sau nu sunt gătite corespunzător, așa că este important să va informați despre metodele corecte de gătire.

În concluzie, ciupercile comestibile sunt un ingredient versatil și delicios care poate fi folosit în multe feluri de mâncare. Champignon-ul, ciupercile shiitake, ciupercile portobello și ciupercile pleurotus sunt doar câteva dintre cele mai uzuale tipuri de ciuperci comestibile care pot fi găsite în majoritatea supermarketurilor.

Rețete cu ciuperci pentru gustări și mic dejun

Indiferent de modul în care le pregătești, ciupercile sunt o alegere excelentă pentru micul dejun. Acestea sunt bogate în proteine, fibre și vitamine esențiale, ceea ce le face o opțiune sănătoasă și hrănitoare pentru cea mai importantă masă a zilei.

Omletă cu ciuperci și cașcaval
Această omletă cu ciuperci și cașcaval este perfectă pentru diminețile în care îți dorești să începi ziua cu energie și cu un mic dejun savuros.
Vezi rețeta aici
omleta cu ciuperci si cascaval
Bruschete cu avocado și ciuperci rumenite
Rețeta simplă și rapidă de bruschete cu avocado și ciuperci rumenite. Sandwich cu avocado și ciuperci, un mic dejun perfect pentru orice vârstă.
Vezi rețeta aici
bruschete cu avocado si ciuperci
Trigoane cu ciuperci în foi subțiri de plăcintă - rețetă de post
Căutați o rețetă de post simplă și gustoasă? Încercați aceste trigoane cu ciuperci în foi subțiri de plăcintă! Sunt atât de ușor de făcut și se pot mânca la micul dejun, la gustare sau le puteți lua cu voi la pachet!
Vezi rețeta aici
farfurie cu placinta de post cu ciuperci
Cel mai fraged drob de pui cu ciuperci - se taie perfect, rămâne suculent
Care sunt secretele unui drob de pui cu ciuperci fin și suculent? Ce arome folosim și de câtă grăsime are nevoie un drob gustos?
Vezi rețeta aici
drob de pui cu ciuperci si smantana
Crostini cu cremă de brânză și ciuperci sotate: O delicatesă cu reducție de vin roșu
Crostini cu cremă de brânză şi ciuperci sunt gustarea perfectă la orice masă a zilei sau atunci când aveţi prieteni buni în vizită şi vreţi să staţi de vorbă la un pahar de vin. 
Vezi rețeta aici
Crostini cu cremă de brânză şi ciuperci
Omletă rapidă cu piept de pui, roșii și ciuperci
O omletă rapidă și consistentă, potrivită atât pentru începutul zilei cât și pentru prânz sau pachetul de la serviciu.
Vezi rețeta aici
Omleta rapida cu piept de pui, rosii si ciuperci

Rețete cu ciuperci pentru prânz sau cină

Ciupercile sunt o ingredientul potrivit într-o mulțime de rețete pentru masa de prânz sau pentru cină. Sunt versatile, ușor de gătit și pot fi combinate cu multe alte ingrediente pentru a crea preparate delicioase.

