• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Mâncare de mazăre cu carne de pui - condimentele care îi dau gust

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 aug. 2025 · Publicată: 10 mai 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
83 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Află cum să faci o mâncare de mazăre cu carne de pui ca la mama acasă, cu mazăre proaspătă sau congelată! Ce condimente să pui ca să iasă gustoasă, ce fel de roșii să folosești și cât să o fierbi!

mancare de mazare cu carne de pui

Mâncarea de mazăre cu pulpe de pui este o rețetă tradițională pe care mulți dintre noi o cunoaștem încă din copilărie.

Pe vremuri, înainte ca mazărea congelată să devină atât de accesibilă, era o mâncare de vară. De aceea mie îmi place să o fac mereu cu roșii proaspete, nu cu suc de roșii și cu mult mărar.

Mâncarea de mazăre are câteva condimente specifice care o definesc și pe care le veți afla în prezentarea rețetei pas cu pas de mai jos.

mancare de mazare cu carne de pui
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum se face
  • Ce condimente folosim la mâncarea de mazăre
  • Variante ale rețetei
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi pentru cea mai bună mazăre cu carne de pui
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de mâncare de mazăre cu carne de pui, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.

  • mazăre - proaspătă sau congelată. Nu din conservă.
  • carne de pui - de preferat carne cu os: pulpe întregi sau doar pulpe inferioare, superioare
  • legume - ceapă, morcov, ardei gras
  • roșii - proaspete sau din conservă
  • condimente - boia de ardei, dafin, fulgi de chilli, sare și piper 
  • verdețuri - pătrunjel sau mărar proaspăt 

Vedeți cardul de rețetă pentru cantitățile exacte.

Cum se face

carne pe pui prajita in tigaie

Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare. Când uleiul este încins, așezați bucățile de carne. Presărați sare și piper și prăjiți carnea pe ambele părți până când se rumenește ușor, apoi o scoateți pe o farfurie și o păstrați deoparte.

legume calite in tigaie

În uleiul rămas în cratiță căliți ceapa, ardeiul gras și morcovul tăiate cuburi, până când se înmoaie puțin și ceapa devine translucidă - aprox. 5-7 minute.

mancare de mazare

Puneți carnea înapoi în cratiță, peste ceapă, apoi mazărea și aprox. 200 ml de apă. Tot acum puneți și condimentele: boia de ardei, dafin, fulgi de chilli (opțional), sare și piper.

mancare de mazare cu carne de pui_gatire sub capac

Lăsați mâncarea să se gătească cu capac, la foc mic, aproximativ 30 de minute până când carnea și mazărea sunt moi. Amestecați din când în când ca să nu le lipească.

mancare de mazare cu carne de pui

Puneți în cratiță roșiile tăiate sau sucul de roșii și lăsați mâncarea să fiarbă fără capac, încă 10 minute.

mancare de mazare cu carne de pui

Serviți mâncarea de mazăre caldă, presărată cu mărar proaspăt.

Ce condimente folosim la mâncarea de mazăre

Puteți aromatiza mâncarea de mazăre după preferințele voastre, dar sunt câteva condimente care se potrivesc minunat și care definesc acest fel de mâncare:

  • dafin
  • boia de ardei
  • mărar

Pentru un gust deosebit, puteți combina cele 3 tipuri de boia de ardei: dulce, iute și afumată.

mancare de mazare cu carne de pui

Variante ale rețetei

Dacă țineți post sau aveți un stil de viață vegan, puteți încerca una dintre variantele fără carne ale rețetei:

  • mâncare de mazăre cu morcovi
  • mâncare de mazăre cu cartofi

Indiferent dacă o gătiți cu sau fără carne, puteți servi mâncarea de mazăre alături de pâine prăjită în ou. Iată aici rețeta mea de frigănele cu mazăre care vă va aminti, poate de copilărie.

Cum se păstrează

Puteți păstra mâncarea de mazăre cu carne de pui în frigider pentru maximum 3-4 zile sau în congelator pentru o perioadă mai lungă de timp.

Înainte de a o consuma, reîncălziți mâncarea în cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15 minute sau în 2-3 minute la microunde.

Extra-sfaturi pentru cea mai bună mazăre cu carne de pui

  1. Pentru a obține cel mai bun gust, alegeți carne de pui proaspătă și de bună calitate.
  2. Folosiți mazăre proaspătă sau congelată, nu mazăre din conservă care este deja fiartă.
  3. Adăugați lichid suficient (apă sau supă de pui/de legume) pentru a se forma un sos delicios și bogat.
  4. Amestecați frecvent mâncarea pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței.
  5. Dacă roșiile vi se par prea acide, puteți adăuga o linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul și aciditatea.
  6. Dacă folosiți mazăre proaspătă, nu congelată, timpul de gătire va fi puțin mai lung.

