Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete dietetice

Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 iul. 2025 · Publicată: 15 nov. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
509 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Pentru rețeta de supă de chimen avem nevoie de doar câteva ingrediente simple și ieftine. Dar ce gustoasă este și ce aromă grozavă are această supă!

bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

Nu știu altă supă care să reușească să fie atât de reconfortantă într-o zi friguroasă precum este supa de chimen! Deși aparent ai zice că n-are ce să iasă din 2-3 legume și o mână de semințe mici și strâmbe, iată că supa de chimen ne contrazice și e plină de surprize. Și de arome, căci nu există alta mai aromată decât ea, pe cuvânt! 🙂

În plus, supa de chimen este o rețetă vegană sau o rețetă de post , așa că e potrivită pentru toată lumea! Și dacă vă plac supele de acest fel, trebuie neapărat să încercați și supa cremă de usturoi, o altă rețetă de post, cu arome surprinzătoare!

Mergi direct la:
  • De ce e bună și sănătoasă supa de chimen
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Supa de chimen - cu sau fără rântaș?
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce e bună și sănătoasă supa de chimen

  • este foarte ieftină - are foarte puține ingrediente simple
  • are puține calorii - aprox. 100 kcal/porție
  • e gata în doar 30 de minute
  • e tare bună în caz de răceli
  • ajută digestia, e leac împotriva balonărilor
  • chimenul ajută la întărirea sistemului imunitar
bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

Ingrediente

Ingredientul-vedetă în această rețeta simplă sunt semințele de chimen și firește, cel mai important lucru este să le identificăm corect și să nu cumva să le confundăm cu semințele de chimion, cu care seamănă foarte mult, atât ca denumire, cât și ca înfățișare.

Dacă le cumpărați din magazin, ambalate la pliculeț e foarte simplu, dar dacă le cumpărați vrac, iată cum le puteți deosebi:

  • Semintele de chimion sunt mai deschise la culoare și puțin mai mari decât cele de chimen.
  • Chimenul (caraway în engleză) are o aromă intensă și este dulce-picant, ușor piperat, cu note florale.
  • Chimionul (cumin în engleză) are o aroma mai subtilă, dar mai amară și mai aspră.
chimen si chimion

Iată mai jos de ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de supă de chimen

pentru supa de legume

  • ceapă
  • morcov
  • felie rădăcină de țelină

Dacă aveți cumva un stock de legume gata preparat, îl puteți folosi. De asemenea, puteți face supa simplu și rapid, folosind cuburi de supă de legume ecologice.

pentru supa de chimen

  • semințe de chimen
  • ulei
  • făină
  • boia dulce
  • sare și piper 

pentru servit

  • crutoane de pâine
  • pătrunjel proaspăt

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

Există multe rețete de supă de chimen, dar pe mine m-a cucerit aceasta, care mi se pare că este cea mai simplă dintre toate.

legume la fiert pentru supa

Curățați legumele, le tăiați bucăți potrivite și le puneți la fiert într-o oală cu un litru de apă. Când legumele sunt fierte, strecurați supa și o păstrați deoparte. Legumele fierte le puteți folosi la o salată a la russe cu maioneză dietetică.

seminte de chimen prajite in ulei

Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și adăugați chimenul. Îl lăsați să se prăjească timp de 2-3 minute amestecând continuu să nu se ardă. Vor începe să pocnească și să sară ca porumbul de floricele.

faina si boia peste chimen

Peste chimen puneți făina și boiaua de ardei. Amestecați repede cu o lingură de lemn timp de 1 minut. Făina se va îmbiba cu uleiul aromat și se va îngroșa.

sare si piper in supa

Turnați supa de legume pregătită mai devreme peste făina prăjită, puneți sare și piper după gust.

strecurm supa de chimen printr-o sita

Lăsați supa de foc mic încă 5 minute ca să se combine toate aromele, apoi o strecurați printr-o sită deasă și aruncați semințele de chimen.

bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

Serviți supa de chimen caldă, cu crutoane de pâine și pătrunjel proaspăt.

Supa de chimen - cu sau fără rântaș?