Ciulama de ciuperci cu smântână - rețetă tradițională românească, cu mămăliguță
Oricând vrei o mâncare tradițională rapidă și extraordinar de gustoasă, încearcă această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână. Fă și o mămăliguță alături și vei avea parte de un prânz pe cinste! 
Vezi rețeta aici
farfurie alba cu ciulama cremoasa de ciuperci servita cu mamaliguta alaturi
Paste cu șuncă și ciuperci
Paste cu șuncă și ciuperci, o rețetă simplă și bună prin care poți valorifica în cel mai gustos mod, câteva resturi de prin frigider.
Vezi rețeta aici
Paste cu sunca si ciuperci
Paste cu pui si ciuperci în sos cremos
Paste cu pui și ciuperci, cu aromă intensă de brânză, în sos cremos cu smântână, unt și usturoi. Bune, sățioase, și se fac atât de ușor!
Vezi rețeta aici
Paste cu pui si ciuperci în sos cremos
Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor
O budincă ușoară și hrănitoare. E foarte gustoasă, ține bine de foame și e uşor de ambalat și transportat dacă vrei să o iei, de exemplu, la un picnic.
Vezi rețeta aici
Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor
Musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci
Musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci, o variantă dietetică, dar foarte gustoasă şi sățioasă. Este excelentă cu o salată de murături.
Vezi rețeta aici
Musaca de cartofi cu carne de pui
Clătite cu ciuperci şi smântână la cuptor
Clătitele cu ciuperci şi smântână la cuptor sunt delicioase şi pot fi foarte potrivite pentru o cină în familie. Le puteţi face dinainte şi să le păstraţi la frigider. Apoi doar le umpleţi cu ciuperci şi să le băgaţi la cuptor.
Vezi rețeta aici
Clătite cu ciuperci şi smântână la cuptor

Rețete de post cu ciuperci

Ciupercile sunt o alegere excelentă pentru rețetele de post sau pentru persoanele cu un stil de viață vegan, deoarece sunt bogate în nutrienți și oferă o textură și o aromă plăcută. E ușor să înlocuiești carnea cu ciuperci într-o mulțime de rețete pentru a obține textura și gustul foarte apropiate.

De exemplu, putem folosi cu succes ciupercile în lasagna, la stufat sau în sărmăluțele de post.

Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională
Află cum să faci cel mai bun stufat de post cu ciuperci! O mâncare tradițională de primăvară, cu verdețuri proaspete pline de vitamine!
Vezi rețeta aici
stufat de post cu ciuperci si mamaliga
Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
Aceasta este cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios!
Vezi rețeta aici
lasagna de post cu ciuperci
Musaca de post cu ciuperci
Musaca de post cu ciuperci, o rețetă gustoasă, hrănitoare, pregătită cu ingrediente naturale și sănătoase. Ideală pentru un prânz consistent.
Vezi rețeta aici
Musaca de post cu ciuperci
Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
Cea mai bună umplutură în aceste sarmale de post cu soia și ciuperci! Sarmale gustoase, în foi de varză acră, fierte încet în oală de lut.
Vezi rețeta aici
Sarmale de post cu soia
Roșii umplute cu orez și ciuperci
O rețetă ieftină, ușoară, cu ingrediente puține și la îndemâna oricui, dar plină de savoare!
Vezi rețeta aici
rosii umplute cu orez
Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii
Rețeta de tocăniță de ciuperci cu sos de roșii, o mâncare de post simplă și rapidă. Merge de minune cu mămăliguță sau cu pâine proaspătă.
Vezi rețeta aici
Tocanita de ciuperci cu sos de rosii
Ciuperci gratinate cu legume şi brânză tofu
O reţetă foarte simplă dar cu rezultat delicios. Ciupercile gratinate cu legume şi brânză tofu pot fi o masă sănătoasă, uşoară şi foarte gustoasă.
Vezi rețeta aici
Ciuperci gratinate cu legume şi brânză tofu
Paste cu ardei copți și ciuperci
Ce combinație delicioasă, nu-i așa? Pastele cu ciuperci și ardei copți sunt gustoase și minunate!
Vezi rețeta aici
Paste cu ardei copți și ciuperci

Vezi și alte colecții de rețete

Îți plac rețetele grupate în colecții? Iată ce mai găsești pe blog:

  • 10 retete de supe si ciorbe de post
    Supe și ciorbe de post - 10 rețete gustoase
  • retete cu mere
    Rețete cu mere - 10 deserturi simple și rapide
  • mic dejun de post
    Mic dejun de post natural și hrănitor - 10 idei salvatoare!
  • 8 rețete cu avocado perfecte la micul dejun sau gustare

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
80 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.