Întrebări frecvente

Pot folosi altă carne în loc de carne de pui?

Da, puteți folosi alt tip de carne, cum ar fi carne de porc sau de vită, dar timpul de gătire poate fi mai lung.

Mazărea congelată trebuie lăsată la dezghețat?

Nu este nevoie să decongelați mazărea, o puteți adăuga în cratiță direct de la congelator.

Pot face această rețetă vegană sau vegetariană?

Da, puteți renunța complet la carnea din rețetă sau o puteți înlocui cu tofu sau felii texturate de soia.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • cratita cu mancare de orez si lingura de lemn
    Pilaf de orez cu pipote și inimi, ieftin și bun
  • tigaie gri cu 4 pulpe inferioare de pui cu sos rosu si patrunjel
    Copănele cu sos de roșii și usturoi - rețeta la tigaie
  • Ciulama de pui cu smantana
    Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională
  • tocanita de ceapa cu carne de pui
    Tocăniță de ceapă cu carne de pui

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

mancare de mazare cu carne de pui

Mazăre cu carne de pui - cele 2 condimente care fac diferența

Află cum să faci o mâncare de mazăre cu carne de pui ca la mama acasă! Ce condimente să folosești ca să iasă gustoasă și cât să o fierbi!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 650 g carne de pui (de preferat pulpe)
  • 450 g mazăre (Proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 400 g roșii proaspete (sau 240 g din conservă)
  • 1 linguriță boia de ardei
  • 1 frunză de dafin
  • fulgi de chilli (opțional)
  • sare și piper (după gust)
  • mărar proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare. Când uleiul este încins, așezați bucățile de carne. Presărați sare și piper și prăjiți carnea pe ambele părți până când se rumenește ușor, apoi o scoateți pe o farfurie și o păstrați deoparte.
    carne pe pui prajita in tigaie
  • În uleiul rămas în cratiță căliți ceapa, ardeiul gras și morcovul tăiate cuburi, până când se înmoaie puțin și ceapa devine translucidă - aprox. 5-7 minute.
    legume calite in tigaie
  • Puneți carnea înapoi în cratiță, peste ceapă, apoi mazărea și aprox. 200 ml de apă. Tot acum puneți și condimentele: boia de ardei, dafin, fulgi de chilli (opțional), sare și piper.
    mancare de mazare
  • Lăsați mâncarea să se gătească cu capac, la foc mic, aproximativ 30 de minute până când carnea și mazărea sunt moi. Amestecați din când în când ca să nu le lipească.
    mancare de mazare cu carne de pui_gatire sub capac
  • Puneți în cratiță roșiile tăiate sau sucul de roșii și mai lăsați mâncarea să fiarbă fără capac, încă 10 minute.
    mancare de mazare cu carne de pui
  • Serviți mâncarea de mazăre caldă, presărată cu mărar proaspăt.
    mancare de mazare cu carne de pui

Bine de știut:

  1. Pentru a obține cel mai bun gust, alegeți carne de pui proaspătă și de bună calitate.
  2. Folosiți mazăre proaspătă sau congelată, nu mazăre din conservă care este deja fiartă.
  3. Adăugați lichid suficient (apă sau supă de pui/de legume) pentru a se forma un sos delicios și bogat.
  4. Pentru un gust deosebit, puteți combina boia de ardei dulce, iute și afumată.
  5. Amestecați frecvent mâncarea pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței.
  6. Dacă roșiile vi se par prea acide, puteți adăuga o linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul și aciditatea.
  7. Dacă folosiți mazăre proaspătă, nu congelată, timpul de gătire va fi puțin mai lung.
Nutrition Facts
Mazăre cu carne de pui - cele 2 condimente care fac diferența
Amount per Serving
Calorii
395
% Daily Value*
Grăsimi
 
25
g
38
%
Colesterol
 
122
mg
41
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
32
g
64
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
83 shares

Comentarii

  1. Marisa a zis

    martie 08, 2024 at 5:31 pm

    Pai nu precizati cantitatile. Este o gluma sau?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 08, 2024 at 6:18 pm

      ... sau ați fost dumneavoastră prea grăbită. Bineînțeles că precizez și cantitățile!
      Vedeți cardul de rețetă la finalul postării.

      Răspunde
  2. Mari a zis

    mai 19, 2023 at 9:24 am

    Buna ziua! Nu vad mentionata cantitatea de mazare la reteta.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 19, 2023 at 12:15 pm

      Ups! Mulțumesc mult pentru atenționare! Sunt 450 de grame de mazăre.

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.