După cum ați văzut mai sus în rețetă, am folosit puțină făină la supa de chimen. Eu una aș zice că nu e chiar un rântaș pentru că practic nu lăsăm deloc făina să se prăjească, ci imediat după ce absoarbe uleiul aromat, turnăm în oală supa de legume. Așadar, folosim făina doar pentru a da un pic de consistență supei.

Dar bineînțeles, voi puteți renunța la făină dacă nu vă surâde ideea.

bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

Rețete asemănătoare

Dacă vă plac supele și ciorbele simple și rapide, vă las mai jos și alte idei pe care sper să le încercați:

  • Ciorba de salata verde cu afumatura
    Ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă
  • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
    Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)
  • Supa de rosii cu orez
    Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
  • Supa crema de naut cu sunculita crocanta
    Supă cremă de năut cu șunculiță crocantă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

Supă de chimen cu crutoane - rețeta ardelenească

Pentru rețeta de supă de chimen avem nevoie de doar câteva ingrediente simple și ieftine. Dar ce gustoasă este și ce aromă grozavă are această supă!
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru supa de legume

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 felie rădăcină de țelină
  • 1 litru apă

supa de chimen

  • 3 linguri chimen
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri rase făină
  • 1 linguriță boia de ardei
  • sare și piper (după gust)

pentru servit

  • crutoane de pâine
  • pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați legumele, le tăiați bucăți potrivite și le puneți la fiert într-o oală cu un litru de apă. Când legumele sunt fierte, strecurați supa și o păstrați deoparte. legumele fierte le puteți folosi la o salată.
  • Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și adăugați chimenul. Îl lăsați să se prăjească timp de 2-3 minute amestecând continuu să nu se ardă. Vor începe să pocnească și să sară ca porumbul de floricele.
  • Peste chimen puneți făina și boiaua de ardei. Amestecați repede cu o lingură de lemn timp de 1 minut. Făina se va îmbiba cu uleiul aromat și se va îngroșa.
  • Turnați supa de legume pregătită mai devreme peste făina prăjită, puneți sare și piper după gust.
  • Lăsați supa de foc mic încă 5 minute ca să se combine toate aromele, apoi o strecurați printr-o sită deasă și aruncați semințele de chimen.
  • Serviți supa de chimen cu crutoane de pâine și pătrunjel proaspăt.
Nutrition Facts
Supă de chimen cu crutoane - rețeta ardelenească
Amount per Serving
Calorii
106
% Daily Value*
Grăsimi
 
6
g
9
%
Carbohidrați
 
12
g
4
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
509 shares

Comentarii

  1. Ica a zis

    octombrie 16, 2025 at 3:48 pm

    5 stars
    Mâine am să o fac.Mulțumesc pentru idee,căci uitasem de ea.
    O rețetă minunată,rapidă,sănătoasă și foarte bună.
    Mulțumim pentru toate rețetele,căci TOATE sunt deosebit de gustoase!❤👍

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 16, 2025 at 6:11 pm

      Cu mare drag! Mă bucur ca vă sunt de folos rețetele mele și vă mulțumesc și eu pentru susținere.

      Răspunde
  2. Adrian a zis

    iunie 08, 2024 at 9:10 pm

    5 stars
    Da, a iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 09, 2024 at 7:12 am

      Mă bucur foarte mult! Să vă fie de bine!

      Răspunde
  3. Grigoriu Iulian a zis

    ianuarie 17, 2024 at 1:08 pm

    5 stars
    Ziua buna aducandu-mi aminte de mama am zis sa caut pe net reteta. Din toti cunoscuti nimeni nu stia sa o prepare asa ca mi-am luat inima in dinti si am urmat instructiunile. Nu va spun - Bomba ! multumesc frumos de ajutor cu reteta. Nu este o gluma - da sunt barbat si in momentul preparari eram singur acasa. Sotia, fetele si ginerii au ramas blocati, sincer va scriu. Numai bine

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 17, 2024 at 5:39 pm

      Mă bucur tare mult că a ieșit bine supa și că v-a adus amintiri frumoase!

      Răspunde
5 from 7 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.