Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină - o rețetă simplă și ieftină

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 iul. 2024 · Publicată: 14 mart. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
72 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 5 minute

O ciulama de post cu ciuperci, cu sos delicios îngroșat cu puțină făină, este o mâncare pe cât de ușor de făcut, pe atât de bună. Are doar câteva ingrediente simple și poate fi un prânz gustos și consistent alături de o mămăliguță.

ciulama de post cu ciuperci

Această ciulamaua cu ciuperci proaspete este atât de plină de arome încât nici nu veți simți că este o mâncare de post , fără unt și fără smântână!

Folosim doar ingrediente proaspete și naturale pentru o mâncare gustoasă și sățioasă. În plus, se face ușor și e gata în doar 30 de minute. Nu uitați să pregătiți și o mămăliguță pe care să o puneți pe masă odată cu această delicioasă ciulama cu ciuperci!

Iar dacă iubiți ciulamaua, încercați și rețeta mea de ciulama de ciuperci cu smântână sau pe rețeta clasică de ciulama de pui.

Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum se face
  • Cum se păstrează
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ca de obicei, la rețetele de post, ingredientele sunt puține și simple. Iată mai jos ce ne trebuie pentru rețeta de ciulama cu ciuperci îngroșată cu făină. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.

Ingrediente ciulama de post cu ciuperci
  • ciuperci - folosiți ciuperci proaspete sau congelate, ciulamaua nu iese la fel de gustoasă cu ciuperci din conservă. Puteți cumpăra ciuperci Champignon, brune, pleurotus sau ciuperci de pădure: gălbiori, hribi, ghebe, etc.
  • ceapă - o ceapă uscată, mare, ușor călită în ulei va aduce mult gust în această mâncare simplă de post
  • ulei - cu gust neutru, cel de floarea soarelui este perfect
  • făină - orice fel de făină e la fel de bună. O folosim ca să îngroșăm puțin sosul din cratiță
  • supă de legume - pentru sosul de făină care îngroașă ciulamaua. Dacă nu aveți, puteți înlocui cu apă.
  • condimente - sare, piper, usturoi și nucșoară , după gust
  • verdețuri - mărar sau pătrunjel proaspăt, pentru presărat deasupra înainte de servire

Cum se face

Este o rețetă de post atât de simplă și de rapidă! Iată mai jos modul de preparare pas cu pas:

ceapa calita in tigaie

Tăiați ceapa cubulețe. Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul să se încingă și căliți ceapa timp de 4-5 minute, până când devine ușor sticloasă.

ciuperci in tigaie

Tăiați ciupercile cuburi și le puneți în cratiță cu sare și piper după gust. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea și lasă apă (aprox. 10-13 minute). Dacă ciupercile nu lasă suficient lichid, puteți adăuga aprox. 100 ml de apă călduță.

supa de legume turnata peste faina

Într-un castron amestecați 2 linguri de făină cu 150 ml de supă rece de legume (sau apă). Turnați amestecul în cratiță și lăsați ciulamaua să fiarbă la foc mic încă 10 minut

cratiță cu ciulama de post acoperită cu capac

La final potriviți gustul de sare și piper și radeți nucșoară după gust. Puneți usturoiul trecut prin presă, presărați mărar proaspăt și lăsați ciulamaua acoperită cu capac pentru 10 minute.

Nu uitați ca odată cu ciulamaua să pregătiți în paralel și o mămăliguță care să fie gata în același timp. În caz de nevoie, pe blog găsiți și rețeta tradițională de mămăligă.

ciulama de post cu ciuperci

Cum se păstrează

Păstrați ciulamaua la frigider, în recipiente cu capac, pentru 2-3 zile.

Se poate servi și rece, cu mămăliguță caldă sau o puteți încălzi 2 minute la microunde sau 10-15 minute în cuptorul mare, preîncălzit la 180 de grade.

Rețete asemănătoare

  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • cartofi țărănești la tigaie
    Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
  • Mancare de spanac cu usturoi
    Mâncare de spanac cu usturoi, rețetă simplă de post
  • Ardei umpluți de post
    Ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciulama de post cu ciuperci

Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină

O ciulama de post cu ciuperci, cu sos îngroșat cu făină, ușor de făcut și atât de bună! Și are doar câteva ingrediente simple și ieftine!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g ciuperci proaspete
  • 1 ceapă mare
  • 3 linguri ulei
  • 250-300 ml supă de legume (sau apă)
  • 20 g făină (aprox. 2 linguri rase)
  • sare și piper
  • 2-3 căței usturoi
  • nucșoară
  • mărar sau pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați ceapa cubulețe. Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul să se încingă și căliți ceapa timp de 4-5 minute, până când devine ușor sticloasă.
  • Tăiați ciupercile cuburi și le puneți în cratiță cu sare și piper după gust. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea și lasă apă (aprox. 10-13 minute). Dacă ciupercile nu lasă suficient lichid, puteți adăuga aprox. 100 ml de apă călduță.
  • Într-un castron puneți 2 linguri de făină și peste ele turnați 150 ml de supă rece de legume (sau apă). Turnați amestecul în cratiță și lăsați ciulamaua să fiarbă la foc mic încă 10 minute.
  • La final potriviți gustul de sare și piper și radeți nucșoară după gust. Puneți usturoiul trecut prin presă, presărați mărar proaspăt și lăsați ciulamaua acoperită cu capac pentru 10 minute.
Nutrition Facts
Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină
Amount per Serving
Calorii
67
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
11
g
4
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
72 shares

Comentarii

  1. Mariana a zis

    octombrie 23, 2025 at 2:41 pm

    5 stars
    De abia astept ziua de joi sa vedem cu ce ne mai incanti. Multumim mult pentru ideile de mancaruri pe care ni le impartasesti!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 23, 2025 at 4:49 pm

      Cu mare drag! Mulțumesc și eu!

      Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.