File de macrou la tigaie, un prânz rapid, natural și sănătos. Cum se pregătește fileul de pește rapid și cu puține grăsimi. Câte minute se gătește macroul la tigaie.
Despre macrou, numai de bine! Nu e el pește de-al nostru, de Dunăre, așa cum prefer eu, dar e foarte gustos și îl găsim ușor, în stare congelată, atât întreg, cât și filetat.
Pe mine o pungă de fileuri de macrou lăsată în congelator mă salvează de foarte multe ori când nu mai știu ce să gătesc. Macroul oricum nu are prea multe oase, dar prefer fileurile pentru că au exact mărimea potrivită pentru o porție decentă, cu ceva garnitură lângă ea. Un macrou întreg e de multe ori prea mare.
Macroul e un pește gras, care se pretează la multe mâncăruri, preparat atât la grătar, cât și la tigaie, sau la tavă, în cuptor.
Vedeți aici rețeta mea de varză cu macrou, foarte gustoasă și sățioasă. O fac mai ales în posturile ortodoxe, în zilele când sunt dezlegări la pește. Alteori fac rondele de macrou la tavă. Este rețeta preferată a soțului meu, la care pun alături o garnitură de cartofi natur. O rețetă foarte simplă, dar atât de bună!
Mod de preparare file de macrou la tigaie cu sos de roșii și pătrunjel
Rețeta de astăzi este cumva, o combinație de 2 rețete cu pește care mi-au plăcut mult. Am folosit sosul de lămâie cu muștar de la rețeta de biban de mare la cuptor iar pentru garnitură, m-am inspirat din sosul toscan pe care l-am avut la rețeta boierească cu păstrăv.
Am lăsat fileurile de macrou să se marineze cam 10 minute în sos de lămâie asezonat cu cimbrișor și boabe de piper, apoi l-am pus în tigaie pentru câteva minute pe fiecare parte.
Între timp, într-o tigaie separată am pregătit un sos de roșii proaspete tăiate cubulețe, cu ceapă verde, usturoi și cimbrișor. Când sosul a fost gata, i-am presărat mult pătrunjel verde.
Vară fiind, noi obișnuim să mâncăm mai ușor și mai dietetic în perioada asta, dar dacă simțiți nevoia unui meniu mai consistent, puteți pune lângă pește un piure de cartofi sau o garnitură de orez.
Noi l-am servit doar cu sosul de roșii și fiecare a mai prelins peste bucățile rumenite de pește cât sos de lămâie a dorit. Sosul de lămâie este foarte cremos, acrișor și are o aromă plăcută de muștar.
Un regal de arome într-o rețetă atât de simplă și de ușoară! Sper să vă placă și vouă! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
File de macrou la tigaie cu sos de roșii și pătrunjel
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 4 fileuri de macrou
- boabe de piper sau piper măcinat
- cimbru sau cimbrișor proaspăt
sos de lămâie cu muștar
- sucul și coaja rasă de la două lămâi
- 150 ml ulei
- 2 lingurițe de muștar
- un praf de sare
sos de roșii cu pătrunjel
- 3-4 roșii mari, cărnoase
- 30 ml ulei de măsline
- 2-3 fire de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi
- cimbrișor sau cimbru proaspăt
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Începeți prin a pregăti sosul de lămâie: puneți în blener toate ingredientele din listă și mixați de câteva ori să se omogenizeze.
- Așezați fileurile de macrou într-un castron adânc și turnați peste ele cam jumătate din sosul de lămâie. Adăugați piper și cimbrișor și amestecați puțin, pentru ca sosul să îmbrace peste tot fileurile de pește.
- Lăsați fileurile să se marineze timp de 10 minute.
- Într-o tigaie, se pune uleiul de măsline în care se călesc câteva minute usturoiul trecut prin presă și ceapa verde tăiată rondele fine.
- Se adaugă apoi roşiile tăiate cubuleţe mici, sare, piper și cimbrișor.
- Se lasă sosul să dea sosul doar 2-3 clocote cât să se înmoaie foarte puţin cuburile de roşii, dar să nu se gătească complet.
Când sosul e gata, presărați pătrunjel proaspăt tocat fin. - Fileurile de pește se scurg puțin de sosul de lămâie în care au stat și se pun într-o tigaie încinsă câte 2-3 minute pe fiecare parte.
- Puneți sosul de roșii pe un platou, iar deasupra așezați fileurile de pește rumenite.
- Serviți fileul de macrou cu sos de roșii alături de sosul de lămâie păstrat din care fiecare își poate turna după dorință.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mariana a zis
Buna
Azi am gatit reteta d voastra .... si a fost foarte bun... eu am facut langa sos si niste cartifi natur cu patrunjel...demential.... sosul de lamaie este foarte bun.... nu am mai gatit sosul acesta!!!!
Multumesc !!!🥰
Iuliana a zis
Dragă Mariana, mă bucur mult că ți-a plăcut rețeta. Să vă fie de bine masa! Te mai aștept pe la mine! 🙂
Carmen a zis
Pare grozava, astazi o fac. Nu aveam nici o idee asa ca voi pacatui cu a ta. Multumeeesc!
Iuliana a zis
Draga Carmen, ma bucur ca te-am inspirat! Sper sa iti placa. Pofta buna! 🙂