Timp estimat pentru citit: 6 minute
O tocană de ardei în sos de roșii, pusă la păstrare în borcane pentru iarnă, e o conservă ieftină și foarte versatilă. Află din acestă rețetă cum să o pregătești simplu și rapid!
La noi în familie această tocană de ardei este una dintre conservele de bază, care nu ne lipsesc din cămară pe timpul iernii.
Tocana de ardei se poate servi la micul dejun, întinsă pe felii de pâine, exact ca zacusca, dar este ideală și la masa de prânz, servită ca atare, cu pâine sau cu mămăliguță.
O puteți folosi și ca garnitură lângă orice carne sau ca bază pentru alte mâncăruri dacă îi adăugați și alte ingrediente, de exemplu ciuperci sau cuburi de cartofi fierți.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- ulei - de floarea soarelui
- ceapa uscată
- rosii proaspete
- ardei gras - kapia, roșu, verde, gogoșari, etc.
- condimente - usturoi, piper negru boabe, piper măcinat, frunze de dafin și boia de ardei
- sare grunjoasă - neiodată pentru murături
- zahăr
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum să faci tocană de ardei în sos de roșii la borcan
Deși poate că sună complicat, această tocană de ardei pentru iarnă este la el de ușor de făcut ca orice mâncare de post, doar cantitățile cu care lucrăm sunt mai mari. Iată mai jos rețeta pas cu pas:
Pregătiți toate legumele: ceapa tăiată cubulețe ardeii tăiați fâșii înguste de 1 cm, iar roșiile pasate la blender sau robot.
Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare. Căliți ceapa pentru 6-7 minute, doar până când se înmoaie puțin. Nu vrem să o prăjim.
Peste ceapa călită puneți roșiile pasate și ardeii fâșii. Adăgați sarea, zahărul și condimentele: piper, boia, dafin. Amestecați.
Lăsați legumele să fiarbă 40-45 de minute la foc mediu-mic până când ardeii sunt bine gătiți (gustați). Dacă tocana vi se pare încă prea zemoasă, dați focul la mediu-mare și mai fierbeți 5-10 minute până când sosul scade la consistența dorită.
Turnați imediat tocana în borcane sterlizate. Înfiletați capacele și verificați să nu curgă. Răsturnați borcanele cu gura în jos pentru 10 minute ca să se creeze vacuum.
După 10 minute așezați borcanele în poziție normală și le acoperiți cu pături groase. Lăsați-le așa acoperite până a doua zi când le puteți muta în cămară.
Foarte important!
Borcanele și capacele în care vom pune această conservă trebuie în prealabil sterilizate pentru a evita contaminarea cu bacterii care pot duce la fermentație.
Am explicat pe îndelete cum se procedează pentru a steriliza corect capacele și borcanele pentru conserve, în acest videoclip.
Echipamente necesare
Tocana de ardei gras în sos de roșii este o rețetă simplă, pentru care nu aveți nevoie de ecipamente speciale.
Vă trebuie o oală de aproximativ 6 litri, în care să încapă bine toate ingredientele. De preferat ar fi să folosiți o oală cu fund dublu și pereți groși care să conducă bine căldura astfel încât tocana să se gătească uniform și să nu se lipească de fund.
De asemenea, un robot sau un tocător electric care sa toace ceapa în locul vostru, v-ar scuti de partea cea mai neplăcută a rețetei. Dar vă puteți descurca și fără aparate electrice, tocând ceapa mărunt, din cuțit.
Cum se păstrează
După răcirea lentă sub pături, ștergeți borcanele, le etichetați și le depozitați într-un loc răcoros și întunecos. Dacă aveți beci sau cămară, e perfect, iar dacă locuiți la loc, alegeți cel mai răcoros dulap din casă pentru păstrarea conservelor. Să nu fie situat lângă calorifer sau lângă un geam unde bate soarele.
În acest fel, vă asigurați că borcanele cu conserve se păstrează în condiții optime și rezistă perfect, fără să se strice, chiar și mai mult de un an de zile.
Alte sfaturi
Dacă nu aveți o cămără răcoroasă, pentru siguranță, puteți să sterilizați suplimentar borcanele cu tocană prin fierbere la bain marie pentru 15 minute de când apa începe să fiarbă.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi această tocană de ardei în sos de roșii
Iată câteva idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tocană de ardei în sos de roșii la borcan - rețeta pentru iarnă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 1 kg ceapa uscată
- 1 kg rosii proaspete
- 2 kg ardei gras (kapia, roșu, verde, gogoșari, sau amestecați)
- 30 g usturoi (o căpățână mică)
- 45 g sare grunjoasă (neiodată pentru murături)
- 20 g zahăr
- 1 lingură piper negru boabe
- 1 linguriță piper măcinat
- 1 lingură boia dulce ( sau iute)
- 4-5 frunze de dafin
Instrucțiuni de preparare
- Pregătiți toate legumele: ceapa tăiată cubulețe ardeii tăiați fâșii înguste de 1 cm, iar roșiile pasate la blender sau robot.
- Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare. Căliți ceapa pentru 6-7 minute, doar până când se înmoaie puțin. Nu vrem să o prăjim.
- Peste ceapa călită puneți roșiile pasate și ardeii fâșii. Adăgați sarea, zahărul și condimentele: piper, boia, dafin. Amestecați.
- Lăsați legumele să fiarbă 40-45 de minute la foc mediu-mic până când ardeii sunt bine gătiți (gustați). Dacă tocana vi se pare încă prea zemoasă, dați focul la mediu-mare și mai fierbeți 5-10 minute până când sosul scade la consistența dorită.
- Turnați imediat tocana în borcane sterlizate. Înfiletați capacele și verificați să nu curgă. Răsturnați borcanele cu gura în jos pentru 10 minute ca să se creeze vacuum.
- După 10 minute așezați borcanele în poziție normală și le acoperiți cu pături groase. Lăsați-le așa acoperite până a doua zi.
- Etichetați borcanele și mutați-le într-o cămară răcoroasă și întunecoasă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu