Masa de Paște este tradițional una îmbelșugată, și uneori, chiar dacă te-ai străduit să dimensionezi corect meniul, se întâmplă să constați că ai gătit mai mult decât s-a consumat și la final au rămas resturi de mâncare pe care nimeni nu le mai vrea.
Dacă zilele de sărbătoare au trecut și v-au rămas preparate pe care simțiți că nu le mai puteți mânca ca atare, nu le aruncați! Vă arăt mai jos cum le puteți conserva sau cum să le refolosiți în rețete simple și creative care să le dea o nouă șansă de a deveni savuroase.
Nu irosiți ingredientele, banii și munca investită! Haideți mai bine să vedem împreună cum să salvăm orice aliment care a rămas!
Mergi direct la:
Ce facem cu ouăle roșii rămase de la Paște?
Au fost prea multe ouă roșii? Se pot păstra la frigider și sunt bune de consum până la 7 zile. Le poți mânca la micul dejun, le poți folosi în sandvișuri, salate sau preparate la cuptor.
Îți las mai jos 6 idei:
Ce facem cu resturile de friptură?
Fie că ai avut pe masa de Paște friptură de miel, pui sau porc, există soluții gustoase pentru resturile rămase:
- Cărnurile mai slabe se pot folosi reci, în salate sau în sandvișuri.
- Carnea mai grasă, de miel sau de porc care nu se mănânca rece, o poți reîncălzi ușor la microunde sau în cuptorul mare.
- Mai poți folosi carnea din friptură la pizza, la paste sau într-o omletă pentru micul dejun.
- De asemenea, există și varianta congelării. Pune resturile de carne într-o caserolă cu capac etanș sau în pungi rezistente pentru congelator și păstrează-le până la 2 luni. Când vrei să o servești, lasă carnea să se dezghețe lent, peste noapte în frigider, apoi o reîncălzești sau o folosești rece.
Ce facem cu resturile de cozonac?
Chiar dacă ai făcut cozonac, panettone sau poate un chec simplu cu cacao, nici să nu te gândești să arunci resturile! Avem atâtea idei simple prin care îl poți refolosi delicios:
- Cozonacul se păstrează bine la congelator chiar și 3-4 luni. Când vrei să îl mănânci, lasă-l peste noapte să se dezghețe lent, la temperatura camerei.
- Taie cozonacul cubulețe și pune-l într-o tavă cu hârtie de copt. Dă tava la cuptor, la 170 de grade pentru aprox. 15 minute sau până când cuburile se usucă și se rumenesc ușor. Vei obține astfel niște "crutoane" dulci și aromate care se păstrează bine mult timp și sunt perfecte de ronțăit la un film.
- De asemenea, poți presăra crutoanele dulci peste o cupă de căpșuni cu frișcă sau peste o înghețată de casă.
- O altă idee ar fi să le folosești la un Eton Mess în loc de bezele.
- Dacă ai mai mult cozonac, taie-l felii și folosește-le la un Tiramisu sau la orice alte deserturi fără coacere pe care le-ai face în mod obișnuit cu pișcoturi de șampanie.
Îți las mai jos și alte idei de rețete în care poți include sub o formă sau alta feliile de cozonac care nu se mai mănâncă!
Ce facem cu mezelurile și brânzeturile rămase?
După mine, resturile de mezeluri și brânzeturi sunt cel mai ușor de integrat într-un nou preparat, folosite fie împreună, fie separat. De la sandvișuri, paste, pizza, plăcinte dulci sau sărate, sunt o mulțime de mâncăruri la care le puteți folosi:
Ați cumpărat prea multe legume?
Iată din nou o misiune ușoară!
- Ar fi minunat să adunați toate legumele la un loc într-un castron și să faceți din ele cea mai bogată și cea mai grozavă salată! Puteți pune în ea și resturile de friptură rece, ba chiar și câteva ouă roșii tăiate felii.
- O altă idee ar fi să le tăiați cubulețe și să puneți în pungi la congelator. Le puteți folosi mai târziu în supe cremă, ciorbe sau mâncăruri.
- Iar dacă nu toate legumele și verdețurile merg în salată sau la congelator, poate își găsesc locul în rețeta de cuburi "magice" congelate. În felul acesta vă asigurați o bază sănătoasă și gustoasă pentru o mulțime de rețete.
Mai jos găsești mai multe idei:
Ce alte resturi mai pot fi salvate?
Congelatorul ne poate deveni cel mai bun prieten după mesele de sărbătoare. Foarte multe resturi de mâncare se păstrează minunat la congelator și după decongelare sunt "ca noi".
Iată ce mai congelez eu în astfel de situații:
- ciorbă - o pun în caserole cu capac ( și gălețelele de plastic rămase de la iaurt sunt foarte bune) și am grijă să o păstrez maxim o lună
- sarmale - nici nu știți ce bucurie e să scoți o caserolă cu sarmale din congelator peste 1-2 luni, într-o zi în care nu ai timp să gătești!
- pască - indiferent că e pască tradițională sau pască fără aluat, întreagă sau tăiată felii, dacă o păstrați la congelator, v-ați asigurat un desert minunat pentru altădată.
- drob - de miel sau de pui, cu ou în mijloc sau fără, chiar nu contează! Drobul se păstrează bine la congelator până ți se face din nou dor de el și îți asigură micul dejun sau pachetul de la serviciu într-o zi aglomerată.
- prăjituri cu foi - de exemplu Albinița, prăjitura cu cremă de cacao, tortul Medovik, Albă ca Zăpada și alte prăjituri de acest gen se pot păstra în congelator în așteptarea unor zile cu poftă de ceva dulce.
Lasă un comentariu