Timp estimat pentru citit: 9 minute
Salata de dovlecei cruzi este o rețetă delicioasă și sănătoasă, ideală pentru zilele călduroase de vară. Această salată conține doar câteva ingrediente simple, dar combinația lor este perfectă pentru a crea o gustare răcoritoare și plină de savoare. Dacă ești în căutarea unei salate ușoare și rapide, aceasta este alegerea perfectă!
Salata de dovlecei cruzi este o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge mai multe legume în meniu. Rețeta este foarte simplă și se pregătește în doar câteva minute, iar faptul că dovleceii nu sunt supuși preparării termice ne asigură că nu pierdem deloc vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Salata de dovlecei cruzi nu e doar o rețetă simplă și rapidă, ci și una foarte ieftină! Cel puțin în perioada de vară, dovleceii sunt printre legumele cele mai ieftine și mai ușor de cultivat. De asemenea, se găsesc peste tot, în piețe sau în magazine, așa că o puteți face oricând!
Această salată de dovlecei cruzi este o alegere excelentă pentru o cină ușoară sau pentru a fi servită alături de alte feluri de mâncare. Veți găsi mai jos cea mai simplă rețetă, cu foarte puține ingrediente. Dar rețeta de bază poate fi adaptată ușor în funcție de preferințele personale, adăugându-i și alte legume sau condimente.
De exemplu, dacă doriți o salată mai complexă, puteți încerca rețeta de salata de dovlecei cu porumb și iaurt grecesc.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai simplă salată de dovlecei cruzi.
- dovlecei - puteți folosi orice soi de dovlecei. Alegeți dovlecei tineri, fragezi, cu coaja subțire, sănătoasă și cu puține semințe. Dacă sunt micuți, calculați 1 dovlecel/porție (de persoană)
- condimente - sare, piper, usturoi
- verdețuri - în această salată simplă merg de minune atât pătrunjelul, cât și mărarul
- ulei de măsline - folosiți de preferat ulei extravirgin pentru a vă bucura atât de aroma, cât și de calitățile sale
- sucul de lămâie - se poate înlocui cu oțet de mere, după gust
- miere - se poate înlocui cu zahăr. Folosim o cantitate foarte mică și are rolul de a regla aciditatea din dressing.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Preparare
Ca orice altă rețetă de salată, și pentru aceasta modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Salata de dovlecei cruzi, are totuși câteva secrete de care trebuie să ținem cont dacă vrem să obținem cu adevărat o salată gustoasă și răcoritoare.
Iată mai jos rețeta pas cu pas, iar la final găsiți și varianta video!
1.Spălați dovleceii. Nu este nevoie să îi curățați de coajă, dar dacă doriți, desigur că o puteți îndepărta. Tăiați dovleceii în felii cu grosimea de aproximativ 2 mm.
2. Puneți feliile de dovlecel într-un castron încăpător, presărați sare și amestecați bine. Lăsați-i deoparte pentru 10-15 minute. Sarea îi va înmuia și va ajuta la eliminarea apei.
3. Între timp tocați fin verdeața - pătrunjelul sau mărarul.
4. Într-un vas amestecați ingredientele pentru dressing: ulei de măsline, piper măcinat, miere sau zahăr, usturoiul trecut prin presă și sucul de lămâie. Omogenizați cu un tel de mână.
5. Puneți feliile de dovlecel într-o sită ca să se scurgă bine de apa pe care au lăsat-o.
6. Puneți din nou dovleceii în castron și peste ei turnați dressingul și verdeața tocată fin. Amestecați bine, acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.
7. După cele 30 de minute amestecați din nou și salata e gata de servit!
Variante ale rețetei
Ca la orice rețetă, vă încurajez să adaptați ingredientele după ceea ce aveți la îndemână la momentul respectiv sau după condimentele care vă plac. Iată ce puteți schimba sau adăuga în rețetă:
- Dovlecei - puteți proceda exact în același mod folosind castraveți de grădină în loc de dovlecei.
- Condimente - pentru rețeta de bază, eu m-am limitat doar la sare, piper și usturoi, dar voi puteți folosi orice altceva vă place, de exemplu câțiva fulgi de chilli dacă doriți o notă picantă.
- Verdețuri- după cum vedeți în fotografii eu am folosit pătrunjel, dar la fel de bine merge și mărarul, cimbrișorul sau menta.
- Nuci și semințe - pentru mai multe grăsimi sănătoase și pentru un plus de textură, înainte de servire puteți presăra în salată: câteva semințe de susan alb sau negru, migdale crude, fistic sau miez de nucă tocat grosier.
- Legume - dacă doriți să îmbogățiți salata de dovlecei cruzi adăugându-i și mai multe vitamine, puteți să puneți: ceapă uscată sau ceapă verde, ridichi, boabe de porumb fiert, felii de gulie, frunze de baby spanac, etc.
- Brânză - dacă vreți să adăugați ceva proteine în această salată, puteți adăuga brânză Feta sfărâmată sau parmezan ras la final, înainte de servire.
Cum se păstrează
Pentru a vă bucura de textura legumelor proaspete, precum și de toate vitaminele pe care acestea le au de oferit, este de preferat să consumați salata de dovlecei cruzi în maxim o oră de la pregătire.
Dacă totuși ați făcut mai multă și nu s-a mâncat toată, păstrați-o la frigider, într-o caserolă cu capac până a doua zi.
Nu vă recomand să o păstrați mai mult de o zi și nici să o congelați pentru că își schimbă gustul și textura.
Extra-sfaturi
- Coaja dovleceilor este o sursă excelentă de vitamine și minerale, este bogată în antioxidanți, fibre și carotenoide. În concluzie, consumul de coajă de dovlecei poate fi o modalitate excelentă de a obține o gamă largă de nutrienți benefici pentru sănătate, de aceea vă recomand să nu o îndepărtați!
- Tăiați dovleceii în felii subțiri și egale, astfel încât să se înmoaie uniform.
- Lăsați salata să stea timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o servi, nu săriți peste acest pas! Astfel feliile de dovlecel au timp să se înmoaie și să se îmbibe cu aromele din dressing.
Rețete asemănătoare
V-a plăcut salata simplă de astăzi făcută doar cu dovlecei cruzi și încă câteva ingrediente simple? Pe blog găsiți și alte rețete asemănătoare, dietetice și ușor de făcut. Iată mai jos câteva sugestii:
Cu ce poți servi această salată de dovlecei cruzi
Salata cu dovlecei cruzi se poate servi simplă, ca atare sau lângă o friptură sau o mâncare de post.
După ce am terminat de filmat și de fotografiat rețeta, eu am servit salata din fotografii alături de o porție mare de cartofi. Așa că vă las și vouă mai jos, pentru inspirație, tot câteva rețete cu cartofi:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată de dovlecei cruzi - cea mai simplă rețetă
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 dovlecei (aprox. 500 g) (mici, fragezi)
- 1 legătură mică de pătrunjel (sau mărar)
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
- sucul de la ½ lămâie (sau 1-2 linguri oțet de mere)
- 1 linguriță miere (sau zahăr)
- 1 lingură sare
- ½ linguriță piper
Instrucțiuni de preparare
- Spălați dovleceii. Nu este nevoie să îi curățați de coajă, dar dacă doriți, desigur că o puteți îndepărta. Tăiați dovleceii felii cu grosimea de aproximativ 2 mm.
- Puneți feliile de dovlecel într-un castron încăpător, presărați sare și amestecați bine. Lăsați-i deoparte pentru 10-15 minute. Sarea îi va înmuia și va ajuta la eliminarea apei
- Între timp tocați fin verdeața - pătrunjelul sau mărarul.
- Într-un vas amestecați ingredientele pentru dressing: ulei de măsline, piper măcinat, miere sau zahăr, usturoiul trecut prin presă și sucul de lămâie. Omogenizați cu un tel de mână.
- Puneți feliile de dovlecel într-o sită ca să se scurgă bine de apa pe care au lăsat-o.
- Puneți din nou dovleceii în castron și peste ei turnați dressingul și verdeața tocată fin. Amestecați bine, acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.
- După cele 30 de minute amestecați din nou și salata e gata de servit!
Bine de știut:
- Coaja dovleceilor este o sursă excelentă de vitamine și minerale, este bogată în antioxidanți, fibre și carotenoide. În concluzie, consumul de coajă de dovlecei poate fi o modalitate excelentă de a obține o gamă largă de nutrienți benefici pentru sănătate, de aceea vă recomand să nu o îndepărtați!
- Tăiați dovleceii în felii subțiri și egale, astfel încât să se înmoaie uniform.
- Lăsați salata să stea timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o servi, nu săriți peste acest pas! Astfel feliile de dovlecel au timp să se înmoaie și să se îmbibe cu aromele din dressing.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu